Utsikten fra Skaugumsåsen mot Oslo - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka

10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

Hvor finner du de beste utsiktene i Oslomarka? En av de tingene jeg elsker ved Oslomarka er at du kan finne fantastiske utsikter spredt rundt i hele marka. Fra Skaugumsåsen i vest til Ringkolltoppen i nord til Hjellsåsen i sør finner du de 10 beste utsiktene i marka. Topper og utsiktspunkt som gir deg en uforglemmelig utsikt; steder i marka hvor du kan se lengst eller mest.

De som går mye i marka vil ikke være overrasket over navnene på denne oversikten. Selv om det kan være nesten umulig å kåre det beste utsiktspunktet, tror jeg de fleste kan være enig i at dette i alle fall er en urangert liste over de aller beste utsiktene i Oslomarka.

1. Skaugumsåsen (Vestmarka)

Fra Skaugumsåsen i Vestmarka har du enestående panoramautsikt, og sannsynligvis den beste utsikten i hele Oslomarka. Skaugumsåsen er med rette et svært populært turmål. Mot nordøst har du kjente topper på rekke og rad; Søndre Kolsåstoppen, Tryvannshøgda og Røverkollen. Du kjenner dem igjen på mastene som er godt synlig på avstand. Drabantbyene i Oslo er god synlige og åsene innover Østmarka ligger som en kulisse, med Oslofjorden og alle de flotte øyene fra Asker og innover i forgrunnen. Du kan faktisk få inntrykk av å se det meste av Asker herfra, mens du myser sørøstover ned Oslofjorden mot Håøya og Oscarsborg som knapt er synlig bak sin dominerende nabo. Du kan sveipe sørvestover og få med deg Vardåsen og sørlige Finnemarka som ligger der som blåne bak blåne. Det er ikke bare utsikten som er flott på Skaugumsåsen. Mye av området er fredet som naturreservat. Tar du turen inn fra Åstaddammen, Furubakken i Solstadlia, eller NaKuHel og Semsvannet over Djupedalsåsen, kan du oppleve flott og frodig løvskog med rogn, hassel, eik, spisslønn, samt en og annen osp. Det er godt med plass på toppen, så pass på å ha med hyggelig turfølge og noe å spise på.

Barn: Turen opp til utsiktspunktet passer fint for turvante barn ned til 8-9 år. Rundturen passer nok best for litt eldre barn.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Til Skaugumsåsen og Grosetkollen

Slik kommer du deg dit: Om du starter turen fra Hvalstad eller Semsvannet er først og fremst et praktisk spørsmål. Er du avhengig av å reise kollektivt, er det beste utgangspunktet å ta tog eller buss til Hvalstad stasjon og gå inn fra Furubakken. Gå inn Solstadveien langs jernbanesporet frem til Furubakken. Ta til venstre opp Furubakken og gå et stykke frem til starten på blåmerket sti. Skiltposten står på høyre side, mens blåmerket sti går inn til venstre. Fra Semsvannet går det en blåmerket sti over Kloåsen til Pikeskolen som ligger øverst i Solstad terrasse. Herfra er det en kort gåtur ned til stasjonen. Alternativt kan du starte ved den populære utfartsparkeringen rett ved Sem gjestegård eller i Holtsmark vei rett nede ved Semsvannet. Nærmeste bussholdeplass er Solgården, ca. 1 km unna Semsvannet. Er du ikke kjent i området, anbefaler jeg å bruke veiadressen til Sem gjestegård i Asker på GPS-en i bilen. Det er skiltet og blåmerket sti til toppen fra begge startstedene ved Semsvannet.

Bildet i toppen av denne bloggposten viser utsikten fra Skaugumsåsen retning Oslo.

Utsikten fra Gyrihaugen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten fra Gyrihaugen på Krokskogen er imponerende.

