Hvilke topper eller utsiktspunkt har best utsikt i Oslomarka? Vi har nok alle våre favoritter, steder vi synes er spesielt flotte og som vi forsøker å dra til så ofte som mulig. Det er likevel sånn at noen topper og utsiktspunkt i Oslomarka skiller seg ut. Steder hvor du rett og slett får sett mest av omlandet rundt, eller hvor du ser lengst.

Dette er de 7 beste utsiktspunktene i Oslomarka. De som går mye i marka, vil ikke være overrasket over utvalget. Det er selvfølgelig ikke dermed sagt at dette er de mest naturskjønne utsiktspunktene, eller de luftigste, eller de hyggeligste. Noen av mine egne favoritter er heller ikke med på oversikten. Selv om det kan være nesten umulig å kåre det beste utsiktspunktet, tror jeg de fleste kan være enig i at dette i alle fall er en urangert liste over de aller beste.

1. Oppkuven

Turen til Oppkuven krever mer av deg enn de andre toppene og utsiktspunktene som er nevnt her. Belønningen er en tur gjennom et egenartet og kupert skogsterreng og en utsikt fra tårnet som gir alle markaelskere gelé i knærne. Skogen kranser Oppkuven i alle himmelretninger, med rullende skogsåser nesten så langt du kan se. På gode dager ser du Norefjell-ryggen, Blefjell og helt til Gaustatoppen i sørvest og Surtningssui i Jotunheimen i nordvest. Utsikten fra Oppkuven til Surtningssui er visstnok en av de lengste siktlinjene i Norge på over 190 km. Oppkuven er med sine 704 moh. den høyeste toppen på Krokskogen, og ligger helt nord i Oppkuven-Smeddalen naturreservat. Oppkuven er en flott dagstur ut i marka. Det er greit med plass rundt tårnet, til å slappe av og nyte nistepakka.

Turen opp passer for øvrig fint for turvante barn ned mot 10 år.

Hvordan kommer du deg dit: Du kommer deg til Oppkuven både fra Sørkedalen i sør og fra Damtjern via Heggelia på Ringerike i nordvest. Avstanden er ca. 10 km én vei, enten du kommer sørfra eller nordfra. Starter du turen i Sørkedalen, kan du ta buss 41 fra Røa T-banestasjon til holdplassen Sandbråten som er nest siste holdeplass på ruta. Herfra følger du grusvei opp forbi Lysedammene og den ubetjenente DNT-hytta Smedmyrkoia. Et kort stykke etter Smedmyrkoia skifter det over til blåsti. Det tar ca. 3 timer hver vei med middels god turform. Kommer du fra Damtjern forbi Gråberget, Gagnumsetra og Heggelivann tar turen ca. 2,5 time hver vei.

2. Skaugumsåsen

Selv om Oppkuven er min personlige favoritt på denne listen, mener jeg samtidig at Skaugumsåsen uten tvil er det mest imponerende utsiktspunktet i Oslomarka. Panoramautsikten er i særklasse. I tillegg er det en lett tilgjengelig topp. Skaugumsåsen anbefales som turmål dersom du ikke har vært her tidligere. Eller, Skaugumsåsen anbefales som turmål uansett. Ikke bare kan du ta turen fra Semsvannet og ut på utsiktspunktet, gjennom et flott og variert skogsterreng. Semsvannet er i seg selv et flott turområde med fine turstier og variert planteliv. Kommer du deg opp på toppen, er det godt med plass på platået og med flere bålplasser. Her er det også mulig å gå – forsiktig – langs kantene slik at du får med deg hele den utrolige utsikten mot Oslo, østover mot Nesodden og utover Oslofjorden helt ned til Håøya.

Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år.

Hvordan kommer du deg dit: Det er en stor, og populær, utfartsparkering rett ved Sem gjestegård. Nærmeste bussholdeplass er ca. 1 km unna. Er du ikke kjent i området, anbefaler jeg å bruke veiadressen til Sem gjestegård i Asker på GPS-en i bilen. Stien opp til toppen er blåmerket. Fra toppen av utfartsparkeringen følger du skiltingen inn på en liten sti gjennom en gammel frukthage, og deretter videre gjennom et lite skogholt. Når du kommer til grusveien tar du til venstre i retning Semsvannet og deretter til høyre i neste kryss. Etter litt over 1 km kommer du til stikrysset på høyre side av grusveien. Her følger du skilt til Skaugumsåsen. Terrenget går for det meste i slake eller moderate stigninger opp mot Djupedalsåsen på vei til Skaugumsåsen. Det er en svært bratt kneik opp til Djupedalsåsen. Gåturen fra utfartsparkeringen via Djupedalsåsen tar ca. 45-50 minutter uten pause.

Utsikten fra Gyrihaugen - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka
Utsikten fra Gyrihaugen på Krokskogen.

