Hestejordene ved Rødtvedt i Lillomarka - Oslomarka - Fantastiske marka

5 nye steder du må oppleve i Oslomarka

Oslomarka gir deg nesten uendelige muligheter for flotte nærturer. Med så mange muligheter, kan det være greit med noen tips på hvor man kan legge den neste turen sin. Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om 5 anbefalte steder du må oppleve i Oslomarka. Det er en av mine mest populære bloggposter, så jeg følger opp med 5 nye anbefalte steder i tilfeldig rekkefølge.

1. Hestejordene ved Rødtvedt i Lillomarka

Rett innenfor markagrensen i urbane Groruddalen ligger Hestejordene. Et fredelig kulturlandskap, som er de siste restene av jordene til Rødtvedt og Linderud gårder. Når du går langs jordene og edelløvskogen som omkranser dem, glemmer du helt at t-banen går forbi bare noen hundre meter bortenfor. Ved Hestejordene har det vært drevet jordbruk i alle fall siden 1400-tallet, og Rødtvedt gård var i full drift frem til så sent som 1956. På begynnelsen av 2000-tallet ble startet et prosjekt for å få tilbake det gamle kulturlandskapet etter flere år med gjengroing. Nå beiter det igjen hester og kuer på området, og det spirer og gror med prestekrager, engsoleie, hundekjeks, rødkløver og mer. I skogen rundt synger fugler konstant mellom bjørk, gråor, asp, hassel og rogn. Turen rundt Hestejordene er en trivelig og ikke alt for lang tur, og går både på sti og grusvei. Du kan for eksempel starte i enden av Pottemakerveien på Rødtvedt, et kort stykke fra Rødtvedt T-banestasjon. En blåmerket sti starter i skogkanten akkurat der Pottemakerveien svinger av nordover. Dette er også et utmerket sted å starte hvis du kunne tenke deg en lengre tur inn mellom Kolås og Årvollåsen og opp til Isdammen på Årvoll.

Les mer: Her finner du et flott naturkart over området med informasjon om dyre- og planteliv samt turforslag

Hestejordene ved Rødtvedt i Lillomarka - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Fra Hestejordene ved Rødtvedt.

2. Flåten på Svartoren i Østmarka

Et vann i Oslomarka med egen flåte? Bare i Østmarka, selvfølgelig. Blåstien fra Bysetermåsan i retning Krokhol krysser nemlig midt over det lange, smale vannet Svartoren. Før har det gått en slags bro over smalet, men denne ble etter hvert erstattet med en trekkflåte. Eller ferge om du vil, siden den krysser kommunegrensen mellom Ski og Enebakk. Den vedlikeholdes av foreningen ØX, som er forkortelse for «Østmarka på kryss og tvers». Om sommeren er den forståelig nok også populær som flytebrygge når det er varmt i været og det er deilig med litt bading. Vannet er lett tilgjengelig, med flere fine teltplasser og utmerket for en ikke alt for lang tur i villmarka sammen med barn. Det er flere blåmerkede stier som går i retning Svartoren, ikke minst fra den store utfartsparkeringen på Bysetermåsan eller fra golfbanen på Krokhol. Du kan også starte fra Sandbakken og gå en lengre tur via Skjelbreia.

3. Gaupesteinen i Sørmarka

I hjertet av Sørmarka ligger den enorme Gaupesteinen. Selv om sagnet forteller at det er huset til Dovrefjellnissen, er det nok mest sannsynlig at steinblokken er rast ut fra det vestlige toppunktet av Gaupesteinsåsen en gang før manns minne. Uansett har den imponerende dimensjoner, tyve meter lang og syv og en halv meter høy. Denne delen av Sørmarka kalles ikke Gaupesteinsmarka for ingenting. Flere blåstier og skiløyper er lagt forbi dette landemerket, og det er et svært populært turmål. Bare 300 meter sør for steinen finner du også Sørmarkas største grantre; gaupesteinsgrana.

4. Djevelens punsjebolle på Krokskogen

Gjemt i den bratte skrenten fra Krokskogen ned til Åsa og Steinsfjorden finner du Valbekkfossen. En av de flotteste og mest særegne fossene i Oslomarka. Bare to, tre steinkast oppover den bratte åssiden fra blåstien, tar Valbekken en nittigraders sving gjennom et dypt og dramatisk gjel. En slik formasjon kalles gjerne en punsjebolle. Det er likevel ikke for ingenting av Valbekkfossen kalles “Djevelens punsjebolle”. For når bekken er som størst, er det store krefter som presser seg gjennom det smale gjelet. Våger du deg helt ut på de stupbratte fjellkantene som omgir den, får du virkelig godt utsyn over fossen. Det er en tydelig, men umerket sti, langs store deler av bekken, og fortsetter du nedover skrenten kommer du til Langfossen som også er verdt et besøk. På den nordlige siden av Valbekkfossen er det en fin rasteplass, hvis du heller foretrekker å sitte rolig ned og ta inn den flotte utsikten over fossen, skogen og Gyrihaugen i profil sammen med en matbit.

Utsikt over Dælivann fra Gråmagan - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Utsikt over Dælivann og landskapsvern-området fra Gråmagan.

5. Dælivann i Bærumsmarka

Etter en tur rundt Dælivann om våren eller sommeren sovner du med fuglesang summende i hodet. Edelløvskogen er hjem til en rekke ulike fuglearter; troster, spetter, spurver, meiser og en og annen nøtteskrike. Det er deilig å gå på stiene mellom trærne og høre på fuglene mens det rasler i løvet og solen lyser opp trekronene som kaleidoskoper. Det er laget en flott natur- og kultursti som går ved vannet, som forteller om geologi og dyre- og planteliv. Det har bodd mennesker i dette området i tusenvis av år, noe helleristningene ved Dalbo gård og bygdeborgen på Gråmagan vitner om. Dette er med andre ord et fantastiske flott naturområde med lang, interessant historie, noe som legger til rette for mange hyggelige nærturer. Fra Dæliveien kan du gå igjennom skogen til Dælivann og derfra videre til Dalbo gård og se helleristningene. Vil du ha en lengre tur kan du for eksempel fortsette mot KIF-hytta eller Kolsåstoppen via det storslåtte utsiktspunktet Gråmagan.

Les mer: Her finner du et flott naturkart over området med informasjon om dyre- og planteliv samt turforslag.

3 thoughts on “5 nye steder du må oppleve i Oslomarka

Leave a Reply