Hvilke topper eller utsiktspunkt har best utsikt i Oslomarka? Vi har nok alle våre favoritter, steder vi synes er spesielt flotte og som vi forsøker å dra til så ofte som mulig. Det er likevel sånn at noen topper og utsiktspunkt i Oslomarka skiller seg ut. Steder hvor du rett og slett får sett mest av omlandet rundt, eller hvor du ser lengst.

Dette er de 7 beste utsiktspunktene i Oslomarka. De som går mye i marka, vil ikke være overrasket over utvalget. Det er selvfølgelig ikke dermed sagt at dette er de mest naturskjønne utsiktspunktene, eller de luftigste, eller de hyggeligste. Noen av mine egne favoritter er heller ikke med på oversikten. Selv om det kan være nesten umulig å kåre det beste utsiktspunktet, tror jeg de fleste kan være enig i at dette i alle fall er en urangert liste over de aller beste.

Flere gode turtips i Oslomarka: 5 topper med utsiktstårn i Oslomarka

1. Skaugumsåsen (Vestmarka)

Skaugumsåsen er uten tvil det mest imponerende utsiktspunktet i Oslomarka. Panoramautsikten er i særklasse. I tillegg er det en lett tilgjengelig topp. Skaugumsåsen anbefales som turmål dersom du ikke har vært her tidligere. Eller, Skaugumsåsen anbefales som turmål uansett. Ikke bare kan du ta turen fra Semsvannet og ut på utsiktspunktet, gjennom et flott og variert skogsterreng. Semsvannet er i seg selv et flott turområde med fine turstier og variert planteliv. Kommer du deg opp på toppen, er det godt med plass på platået og med flere bålplasser. Her er det også mulig å gå – forsiktig – langs kantene slik at du får med deg hele den utrolige utsikten mot Oslo, østover mot Nesodden og utover Oslofjorden helt ned til Håøya.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år.
Overnatting: Plass til telt, men noe begrensede muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det er en stor, og populær, utfartsparkering rett ved Sem gjestegård. Nærmeste bussholdeplass er ca. 1 km unna. Er du ikke kjent i området, anbefaler jeg å bruke veiadressen til Sem gjestegård i Asker på GPS-en i bilen. Stien opp til toppen er blåmerket. Fra toppen av utfartsparkeringen følger du skiltingen inn på en liten sti gjennom en gammel frukthage, og deretter videre gjennom et lite skogholt. Når du kommer til grusveien tar du til venstre i retning Semsvannet og deretter til høyre i neste kryss. Etter litt over 1 km kommer du til stikrysset på høyre side av grusveien. Her følger du skilt til Skaugumsåsen. Terrenget går for det meste i slake eller moderate stigninger opp mot Djupedalsåsen på vei til Skaugumsåsen. Det er en svært bratt kneik opp til Djupedalsåsen. Gåturen fra utfartsparkeringen via Djupedalsåsen tar ca. 45-50 minutter uten pause.

 

Utsikten fra Gyrihaugen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten fra Gyrihaugen på Krokskogen.

