Fisking er ikke enkelt. Statistisk sett er det egentlig helt tilfeldig at du får fisk som nybegynner. Det er helt lotto. Men med en god del prøving og feiling får du erfaringer som øker sjansene dine i alle fall med noen hakk. At det er vanskelig, gjør også fisking utrolig spennende.
Jeg er ikke ekspert på fisking, men jeg har likevel fisket en del i Oslomarka. Og forbausende ofte fått fisk på kroken. Det har vært mye prøving og feiling, og som nybegynner har jeg gjort meg mange tanker og erfaringer om det å fiske i marka. Så her er noen praktiske fisketips basert på det jeg har lært meg om fisking i marka.
Turtips: 7 supre tips til kanoturer i Nordmarka
Turtips: 10 tips til teltturer i Østmarka
Turtips: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka
Turtips: 7 tips til teltturer med barn i Oslomarka
1. Bruk lett utstyr
Fisken blir normalt ikke så stor i Oslomarka. Ørreten ligger som regel rundt 200-300 gram, selv om du i enkelte vann også kan få større fisk. Men ørret rundt 300 gram er normal fin matfisk. Abboren er gjerne enda mindre. Men det betyr også at det er viktig med lett utstyr; en stang som er fra syv til ni fot med kastevekt på 5-25 gram, en av de minste eller nest minste haspelsnellene, sluker og spinnere fra 3 gram til 10-12 gram, fiskesnøre på rundt 0.18 (mono) eller 0.12 (multi), snapphvirvel #10, #12 eller #14. Fisker du med mark er det fordel med lengre stang, fra 10 fot og oppover. Bruk små kroker; størrelse #6 til #10. Ta med en «prest» til avlivning av fisken.
2. Ta hensyn til årstiden
Midten av mai til slutten av juni, og sen august frem til den første frosten, er normalt de beste periodene for fisking med stang i marka. Om sommeren blir det for varmt, særlig for ørreten, selv om abboren ofte fortsatt er aktiv. Men husk at fiskesesongen følger temperaturen, og ikke kalenderen. Den starter senere og slutter tidligere helt nord i marka.
3. Riktig tid på døgnet
De beste tidspunktene for fisking er skumringstimene, morgen og kveld. Det kan også lønne seg å fiske når det er mørkt, men pass på hvor du lyser med hodelykta så du ikke skremmer fisken.
4. Vær i bevegelse
Fisken står ikke stille, det bør ikke du gjøre heller. En typisk nybegynnerfeil er at vi står bom fast på samme sted når vi fisker. Beveg deg rundt vannet, finn en ny plass dersom det ikke er noen napp å få. Det lønner seg å kaste aktivt også. det vil si at du ikke kaster sluken eller spinneren til det samme stedet hver eneste gang. Tenk deg at du skal kaste i en vifte, så øker du sjansen for å finne fisk.
5. Vær på tilbudssiden
Bytt sluk eller spinner dersom du ikke får napp. Du trenger ikke bytte for annethvert kast, men prøv nye farger, andre størrelser eller bytt fra sluk til spinner og omvendt. Fisker du med mark, må du sjekke jevnlig at det fortsatt er mark på kroken.
Farger som er mye brukt i marka er kobber, sort, grønn, rød. Det kan også være greit å ha noe i knallfarger som gult og oransje, men personlig har jeg aldri fått fisk med knallfarger.
Noen gode slukvalg er Sølvkroken spesial classic, Aura flake, Møresilda i ørretfarger og Møreungen. Noen gode spinnere kan være Sølvkroken spesial, Blue Fox vibrax, Myrans og Mepps.
6. Vær forsiktig langs vannet
Fisk reagerer raskt på vibrasjoner i vannet. Tramping på bakken eller over en myr, plasking og bading skremmer fisken bort. Så ta det rolig og forsiktig, særlig om kvelden og natten når fisken normalt trekker mot land.
7. Kast langs land
Du trenger ikke alltid kaste lengst mulig for å få fisk. De fleste har historier om ruggen de tok bare få meter fra føttene sine. Min foreløpig største fangst i marka lå og lurte under et nedfallstre knapt to meter fra der jeg sto. Å kaste langs land kan overraskende ofte lønne seg.
8. Finn ut hvor fisken står
Fisk er opptatt av to ting; beskyttelse og mat. Trær som henger over eller ligger i vannet, siv og flytemyr er steder som fisken oppsøker for å få beskyttelse. Se etter slike steder dit du kommer, så har du en pekepinn på hvor det kan stå fisk. Andre steder du kan se etter er odder og tanger eller steder hvor strøm møter stille vann. På slike steder er det bevegelse i vannet og muligheter for å finne mat.
9. Bruk innsveivingen aktivt
Du har kastet ut en spinner eller sluk, så hva nå? Innsveivingen er også viktig for å lokke fisken til å bite. Prøv ujevn innsveiving; ulike hastigheter, noen små topp eller perioden med svært sakte tempo, og så øke tempoet igjen. Her er det bare å prøve seg frem. Jevnt sakte tempo med noen korte stopp kan også være effektivt. Du trenger altså ikke ha hastverk med innsveivingen.
10. Tenk vertikalt
Fisken kan oppholde seg både helt på bunn og nesten ved overflaten. Ser du mye vak på vannet, ligger fisken høyt i vannet. Da må sluken, spinneren eller marken også ligger høyt. Motsatt kan det være i andre tilfeller, da må du la spinneren eller sluken synke dypt før du sveiver inn. Igjen, her må du bare prøve deg frem.
Alltid kjøp fiskekort og respekter fiskereglene. Du kan lese mer om fiskereglene når du kjøper fiskekortet, for eksempel på www.inatur.no. Vær oppmerksom på at det i de fleste vann praktiseres minstemål på 25 cm for ørret.
Takk for gode tips! 🙂