2. Gyrihaugen (Krokskogen)

Du blir aldri lei av utsikten fra Gyrihaugen. Hver gang jeg tar turen opp hit legger jeg merke til noe nytt, og ikke minst er det fint å komme opp hit for å nyte de ulike årstidene. Hvis du går litt rundt på toppen, har du utsikt i nesten 360 grader fra et av de høyeste punktene på Krokskogen. Gyrihaugen er en koselig plass å strekke benene og slappe av med en matbit. Her oppe kan man sitte i timesvis og nyte utsikten. I klarvær ser du utover Røysebygda, Steinsfjorden, Tyrifjorden, sørover ned Holsfjorden. Norefjell og Blefjell er synlig i horisonten. Går du noen skritt østover mot masta på toppen, får du storslagen utsikt over Krokskogen og Nordmarka helt ned til Tryvannstårnet. Kanskje kan du også skimte Oslofjorden mellom to åstopper i det fjerne. Du kan ta den strabasiøse turen opp gjennom dramatiske Mørkgonga, eller du kan ta den rolige, barnevennlige turen fra parkeringsplassen på Damtjern. Gyrihaugen passer for alle, med en utsikt du ikke vil gå glipp av.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 9-10 år via Mørkgonga, og ned til 6 år via Damtjern.
Overnatting: Plass til telt, men begrensede muligheter for hengekøye.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Opp bratte Mørkgonga til Gyrihaugen

Slik kommer du deg dit: Det er to gode startpunkter for turen opp til Gyrihaugen. Du kan enten starte ved parkeringsplassen langs Fv156, Åsaveien, i Buskerud mellom Sundvollen og Åsa. Kommer du sørfra kjører du E16 i retning Hønefoss, og tar til høyre i retning Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Kommer du nordfra langs E16 følger du skilting til Oslo og tar til venstre i avkjøringen mot Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Parkeringsplassen ligger litt over 5 km fra Esso-stasjonen på venstre side, rett ved ferist nummer to. Parkeringsplassen er liten og trang. Herfra kan du ta den blåmerkede stien gjennom spektakulære Mørkgonga, men husk at dette alternativet stedvis er svært bratt. Eller du kan starte ved utfartsparkeringen ved Damtjern. Den blåmerkede stien herfra går i for det meste flatt og normalt kupert skogsterreng, med lett til moderat stigning mot starten og helt på slutten. Fra Damtjern tar det i underkant av 40 minutter til toppen.

Utsiktstårnet på Hjellsåsen - Oslomarka - Sørmarka - Fantastiske marka
Høyt opp for å få flott utsikt på Hjellsåsen i Sørmarka.

3. Hjellsåsen (Sørmarka)

Hvis du er glad i storslagen utsikt, får du tårer i øyekroken når du står på toppen av Hjellsåstårnet. Det rager høyt over skogen rundet og gir deg fantastisk panoramautsikt i alle retninger. Her kan du se nordover mot radaren på Haukåsen, i det fjerne ser du masta på Røverkollen, vestover finner du Tryvann og Tryvannstårnet og sørvestover er jeg ganske sikker på at du kan se Jonsknuten på Kongsberg. Du har god oversikt over kulturlandskapet i Ski og over trærne kan du skimte taket på ASKO i Vestby. Hjellsåstårnet innbyr til nærturer i Sørmarka, men anbefales også for langveisfarende. Det er svært godt med plass på toppen av tårnet, og romslige plattformer på vei opp hvis motet svikter deg. Rundt tårnet er det satt ut benker, så her er det fint å sitte og spise litt mat og få i seg noe å drikke. Det er i tillegg kort vei ned til populære Vientjern hvis noen skulle ønske seg et bad en varm sommerdag. Hjellsåstårnet har mye å by på for store og små turgåere.

Barn: Passer for turvante barn ned til 5 år.
Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Rundtur til Hjellsåstårnet og Vientjern

Slik kommer du deg dit: Korteste veien til Hjellsåstårnet er å gå inn fra Granerud skytebane. Der er det en romslig utfartsparkering. Hvis du ikke er kjent i området kan du bruke adressen Vientjernveien 8 i Ski kommune på GPS-en. Stien starter ved bommen øverst på parkeringsplassen. Fortsett inn på grusveien forbi bommen et kort stykke. Legg merke til den rødmerkede skiløypa som svinger av fra veien mot vesntre rett før to bygninger på venstre side. Følg den rødmerkede løypa inn i skogen, på bred og tydelig sti som går i slak oppoverbakke. Fortsett et stykke på stien til du kommer til en bro på høyre side. Denne går du over og fortsetter på en godt opptråkket sti rett frem et kort stykke. Det er en liten kneik helt på slutten når du kommer til tårnet, ellers går både grusvei og sti i lett terreng. Turen tar rundt 20 minutter fra Granerud.

Utsikt fra Ringkolltoppen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Ringkolltoppen har vært et populært turmål i over hundre år på grunn av den fantastiske utsikten.