2. Gyrihaugen (Krokskogen)

Du blir aldri lei av utsikten fra Gyrihaugen. Hver gang jeg tar turen opp hit legger jeg merke til noe nytt, og ikke minst er det fint å komme opp hit for å nyte de ulike årstidene. Hvis du går litt rundt på toppen, har du utsikt i nesten 360 grader fra et av de høyeste punktene på Krokskogen. Gyrihaugen er en koselig plass å strekke benene og slappe av med en matbit. Her oppe kan man sitte i timesvis og nyte utsikten. I klarvær ser du utover Røyse/Vik, Steinsfjorden, Tyrifjorden, sørover ned Holsfjorden. Norefjell og Blefjell er synlig i horisonten. Går du noen skritt østover mot masta på toppen, får du storslagen utsikt over Krokskogen og Nordmarka helt ned til Tryvannstårnet. Kanskje kan du også skimte Oslofjorden mellom to åstopper i det fjerne. Du kan ta den strabasiøse turen opp gjennom dramatiske Mørkgonga, eller du kan ta en rolig, barnevennlig tur fra parkeringsplassen på Damtjern. Gyrihaugen passer for alle, med en utsikt du ikke vil gå glipp av.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 9-10 år via Mørkgonga, og ned til 6 år via Damtjern.
Overnatting: Plass til telt, men begrensede muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Det er to gode startpunkter for turen opp til Gyrihaugen. Du kan enten starte ved parkeringsplassen langs Fv156, Åsaveien, i Buskerud mellom Sundvollen og Åsa. Kommer du sørfra kjører du E16 i retning Hønefoss, og tar til høyre i retning Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Kommer du nordfra langs E16 følger du skilting til Oslo og tar til venstre i avkjøringen mot Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Parkeringsplassen ligger litt over 5 km fra Esso-stasjonen på venstre side, rett ved ferist nummer to. Parkeringsplassen er liten og trang. Herfra kan du ta den blåmerkede stien gjennom spektakulære Mørkgonga. Husk at dette alternativet stedvis er svært bratt, særlig opp mot og gjennom Mørkgonga. Eller du kan starte ved utfartsparkeringen ved Damtjern. Den blåmerkede stien herfra går i for det meste flatt og normalt kupert skogsterreng, med lett til moderat stigning mot starten og helt på slutten. Fra Damtjern tar det i underkant av 40 minutter til toppen.

Les mer om Gyrihaugen: Opp Mørkgonga til kongeutsikt fra Gyrihaugen!

 

Utsikt fra Skaugumsåsen - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Skaugumsåsen er det ingen andre utsiktspunkt som kan måle seg med i Oslomarka.

3. Grefsenkollen (Lillomarka)

Det er faktisk to flotte utsiktspunkt på Grefsenkollen. Mest kjent er nok utsikten fra Grefsenkollen restaurant, med nesten 180 graders fantastisk utsikt mot marka, fjorden og byen. Fra uteserveringen, eller tretribunen som er bygget opp, ser du Tryvannstårnet og Holmenkollen i nordvest. Mot sørvest kan du se bykjernen, bydelene mot nord og langt, langt utover Oslofjorden. En kort gåtur fra Grefsenkollen restaurant ligger en anonym bergknaus i skogen, som gir nesten samme flotte, brede utsikt. Utsiktspunktet ligger på toppen av «veggen» mot Grefsenkollveien og gir deg følelsen av komme «tett på» fjorden med øyene og Nesodden, Rådhuset, Barcode, Oslogryta og åsene som kranser den. Altså er den et godt tillegg eller alternativ til utsikten fra restauranten. Du kommer hit ved å følge en tydelig men umerket skogssti ca. 30 meter, fra det sørligste hjørnet på den store parkeringsplassen før du tar siste svingen opp til Grefsenkollen restaurant.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Hengekøyemuligheter på det nedre utsiktspunktet. Ikke plass til telt.
Tilgjengelighet: Du kan kjøre bil helt opp til Grefsenkollen restaurant, slik at utsiktspunktet er tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne.

Hvordan kommer du deg dit: Hvis du ikke bor i området, er Grefsenkollen enklest tilgjengelig med buss. Flest bussavganger går til Trollveiskrysset, som ligger helt ved foten av kollen i krysset Lachmanns vei og Grefsenkollveien. Herfra er det ca. 1,8 km opp til restauranten. Færre avganger er det til holdeplassen oppe ved restauranten, men da kommer du til gjengjeld helt frem til døren. Har du sykkel kan du også sykle opp fra T-banestasjonen på Storo.

Utsikten fra Vettakollen over Oslo og Oslofjorden - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra vettakollen over Oslo og Oslogjorden en sen ettermiddag om våren.

