Utsikt fra Blåfjell mot Håøya og Oslofjorden - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka

5 flotte topper med utsikt i Kjekstadmarka

Kjekstadmarka er hundremeterskogen i Oslomarka. Det er et lite men trivelig og turvennlig friluftsområde klemt mellom Oslofjorden og Lierdalen. Enten du kommer til fots eller med ski kan du oppleve vakre furukoller, fuktige og frodige kløfter, gammel skog og ganske ny skog, blinkende vann, kjempesteiner fra istiden og romantiske myrdrag. Kjekstadmarka kan være overraskende kupert enkelte steder, men det er ikke mange toppene her med utsikt. De som faktisk finnes, innbyr likevel til noen av de fineste turene i Oslomarka.

Her er 5 favoritter i Kjekstadmarka, som alle har strålende utsikt.

1. Fosskollen

Rett under deg passerer tusenvis av biler hvert døgn mellom Liertoppen og Drammen. Suset fra trafikken er som konstante vindkast når du sitter og nyter den fantastiske utsikten fra Fosskollen. Det legger forresten ingen demper på turgleden når du først har kommet hit. Herfra har du Lierdalen i herlig panorama, omkranset av Kjekstadmarkas slake åser mot sørøst og Finnemarkas steile Storsteinsfjell mot nordvest. Drammensfjorden slynger seg forbi i retning Drammen der den passerer Nordbykollen. Og i horisonten ser du det som sannsynligvis er Hvittingen ved Holmestrand. Turen til Fosskollen er lettgått og kort. Bare rundt 1,2 kilometer dersom du starter ved utfartsparkeringen ved Damtjern, rett sørvest for Liertoppen kjøpesenter. Herfra går stien i slak motbakke noen hundre meter før den flater ut og går i lett kupert terreng frem til utsiktspunktet. Det er også mulig å starte ved Lier bygdetun. Turen er omtrent like lang, men det er en brattere tur.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år. Vær oppmerksom på at det er stupbratt ved utsiktspunktet.
Overnatting: Egnet for selvstående telt.

Slik kommer du deg dit: Det er en hyggelig, barnevennlig tur på rundt 1,2 kilometer ut til utsiktspunktet fra utfartsparkeringen ved Damtjern i Lier. Fra parkeringsplassen går du over demningen på sørsiden av Damtjern, og holder mot venstre langs skogkanten. Fortsett videre rett frem og følge den blåmerkede stien og skiltingen til Fosskollen. Stien går i lett skogsterreng, og er bred og synlig hele veien. Det er også mulig å gå opp fra Lier bygdetun, en tur på rundt 2 kilometer. Turen tar rundt 20 minutter fra Damtjern.

Utsikt fra Fosskollen over Lierdalen og Drammensfjorden - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten fra Fosskollen i Kjekstadmarka er spektakulær.

2. Svartvannsåsen

Turen oppover langs kanten av Svartvannsåsen er en populær nærtur. Etter hvert som du beveger deg oppover åsryggen åpner utsikten seg opp, og blir helt fantastisk mot toppen. Herfra har du panoramautsikt mot øst og sørøst, mot Hurumlandet og Villingstadåsen, over Drammensfjorden til åstoppene på Drammensmarka, og i horisonten ser du tårnet på Jonsknuten som er høyeste toppen i Kongsberg. Dette er en flott tur med flere utsiktspunkter underveis, nok av plasser til å ta en pause og som fint kan kombineres med turer både fra og til andre steder i Kjekstadmarka. Du kan for eksempel krysse Kjekstadmarka fra Dikemark til Røyken, og gå via Småvannsbu, Breimåsan og ned langs Svartvannsåsen til Røyken. Eller du kan gå hit fra Heggedal via Breimåsan og samtidig ta en liten avstikker til Blåfjell før du går tilbake til Heggedal eller ned til Røyken stasjon.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år som bor i området. For turvante barn ned til 8-9 år ved start fra Røyken eller Heggedal stasjon.
Overnatting: Ikke egnet for overnatting.