4. Ringkolltoppen (Krokskogen)

Ringkolltoppen byr på langstrakt og storslått utsikt. På en klar dag kan du uten problemer se Gaustatoppen i Telemark i horisonten. Utsikten er like god mot Blefjell, Norefjell og Valdres, og tar du med kikkert er det mulig du får med deg Hallingskarvet. Det er forresten like god utsikt mot nærområdene. Tyrifjorden åler seg rundt det flotte landskapet på Røyse, og blir til Holsfjorden på et punkt i horisonten. På andre siden reiser vakre Finnemarka seg opp fra fjorden med sine bratte og skogkledte åssider. Ringkolltoppen er relativt flat på toppen, og med masse god plass for små og store barn til å løpe rundt. Det er i tillegg satt opp en grillhytte, så Ringkolltoppen er en ganske barnevennlig topp. Turen inn er på rundt 1 kilometer i relativt lett skogsterreng med en moderat stigning de siste par hundre meterne opp mot toppen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Mulig å finne plass til telt og hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Korteste veien opp til toppen går på rødmerket skiløype inn fra Ringkollstua. Løypene starter helt innerst på parkeringsplassen ved Ringkollstua. Stien og løypemerkingen er lett å følge, og går i slak stigning og lettkupert skogsterreng. De siste par hundre meterne opp til toppen starter med en kort, bratt kneik før den flater ut i en jevn motbakke. Du kommer da inn i en lys, furudominert skog hvor du for det meste går på svaberg. Det er rundt 1 kilometer til toppen fra Ringkollstua, og turen tar omtrent 15 minutter for en voksen person i normalt tempo.

Utsikt fra Grefsenkollen - Oslomarka - Lillomarka - Fantastiske marka
Grefsenkollen. En av de beste utsiktene over Oslo.

5. Grefsenkollen (Lillomarka)

Grefsenkollen har en av de fineste utsiktene over Oslo, med 180 grader panoramautsikt mot fjorden, Oslo og marka. Tryvannstårnet, Holmenkollbakken, Oslofjorden som strekker seg så langt du kan se, øyene som dupper i vannet, Nesoddtangen, Barcode, Rådhuset, Oslogryta og marka som ligger som et grønt teppe rundt. Det er kort vei til herlighetene på Grefsenkollen. De fleste nyter utsikten fra uteserveringen på Grefsenkollen restaurant, eller tretribunen som er bygget opp. Men det er et annet flott utsiktspunkt bare en kort gåtur fra den store utfartsparkeringen nedenfor restauranten. Her kommer du enda «tettere på» Oslo og fjorden, og er i tillegg et fint turmål for hengekøyeturer. Utsiktspunktet finner du ved å følge en umerket skogssti et kort stykke fra det sørligste hjørnet på den store parkeringsplassen.

Barn: Passer for barn i alle aldre.
Overnatting: Mulighet for hengekøyeturer langs sørvestsiden av åsen.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett utsiktstur på Grefsenkollen i Lillomarka

Slik kommer du deg dit: Det er mange alternativer for de som vil ta turen til Grefsenkollen. Mange sykler eller går inn fra Årvoll eller Stig på grusveiene, andre igjen tar bilen helt opp til Grefsenkollen restaurant. Det går buss helt opp til restauranten i helgene, men i ukedagene er nærmeste bussholdeplass Trollveiskrysset i Grefsenkollveien. Herfra er det i underkant av 2 kilometer å gå på asfaltert vei til toppen. Hvis du vil gå gjennom skogen kan turen opp langs kanten av åsen anbefales. Da starter du turen ved bussholdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien. Herfra tar du til venstre inn Akebakkeskogen og fortsett oppover den svingete veien. Når det flater ut ser du etter en tydelig sti inn i skogen på venstre side ca. 10-15 meter før du kommer til en bro og snuplass. Stien er umerket, men er en populær tursti for de som bor i området. Den er derfor lett synlig i terrenget og slynger seg innover i skogen og oppover åssiden i moderat til bratt stigning. Turen opp er i underkant av 2 kilometer.

Utsikten fra Bjønnåsen mot Lørenskog og Oslo - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Bjønnåsen, over Lørenskog mot Oslo.