4. Vettakollen (Nordmarka)

Vettakollen må åpenbart være med på en oversikt over de beste utsiktspunktene i Oslomarka. Det er en topp som er svært lett tilgjengelig og som i tillegg byr på fantastisk panoramautsikt over Oslo. Det er et veldig populært turmål, så her treffer du på dem som er ute på luftetur med hunden, joggere som har tatt turen opp fra Sognsvann, turister eller utenlandsstudenter, eller en jevn strøm av turgåere ute på ettermiddags- eller søndagstur. Det er romslig på toppen og flere etablerte bålplasser. Her kan du fint ta med et par vedkubber og noe å spise på som kan lages på bålet, til glede for store og små.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.
Overnatting: Plass til mindre telt og flere muligheter for å bruke hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Raskeste veien opp er å ta t-banen mot Frognerseteren og gå av på Vettakollen stasjon. Kommer du fra sentrum, går du til venstre ut av stasjonsområdet og følger bakken opp Huldreveien ca. 100 meter. Da tar du til høyre inn Gulleråsveien, og etter knappe 30 meter svinger du til venstre inn på Bånntjernveien. Her følger du bakken oppover først på asfalt deretter på sti, til du kommer til grusveien som går mot Sognsvann. Gå til venstre mot skiltposten på toppen av bakken. Fra denne tar du av til venstre fra grusveien og følger den tydelig blåmerkede stien opp til toppen. Det siste stykket opp er til dels bratt.

Utsikten fra Søndre Kolsåstoppen utover Oslofjorden - Oslomarka - Bærumsmarka - Fantastiske marka
Bred utsikt fra Søndre Kolsåstoppen. Dette er også et populært klatrefelt – så mange tar også den bratteste veien opp!

5. Søndre Kolsåstoppen (Bærumsmarka)

Søndre Kolsås er et veldig lett tilgjengelig og populært utsiktspunkt i Bærumsmarka. Det er tidvis litt bratt på veien opp, så det er bare å holde jevnt tempo og ta tiden til hjelp på vei oppover. Belønningen er en langstrakt utsikt mens du slapper av. Her har du utsikt innover mot Oslo, mot Oslofjorden og Nesodden på andre siden og store deler av Bærum. Det er god plass på toppen, og mange steder du kan sitte og bare nyte utsikten. Som er unnskyldning god nok til å ha med en matbit eller noe å drikke opp hit.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.
Overnatting: Plass til telt og gode muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Ta t-banen mot Kolsås og gå av på Hauger stasjon. Så fort du er på toppen av trappene ut av stasjonsområdet og ser deg til venstre, kneiser Søndre Kolsås rett mot deg. Gå i retning Søndre Kolsås, opp Høgåsveien, og ta første vei til høyre. Følg Kløftaveien er lite stykke og ta til venstre når du kommer til Toppåsveien. Følg Toppåsveien oppover og frem til blindvei inn mot skogen, hvor du ser en bom. Gå forbi bommen og inn på skogsvei. Få meter fra bommen ser du skiltet som viser vei til toppen på venstre side. Blåstien er stedvis svært dårlig merket opp mot toppen, men det er mulig å skimte litt blåmaling hvis du følger godt med. Det er en radio/telemast på toppen.

 

Utsikten fra utsiktspunktet ved Grefsenkollveien - Grefsenkollen - Oslomarka - Lillomarka
Utsikten fra utsiktspunktet i «veggen» mot Grefsenkollveien. Det andre utsiktspunktet på Grefsenkollen.

6. Hjellsåsen (Sørmarka)

Hvis du er glad i storslagen utsikt, får du tårer i øyekroken når du står på toppen av Hjellsåstårnet. Det rager høyt over skogen rundet og gir deg fantastisk panoramautsikt i alle retninger. Her kan du se nordover mot radaren på Haukåsen, i det fjerne ser du masta på Røverkollen, vestover finner du Tryvann og Tryvannstårnet og sørvestover er jeg ganske sikker på at du kan se Jonsknuten på Kongsberg. Du har god oversikt over kulturlandskapet i Ski og over trærne kan du skimte taket på ASKO i Vestby. Hjellsåstårnet innbyr til nærturer i Sørmarka, men anbefales også for langveisfarende. Det er svært godt med plass på toppen av tårnet, og romslige plattformer på vei opp hvis motet svikter deg. Rundt tårnet er det satt ut benker, så her er det fint å sitte og spise litt mat og få i seg noe å drikke. Det er i tillegg kort vei ned til populære Vientjern hvis noen skulle ønske seg et bad en varm sommerdag. Hjellsåstårnet har mye å by på for store og små turgåere.