Slik kommer du deg dit: De fleste starter turen fra Vesledammen, rundt 2,2 kilometer nord for Røyken stasjon. Det er ikke parkering ved Vesledammen, og nærmeste bussholdeplass er Kleiverfeltet. Fra Vesledammen går du langs østsiden av vannet, og noen hundre meter gjennom skogen før du kommer til et stikryss. Her tar du mot venstre og i moderat stigning opp på selve ryggen av Svartvannsåsen. Fortsett videre langs den blåmerkede stien i lette motbakker. Skogen åpner seg etter hvert på venstre side og du får strålende utsikt mot sør og sørvest. Det er i overkant av 2 kilometer fra Vesledammen til toppen av Svartvannsåsen, og tar rundt 30 minutter avhengig av antall utsiktspauser. Du kan også starte turen fra Blåfjellhytta, og gå innom både Blåfjell og deler av stien opp Svartvannsåsen. Det er parkeringsplass ved Blåfjellhytta som kan benyttes mot en liten parkeringsavgift.

Utsikt fra Svartvannsåsen - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten fra et av de mange utsiktspunktene langs Svartvannsåsen i Kjekstadmarka.

3. Blåfjell

Blåfjell er et unikt sted i Oslomarka. Det er en opplevelse å komme hit og kjenne den blankskurte, nakne granitten under turskoene. Det store, bølgende svaberget som har gitt navnet til Blåfjell oppstod under den siste istiden, da vannet under isen gjennom flere tusen år slipte ned fjellet. Her er det såpass bratt at det ikke er noe vegetasjon som klarer å henge fast, og dermed blir grunnfjellet liggende bart og åpent til glede blant annet for oss på tur. Fra svaberget er det selvfølgelig i tillegg kjempeflott utsikt. Herfra ser du over hodene på Midtbygda, Åros og de nordre delene av Hurum, og rett ut i Oslofjorden til Håøya. Blåfjell er et lett tilgjengelig turmål, som er svært barnevennlig og enkelt kan kombineres med andre flotte turmål i Kjekstadmarka. Kortest vei er det inn fra Blåfjellhytta, en tur på bare noen få hundre meter. En fin tur er å kombinere Blåfjell med Svartvannsåsen, ved å starte fra Røyken eller Heggedal.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 3-4 år ved start fra Blåfjellhytta. For turvante barn ned til 8-9 år ved start andre steder.
Overnatting: Noe plass til telt, ikke anbefalt for hengekøye.

Slik kommer du deg dit: For en tur med de minste barna er Blåfjellhytta det beste startstedet, hvor selve Blåfjell bare ligger et hundre meter i lett terreng fra hytta. Starter du ved Vesledammen eller Røyken stasjon er det en fin tur opp Svartvannsåsen og en liten sløyfe forbi Blåfjellhytta til Blåfjell og videre tilbake til Svartvannsåsen. Se beskrivelse under Svartvannsåsen lenger opp. En lengre tur, men utrolig flott er å følge blåmerket sti fra Heggedal stasjon mot Verkensmåsan, eller Breimåsan som den kalles lokalt, og derfra mot Svartvannsåsen. Fra stasjonen krysser du gata, og går opp Gamle Heggedalsvei i moderat motbakke. Etter noen hundre meter passerer du bommen og fortsetter videre innover til du kommer til en skiltpost på venstre side. Her tar du til venstre og inn i skogen på god sti, gjennom fin furuskog som etter hvert gir god utsikt mot venstre. Den første kilometern går i jevn stigning før det flater ut et stykke, før det igjen går i motbakke opp til Verkensmåsan. Dette er et utrolig flott myromårde som gjerne kalles Breimåsan lokalt. Følg blåmerket sti rundt på nordsiden og til utsiktspunktet vestover. Følg skilting mot Blåfjell og Svartvannsåsen i normalt kupert skogsterreng frem til neste stikryss. Her tar du mot venstre og etter et kort stykke kommer du til vakre Blåfjell. Turen fra Heggedal er på rundt 60 minutter, uten pauser. Det er ikke utfartsparkering ved Heggedal stasjon. Nærmeste bussholdeplass er Heggedal stasjon.

Utsikt fra Klunken mot Skapertjern - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Høstlig utsikt fra Klunken mot Skapertjern i Kjekstadmarka.

4. Klunken

Klunken ligger rett øst for Reistad og like sørøst for vakre Stuvstjern. Utsikten sørover er flott, og en av de beste i Kjekstadmarka. Mellom trærne blinker flotte Skapertjern, mot sørøst har du åsene sør i Røyken mot Hurumlandet og i horisonten skimter du åsene sør for Drammen mot Svelvik. Du har flere muligheter om du vil legge turen om Klunken. Den korteste, men kanskje også bratteste, er å gå opp Reistadlia fra Lier stasjon og videre rundt Kaperåsen. Vil du på langtur i Kjekstadmarka, er både Heggedal stasjon og Dikemark gode steder å starte. Det går blåmerkede stier til Klunken fra begge disse startstedene. På toppen av Klunken ligger speiderhytta med samme navn. Det er plass rundt hytta til å ta seg en pause før du fortsetter videre, men husk å vise hensyn til de som bruker hytta.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 10-11 år.
Overnatting: Kun overnatting på speiderhytta.