6. Bjønnåsen (Østmarka)

Panoramautsikten fra Bjønnåsen er blant de fineste i hele Oslomarka. Herfra har du utsikt mot Mistberget, Gjerdrum og Romeriksåsene i nord, innover Nittedal mot Varingskollen og i sørvest ligger «golfballen» på Haukåsen trygt på et grønt teppe av grantrær. Rett vestover ligger Kikut og Kobberhaugene i Nordmarka som en silhuett bak tårnet på Røverkollen. Også Holmenkollen og Tryvannstårnet er godt synlig, og er du heldig med været kan du også skimte Blefjell og Gaustatoppen i Telemark. Det er ikke rart Bjønnåsen er en populær topp, også for barnefamilier. Utsikten er fantastisk, det er god plass ved utsiktspunktet og det er satt ut benker og bord. Det er også satt opp en forseggjort sikteskive som hjelper deg med å finne alle toppene du kan se fra Bjønnåsen.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Det kan være litt trafikk her, men det er gode muligheter for hengekøyer. Ikke egnet for telt.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Topptur med utsikt til Bjønnåsen

Slik kommer du deg dit: De to vanligste startstedene er Sandbekken på Løvenstad eller Marikollen i Fjerdingby, begge i Rælingen. På Løvenstad starter du ved Sandbekken fotballbane hvor det er gode parkeringsmuligheter. Buss rute 411 kjører forbi, og nærmeste holdeplass er Sandbekkhallen. Fra parkeringsplassen går du sørover med gressbanen på din venstre side. Ved enden av banen går du igjennom bommen, og da har du Sandbekkstua til venstre. Hold mot venstre på gangstien og følge den opp en slak bakke. Hold til høyre oppover bakken og du kommer etter ca. 50 meter til første skiltpost på den blåmerkede stien. Herfra er det skiltet til Bjønnåsen. Turen opp fra Sandbekken er går i lette til moderate stigninger stort sett hele veien. Stien er svært slitt og tydelig i terrenget og dermed enkel å følge. Fra Sandbekken tar turen opp til Bjønnåsen litt i underkant av 40 minutter, avhengig av tempo naturligvis. Stien fra Marikollen er brattere enn stien fra Sandbekken og tar litt lenger tid.

Utsikten fra Paradiskollen - Oslomarka - Romeriksåsen - Fantastiske marka
Utsikten fra Paradiskollen strekker seg tvers over Nordmarka og Krokskogen til Gyrihaugen.

7. Paradiskollen (Romeriksåsen)

Det er en herlig tur opp til Paradis. Med sine 670 moh. er Paradiskollen den høyeste toppen i Romeriksåsene. Likevel ligger den bare en romslig times vandring fra Harestua stasjon. Paradiskollen er en turvennlig topp. Stien oppover går i lett og typisk markaterreng. Endel røtter, litt stein og ellers preget av blåbærgranskogen den stort sett omringes av. På toppen har du 180 graders panoramautsikt vestover, og sikteskiven som er montert retter raskt oppmerksomheten din mot kjente steder som Gyrihaugen, Tryvannshøgda, Bislingen, Store Skillingen og Hvalebykampen. Det er god plass på toppen. Her kan du sitte ned og nyte utsikten, enten du har gjort Paradiskollen til turens mål eller du skal videre langs Romeriksåsene. Dersom du ikke er lokalkjent i området anbefales det at du passer på å følge blåmerkingen. Det går mange stier på kryss og tvers, så det er lett å havne på feil sti.

Barn: Passer fint for turvante barn ned mot 7 år.
Overnatting: Plass til et par telt, ikke egnet for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det enkleste er nok å starte på Harestua stasjon langs Gjøvikbanen. Fra perrongen gå rett frem over snuplass, og deretter følger du veien opp til venstre og forbi parkerinsplassene. Skiltposten der stien starter er synlig fra toppen av bakken, mot skogkanten til høyre, hvor du passerer en ferist. Parkeringsplassene ved togstasjonen er reservert reisende. Vær oppmerksom på at blåstien kun er avmerket på det nyeste Nordmarka-kartet fra Nordeca. Gamle Nordmarka-kart har også feil plassering av togstasjonen på Harestua. Den er nå flyttet 2 kilometer lenger nord. Alternativt utgangspunkt med bil er å parkere ved Harestua Kro langs Rv4, deretter følge blåmerking opp Stasjonsveien, Moreneveien og under togovergangen i Paradisveien. Rett etter undergangen, gå inn sauegrind på venstre side. Følg skiltingen til Paradiskollen. Dette stivalget går i strakere retning mot toppen, og er derfor også litt brattere enn den som starter ved togstasjonen. Dersom du ikke er lokalkjent i området anbefales det at du passer på å følge blåmerkingen. Det går mange stier på kryss og tvers, så det er lett å havne på feil sti. Den merkede stien opp er relativt flat, med lett stigning hele veien. Opp mot Puttehøgda og det siste stykket opp mot Paradiskollen er det noen få korte, bratte stigninger.