Barn: Passer for turvante barn ned til 5 år.
Overnatting: Plass til telt og noen muligheter for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: Korteste veien til Hjellsåstårnet er å gå inn fra Granerud skytebane. Der er det en romslig utfartsparkering. Hvis du ikke er kjent i området kan du bruke adressen Vientjernveien i Ski kommune på GPS-en. Stien starter ved bommen øverst på parkeringsplassen. Fortsett inn på grusveien forbi bommen et kort stykke. Legg merke til den rødmerkede skiløypa som svinger av fra veien mot vesntre rett før to bygninger på venstre side. Følg den rødmerkede løypa inn i skogen, på bred og tydelig sti som går i slak oppoverbakke. Fortsett et stykke på stien til du kommer til en bro på høyre side. Denne går du over og fortsetter på en godt opptråkket sti rett frem et kort stykke. Det er en liten kneik helt på slutten når du kommer til tårnet, ellers går både grusvei og sti i lett terreng. Turen tar rundt 20 minutter fra Granerud.

Utsiktstårnet på Hjellsåsen - Oslomarka - Sørmarka - Fantastiske marka
Hjellsåstårnet på Hjellsåsen i Sørmarka. Herfra er utsikten strålende.

7. Oppkuven (Krokskogen)

Turen til Oppkuven er nok mer for spesielt interesserte, og krever i tillegg mer av deg enn de andre toppene og utsiktspunktene som er nevnt her. Belønningen er en tur gjennom et egenartet og kupert skogsterreng og en utsikt fra tårnet som gir alle markaelskere gelé i knærne. Skogen kranser Oppkuven i alle himmelretninger, med rullende skogsåser nesten så langt du kan se. På gode dager ser du Norefjell-ryggen, Blefjell og helt til Gaustatoppen i sørvest og Surtningssui i Jotunheimen i nordvest. Utsikten fra Oppkuven til Surtningssui er visstnok en av de lengste siktlinjene i Norge på over 190 km. Oppkuven er med sine 704 moh. den høyeste toppen på Krokskogen, og ligger helt nord i Oppkuven-Smeddalen naturreservat. Oppkuven er en flott dagstur ut i marka. Det er greit med plass rundt tårnet, til å slappe av og nyte nistepakka.

Barn: Passer fint for turvante barn ned mot 10 år.
Overnatting: Plass til små telt og noen muligheter for hengekøye. Alternativt kan du overnatte i toppen av tårnet!

Slik kommer du deg dit: Du kommer deg til Oppkuven både fra Sørkedalen i sør og fra Damtjern via Heggelia på Ringerike i nordvest. Avstanden er ca. 10 km én vei, enten du kommer sørfra eller nordfra. Starter du turen i Sørkedalen, kan du ta buss 41 fra Røa T-banestasjon til holdplassen Sandbråten som er nest siste holdeplass på ruta. Herfra følger du grusvei opp forbi Lysedammene og den ubetjenente DNT-hytta Smedmyrkoia. Et kort stykke etter Smedmyrkoia skifter det over til blåsti. Det tar ca. 3 timer hver vei med middels god turform. Kommer du fra Damtjern forbi Gråberget, Gagnumsetra og Heggelivann tar turen ca. 2,5 time hver vei.

MERK. Oversikten ble endret 13.mai 2018. Rekkefølgen på toppene og utsiktspunktene med endret, og Kjerringhøgda i Østmarka ble erstattet av Hjellsåsen i Sørmarka (beklager, Østmarka-venner).