Slik kommer du deg dit: Klunken kan anbefales som turmål på en lengre tur gjennom Kjekstadmarka. Et turforslag kan være å starte på Heggedal stasjon og gå først mot Verkensmåsan / Breimåsan, og derfra videre til Småvannsbu. Herfra fortsetter du vestover mot Fuglemyr før du svinger sørvestover mot Klunken og Kaperåsen. Herfra følger du blåmerket sti ned Reistadåsen mot Lier stasjon. Det er ikke utfartsparkering ved verken Heggedal eller Lier stasjon. Nærmeste bussholdeplasser er henholdsvis Heggedal og Lier stasjon.

Utsikt fra Vardåsenstupet mot Lierdalen og Finnemarka - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten langs Vardåsenstupet i Kjekstadmarka.

5. Vardåsen

Jeg har et entusiastisk forhold til Vardåsen. Fra knausen på toppen av Vardåsen har du vid og bred utsikt østover mot Oslofjorden. På en klarværsdag skimter du Nesoddenbåten og Tryvannstårnet mot nordøst, og alle øyene innerst i fjorden. Mot sørøst ser du innover Drøbaksundet forbi Håøya. Selv om utsikten er førsteklasses, er det ikke bare den som gjør at jeg er så begeistret for Vardåsen. Den fineste turen opp hit er å starte fra Gullhella stasjon, og etter et kort stykke gjennom tett skog, komme opp i den lyse, skrinne, åpne furuskogen. Og gå sakte på det bare grunnfjellet oppover sørvestsiden av åsen. Den blåmerkede stien tar deg etter hvert forbi en rekke flotte utsiktspunkter langs stupene på sørvestsiden. Herfra har du strålende utsikt over kulturlandskapet fra Dikemark mot Gjellumvannet, med resten av Kjekstadmarka på andre siden og med Skrim-fjellene i Buskerud i horisonten. Det går stort sett i oppoverbakke, men turen er likevel lettgått. Er du heldig, får du med deg et yrende fugleliv rundt deg. Så her gjelder det å ha øyne og ører åpne. Turen opp til toppen av Vardåsen har rett og slett det meste, og er en av mine personlige favoritter i Oslomarka.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Overnatting: Ikke egnet for overnatting på selve toppen, men det er flere muligheter for hengekøyer langs stupet på den sørvestlige siden av åsen. Ikke egnet for telt.

Slik kommer du deg dit: Det er flere startpunkter for en tur opp til Vardåsen, for eksempel fra bussholdeplassen i Rødhettes vei eller fra Orreleiken. Det er også vanlig å starte ved Gullhella stasjon, hvor det er romslig parkeringsplass og sykkelparkering. På Gullhella stasjon krysser du togsporene, forbi en bom på andre siden og fortsetter innover til høyre på bred skogsvei. Husk å se og lytte etter passerende tog før du krysser togsporene. Skiltposten står på høyre side av bommen og viser vei til Vardåsen. Forsett å følge lyktestolpene og den brede skogsveien opp en bratt stigning og deretter i slak motbakke et kort stykke. Du ser stidelet på venstre side, gå over en liten trebro og følg den blåmerkede stien. Det går mange umerkede stier på kryss og tvers i området, så hvis ikke du er veldig godt kjent i området anbefaler jeg å følge den blåmerkede stien. Stien starter med en bratt, steinete stigning, før den flater ut i fint skogsterreng og fortsetter i moderat motbakke med enkelte flate partier og noen korte, bratte kneiker. Mot toppen av åsen og videre innover mot toppunktet preges stien av svaberg og flott, åpen skog med mye furu. Stien flater ut over åsen, og det er flere flott utsiktspunkter på venstre side langs det bratte terrenget mot sør. Det er en kort nedoverbakke forbi Vardetjern, før stien fortsetter et kort stykke i moderat til bratt stigning mot selve toppunktet. Turen tar i overkant av 40 minutter fra Gullhella stasjon.

Utsikt over Oslofjorden fra Vardåsen - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Utsikten sørover Oslofjorden, med Vardetjern i forgrunnen.

One thought on “5 flotte topper med utsikt i Kjekstadmarka

Leave a Reply