3. Gyrihaugen

Rundskuet på toppen av Gyrihaugen er mer enn verdt turen opp, og en av de beste plassene i Oslomarka til å strekke benene og ta seg en matbit. Her oppe kan man sitte i timesvis og nyte utsikten. I klarvær ser du utover Steinsåsen, Røyselandet, Steinsfjorden, Tyrifjorden, sørover ned Holsfjorden. Går du noen skritt østover mot masta på toppen, får du storslagen utsikt over Krokskogen og Nordmarka helt ned til Tryvannstårnet. Kanskje kan du også skimte Oslofjorden mellom to åstopper i det fjerne. Til forskjell fra både Svarttjernshøgda og Oppkuven, to andre flotte utsiktspunkt i nærheten hvor du for det meste bare ser åsene og skogen, er utsikten fra Gyrihaugen mer håndfast for mange. Her er det hus, veier, fjordvann, åker, og mange steder man umiddelbart kjenner igjen fordi man har kjørt forbi.

Passer fint for turvante barn ned til 9-10 år.

Hvordan kommer du deg dit: Det er to gode startpunkter for turen opp til Gyrihaugen. Du kan starte ved parkeringsplassen langs Fv156, Åsaveien, i Buskerud mellom Sundvollen og Åsa. Kommer du sørfra kjører du E16 i retning Hønefoss, og tar til høyre i retning Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Kommer du nordfra langs E16 følger du skilting til Oslo og tar til venstre i avkjøringen mot Åsa og Sundvollen ved Esso-stasjonen. Parkeringsplassen ligger litt over 5 km fra Esso-stasjonen på venstre side, rett ved ferist nummer to. Parkeringsplassen er liten og trang. Herfra kan du ta den blåmerkede stien gjennom spektakulære Mørkgonga, men husk at dette alternativet stedvis er svært bratt. Du kan også starte ved utfartsparkeringen ved Damtjern. Den blåmerkede stien herfra går i for det meste flatt og normalt kupert skogsterreng, med lett til moderat stigning mot starten og helt på slutten. Fra Damtjern tar det i underkant av 40 minutter til toppen.

 

Utsikt fra Skaugumsåsen - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Skaugumsåsen er det ingen andre utsiktspunkt som kan måle seg med i Oslomarka.

4. Grefsenkollen

Det er faktisk to flotte utsiktspunkt på Grefsenkollen. Mest kjent er nok utsikten fra Grefsenkollen restaurant, med nesten 180 graders fantastisk utsikt mot marka, fjorden og byen. Fra uteserveringen, eller tretribunen som er bygget opp, ser du Tryvannstårnet og Holmenkollen i nordvest. Mot sørvest kan du se bykjernen, bydelene mot nord og langt, langt utover Oslofjorden. En kort gåtur fra Grefsenkollen restaurant ligger en anonym bergknaus i skogen, som gir nesten samme flotte, brede utsikt. Utsiktspunktet ligger på toppen av «veggen» mot Grefsenkollveien og gir deg følelsen av komme «tett på» fjorden med øyene og Nesodden, Rådhuset, Barcode, Oslogryta og åsene som kranser den. Altså er den et godt tillegg eller alternativ til utsikten fra restauranten. Du kommer hit ved å følge en tydelig men umerket skogssti ca. 30 meter, fra det sørligste hjørnet på den store parkeringsplassen før du tar siste svingen opp til Grefsenkollen restaurant.

Passer fint turvante barn ned til 7-8 år.

Hvordan kommer du deg dit: Hvis du ikke bor i området, er Grefsenkollen enklest tilgjengelig med buss. Flest bussavganger går til Trollveiskrysset, som ligger helt ved foten av kollen i krysset Lachmanns vei og Grefsenkollveien. Herfra er det ca. 1,8 km opp til restauranten. Færre avganger er det til holdeplassen oppe ved restauranten, men da kommer du til gjengjeld helt frem til døren. Har du sykkel kan du også sykle opp fra T-banestasjonen på Storo.

 

Utsiktstårnet på Kjerringhøgda - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Utsiktstårnet på toppen av Kjerringhøgda i Østmarka.

5. Kjerringhøgda

Det er lett å la seg begeistre av utsikten fra Kjerringhøgda, som er en av de fineste i Oslomarka. Årsaken til den spektakulære utsikten, er det høye og romslige utsiktstårnet som løfter deg godt over trærne på toppen. Fra utsiktstårnet har du 360 graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. Akkurat som på Oppkuven på Krokskogen får du en følelse av å stå midt i den langstrakte, spennende skogen. Når du står på toppen er fort gjort at du ender opp med å planlegge neste tur ut i Østmarka, for det er vanskelig å ikke bare gå ned igjen og fortsette og gå østover. Det er godt med plass på toppen rundt utsiktstårnet, så det ikke noe problem å slå opp telt eller lage et lite bål. Kjerringhøgda er en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka. Gåturen fra parkeringsplassen på Bysetermåsan til toppen, tar rundt 20 minutter.

Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Hvordan kommer du deg dit: Med bil fra Oslo kjører du E6 mot Gøteborg. Ta avkjørselen til Enebakk. Følg skiltingen til Enebakk og Fv155. Etter noen kilometer på Fv155 passerer du Krokhol golfbane på venstre side. Rundt 1 km fra golfbanen følger du skiltet til Fjell og tar av til venstre. Deretter tar du første til venstre rett før undergangen, her er det også skiltet til Vangen. Følg veien litt over 1 km til snuplass/bussholdeplass, hvor du tar til venstre inn Rausjøvegen. Derfra er det ca. 3 km opp til Bysetermåsan. Du er fremme når veien deler seg i to, og parkeringsplassen ligger på høyre side. Du kommer deg til starten av stien ved å ta grusveien mot venstre (østover) mot rødt hus. Hold til venstre gjennom en bom, deretter ca. 200 meter. Skiltposten står på venstre side rett etter en informasjonstavle fra Oslo kommunes skoger. Etter at du tar av fra grusveien, er det det lett til moderat stigning med flere flatere partier. Omtrent halvveis, ca. 100 meter opp fra Bysetra, skal du ta av fra stien mot venstre. Stidelet er merket med skilt. Denne siste halvdelen av turen går på umerket sti, men den er godt synlig i terrenget. Du får i tillegg hjelp av en strømledning som går langs det meste av stien og som vil føre deg til utsiktstårnet på Kjerringhøgda.

 

Utsikt fra Vettakollen i Oslo - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Vettakollen er spektakulær.

6. Vettakollen

Vettakollen må åpenbart være med på en oversikt over de beste utsiktspunktene i Oslomarka. Det er en topp som er svært lett tilgjengelig og som i tillegg byr på fantastisk panoramautsikt over Oslo. Det er et veldig populært turmål, så her treffer du på dem som er ute på luftetur med hunden, joggere som har tatt turen opp fra Sognsvann, turister eller utenlandsstudenter, eller en jevn strøm av turgåere ute på ettermiddags- eller søndagstur. Det er romslig på toppen og flere etablerte bålplasser. Her kan du fint ta med et par vedkubber og noe å spise på som kan lages på bålet, til glede for store og små.

Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år.

Hvordan kommer du deg dit: Raskeste veien opp er å ta t-banen mot Frognerseteren og gå av på Vettakollen stasjon. Kommer du fra sentrum, går du til venstre ut av stasjonsområdet og følger bakken opp Huldreveien ca. 100 meter. Da tar du til høyre inn Gulleråsveien, og etter knappe 30 meter svinger du til venstre inn på Bånntjernveien. Her følger du bakken oppover først på asfalt deretter på sti, til du kommer til grusveien som går mot Sognsvann. Gå til venstre mot skiltposten på toppen av bakken. Fra denne tar du av til venstre fra grusveien og følger den tydelig blåmerkede stien opp til toppen. Det siste stykket opp er til dels bratt.

7. Søndre Kolsåstoppen

Søndre Kolsås er et veldig lett tilgjengelig og populært utsiktspunkt i Bærumsmarka. Det er tidvis litt bratt på veien opp, så det er bare å holde jevnt tempo og ta tiden til hjelp på vei oppover. Belønningen er en langstrakt utsikt mens du slapper av. Her har du utsikt innover mot Oslo, mot Oslofjorden og Nesodden på andre siden og store deler av Bærum. Det er god plass på toppen, og mange steder du kan sitte og bare nyte utsikten. Som er unnskyldning god nok til å ha med en matbit eller noe å drikke opp hit.

Passer fint for turvante barn ned til 7-8 år.

Hvordan kommer du deg dit: Ta t-banen mot Kolsås og gå av på Hauger stasjon. Så fort du er på toppen av trappene ut av stasjonsområdet og ser deg til venstre, kneiser Søndre Kolsås rett mot deg. Gå i retning Søndre Kolsås, opp Høgåsveien, og ta første vei til høyre. Følg Kløftaveien er lite stykke og ta til venstre når du kommer til Toppåsveien. Følg Toppåsveien oppover og frem til blindvei inn mot skogen, hvor du ser en bom. Gå forbi bommen og inn på skogsvei. Få meter fra bommen ser du skiltet som viser vei til toppen på venstre side. Blåstien er stedvis svært dårlig merket opp mot toppen, men det er mulig å skimte litt blåmaling hvis du følger godt med. Det er en radio/telemast på toppen.

Utsikten fra utsiktspunktet ved Grefsenkollveien - Grefsenkollen - Oslomarka - Lillomarka
Utsikten fra utsiktspunktet i «veggen» mot Grefsenkollveien. Det andre utsiktspunktet på Grefsenkollen.