Utsiktstårnet på Kjerringhøgda - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Fra utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka har du 360 graders panoramautsikt.

8. Kjerringhøgda (Østmarka)

Det er lett å la seg begeistre av utsikten fra Kjerringhøgda. Årsaken til den spektakulære utsikten, er det høye og romslige utsiktstårnet som løfter deg godt over trærne på den skogkledte toppen. Fra utsiktstårnet har du 360 graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. Når du står på toppen er det fort gjort at du bestemmer deg for å ta en lengre tur i denne delen av Østmarka. Til Vangen og Mosjøen for eksempel, som du ser glitre mellom de grønne skogsåsene. Det er godt med plass på toppen rundt utsiktstårnet, så det ikke noe problem å slå opp telt eller finne plass til hengekøya. Kjerringhøgda er for øvrig en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka. Gåturen fra parkeringsplassen på Bysetermåsan til toppen, tar rundt 20 minutter.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Til topps i utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Godt med plass til telt, også muligheter for hengekøyer.

Slik kommer du deg dit: Det beste stedet å starte er ved utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Dette er et populært startsted for turer både sommer og vinter til populære steder som Vangen, DNT-hytta Øvresaga eller hvis du skal ut på Børtervanna med kano. Nærmeste bussholdeplass er Fjell langs Fv155, og det er i overkant av 3 kilometer å gå fra bussholdeplassen til Bysetermåsan. Kommer du med bil tar du av fra Fv155 mot Fjell, følger veien noen hundre meter og tar til venstre inn Rausjøvegen ved snuplass/bussholdeplass. Derfra er det rundt 3 kilometer opp til Bysetermåsan. Du er fremme når veien deler seg i to, og parkeringsplassen ligger på høyre side. Du kommer deg til starten av stien ved å ta grusveien mot venstre (østover) mot rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter ca. 200 meter. Skiltposten står på venstre side rett etter en informasjonstavle fra Oslo kommunes skoger. Etter at du tar av fra grusveien, er det det lett til moderat stigning med flere flatere partier. Omtrent halvveis, rundt 100 meter opp fra Bysetra, skal du ta av fra blåmerket sti mot venstre. Stidelet er merket med skilt. Denne siste halvdelen av turen går på umerket sti, men den er godt synlig i terrenget. Du får i tillegg hjelp av en strømledning som går langs det meste av stien og som vil føre deg til utsiktstårnet på Kjerringhøgda.

9. Vettakollen (Nordmarka)

Vettakollen må åpenbart være med på en oversikt over de beste utsiktspunktene i Oslomarka. Sammen med Grefsenkollen, har Vettakollen sannsynligvis den beste og fineste utsikten over Oslo. Det er derfor ikke overraskende at det også er et populært turmål. På toppen treffer du folk på luftetur med hunden, sporty joggere som har tatt turen fra Sognsvann eller blide turgåere med planer om å overnatte i hengekøye. Utsikten fra Vettakollen er vid og langstrakt. Mot øst ser du Linderudkollen og Grefsenkollen, mens du mot vest ser rett ned på Holmenkollen og Midtstubakken. Mellom disse to ytterpunktene brer Oslo og Oslofjorden seg utover i et strålende panorama. Rett fremfor deg har du Bygdøy og Nesoddtangen, Oslo sentrum er lett synlig med øyene duppende i fjorden og bebyggelsen langsetter fjorden mot Bærum og Asker. Toppen er svært romslig til å være en fjellknaus, med god plass til å strekke beina mens du nyter utsikten.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år. Vær likevel oppmerksom på at det ikke er særlig plass til å løpe rundt på toppen, så turen passer nok best for de litt eldre barna.
Overnatting: Mange muligheter for både telt og hengekøye.

Her finner du kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett utsiktstur til Vettakollen

Slik kommer du deg dit: Raskeste veien opp er å ta t-banen mot Frognerseteren og gå av på Vettakollen stasjon. Kommer du fra sentrum, går du til venstre ut av stasjonsområdet og følger bakken opp Huldreveien ca. 100 meter. Da tar du til høyre inn Gulleråsveien, og etter knappe 30 meter svinger du til venstre inn på Bånntjernveien. Her følger du bakken oppover først på asfalt deretter på sti, til du kommer til grusveien som går mot Sognsvann. Gå til venstre mot skiltposten på toppen av bakken. Fra denne tar du av til venstre fra grusveien og følger den tydelig blåmerkede stien opp til toppen. Det siste stykket opp er til dels bratt.

Utsikt over Oslofjorden og Bærum fra Søndre Kolsåstoppen - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Panoramautsikt fra Søndre Kolsåstoppen.

10. Søndre Kolsåstoppen (Bærumsmarka)

Utsikten fra Søndre Kolsåstoppen er storslått, så det er ikke så rart at det er en av de mest populære toppene og utsiktspunktene i hele Oslomarka. Fra kanten av det bratte og karakteristiske stupet har du en langstrakt utsikt innover mot Oslo sentrum, over det meste av Bærum og langt, langt utover Oslofjorden mot Drøbaksundet. Så hit kommer turfolk for å nyte utsikten eller kanskje for å ta en litt lengre tur på de mange, fine blåmerkede stiene som går på kryss og tvers av Kolsåstoppen. Selv om du ikke bor i området er Søndre Kolsåstoppen ganske lett tilgjengelig, enten det er med kollektivtransport eller med bil. Belønningen for tuen opp hit er å slappe av på platået på toppen og bare nyte utsikten.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Mye plass til både hengekøyer og telt.

Slik kommer du deg dit: De fleste starter turen til Søndre Kolsåstoppen enten fra Hauger T-banestasjon eller fra utfartsparkeringen ved Stein gård. Det går buss både til Hauger T og til utfartsparkeringen. Den korteste og bratteste turen starter ved Hauger T. Så fort du er på toppen av trappene ut av stasjonsområdet og ser deg til venstre, kneiser Søndre Kolsåstoppen rett mot deg. Gå i retning Søndre Kolsåstoppen, opp Høgåsveien, og ta første vei til høyre. Følg Kløftaveien er lite stykke og ta til venstre når du kommer til Toppåsveien. Følg Toppåsveien oppover og frem til blindvei inn mot skogen, hvor du ser en bom. Gå forbi bommen og inn på skogsvei. Få meter fra bommen ser du skiltet som viser vei til toppen på venstre side. Blåstien er stedvis svært dårlig merket opp mot toppen, men det er mulig å skimte litt blåmaling hvis du følger godt med. Fra utfartsparkeringen på Stein gård følger du grusstien i den nordlige enden av parkeringsplassen. Herfra er det skiltet hele veien til Søndre Kolsåstoppen. Fra Hauger T er det rundt 1,8 kilometer og fra Stein gård er det rundt 3,3 kilometer til utsiktspunktet.

HER ER FLERE TURTIPS TIL OSLOMARKA:

Ta med hengekøye på tur: 10 supre hengekøyeturer med utsikt i marka
Ta med barna på telttur: 7 tips til teltturer med barn i Oslomarka

På hyttetur i Oslomarka: 7 tips til hyttetur med barn i Oslomarka
Dra til et spennende turmål: 10 steder du må oppleve i Oslomarka

Denne bloggposten er en oppdatering av “7 topper med panoramautsikt i Oslomarka”.

Merk! Jeg har forsøkt å ta en rekke hensyn når jeg har satt sammen denne listen. Toppene og utsiktspunktene skal ha en viss geografisk spredning, som betyr at nesten alle markaområdene er med. Samtidig skal det være topper og utsiktspunkt som gir deg uforglemmelig utsikt over omlandet, en utsikt som er bred og langstrakt. Til sist har jeg også tatt miljøhensyn. Å sette sammen en liste over de beste utsiktene i Oslomarka, og dette er virkelig de beste utsiktene i Oslomarka, betyr at jeg samtidig bidrar til å øke trafikken til og slitasjen på disse turmålene. Derfor er det bare topper og utsiktspunkt du kan komme til med allerede tilrettelagte og merkede stier på denne listen.

Hvis du er kjent i Oslomarka kommer ingen av disse 10 toppene og utsiktspunktene som noen overraskelse, de aller fleste vil være enig om at de er blant de beste i marka. Hvem av dem du synes er best vil nok avhenge av hvor du ferdes mest. Siden listen er begrenset til de 10 beste, er det mange flotte utsikter som ikke er med. Noen vil kanskje savne Ramsås og Bergsåstoppen i Vestmarka, Gaupekollen og Lamannshaugen i Nordmarka eller Kongens utsikt på Krokskogen. Alle er de flotte topper og utsiktspunkt som anbefales på det varmeste.

8 thoughts on “10 topper med panoramautsikt i Oslomarka

Leave a Reply