Hengekøyeturer er blitt kjempepopulært. Hengekøye er en super måte å komme seg ut i marka på, enten det er på overnattingstur eller bare for å slappe av på en kort eller lang nærtur. Mange vil gjerne dra på en kortreist hengekøyetur, og mulighetene er mange i marka rundt Oslo. Her er 10 tips til kortreiste hengekøyeturer i marka rundt Oslo.
FLERE TURTIPS:
Hengekøyeturer i Lillomarka: 7 anbefalte hengekøyeturer i Lillomarka
Hengekøyeturer med utsikt: 10 supre hengekøyeturer med utsikt i Oslomarka
Toppturer med utsikt: 10 topper med panoramautsikt i Oslomarka
Dra til et utsiktstårn: 7 topper med utsiktstårn i Oslomarka
1. Grefsenkollen (Lillomarka)
Grefsenkollen er ganske perfekt til hengekøyeturer i Oslo. Langs hele vestsiden av åsen er det bratte stup som gir flere fine, naturlige utsiktspunkter og hengekøyeplasser. Herfra kan du nyte en av de fineste utsiktene over Oslo. Tryvannstårnet, Holmenkollbakken, Oslofjorden strekker seg ut så langt du kan se, øyene dupper i Oslofjorden med Nesoddtangen i bakgrunnen. Barcode, Rådhuset og Oslogryta omkranses som et grønt teppe av Nordmarka, Lillomarka og Østmarka. På samme måte som Vettakollen (se lenger ned), er det kort vei til herlighetene på Grefsenkollen. Du kan spontant legge av gårde på tur midt i uka eller en lørdag, enten det er for å overnatte eller bare for å slappe av til utsikten. Skal du virkelig på nærtur, anbefaler jeg å gå opp langs åsen fra bussholdeplassen Akebakken. Da kan du nyte alle utsiktspunktene underveis. Hele Grefsenåsen er forresten et populært turområde. Både for nærturer på kryss og tvers av åsen, men også som startsted for lengre turer innover i Lillomarka.
Lenke til kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett utsiktstur på Grefsenkollen i Lillomarka
Dette er en tur som tar deg opp langs kanten av Grefsenåsen til Grefsenkollen og passerer flere fine plasser for å overnatte i hengekøye.
Startsted: Turen kan starte ved parkeringen nedenfor Grefsenkollen restaurant eller fra bussholdeplassen Akebakken.
Parkering: Parkering på den store parkeringsplassen rett før du kommer til Grefsenkollen restaurant. Fra parkeringsplassen går du til det innerste, sørøstlige hjørnet av plassen og inn i skogen på tydelig sti.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Akebakken. Følg turbeskrivelsen på UT.no.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Blåmerket: Nei.
Mobildekning: Ja.

2. Øyungen (Nordmarka)
Øyungen har i flere tiår vært et populært sted for friluftsinteresserte i alle aldre. Det er et naturlig mål for kortreiste lavterskelturer, enten du skal overnatte i hengekøye eller telt, eller bare vil ta en rolig tur langs grusveiene opp fra Skar til Øyungsdammen. Demningen er forresten en av de største i Oslomarka, med en lengde på 195 meter. Øyungen er et stort vann, med mange gode hengekøyeplasser og teltplasser rundt hele vannet. Langs Øyungen finner du både overnattingsplasser som ligger kort vei fra grusveien og plasser som ligger godt avskjermet i nord og i vest, men disse passer nok best for voksne eller hvis du er på tur med litt eldre barn. Øyungen er perfekt for bading og vannlek og fisking, eller kanskje til den første kanoturen med barna.
Startsted: Turen opp til Øyungen kan starte ved utfartsparkeringen på Skar i Maridalen.
Lengde: Det er rundt 2 kilometer på grusvei fra Skar til Øyungen.
Parkering: Parkering på den store utfartsparkeringsplassen på Skar.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Skar, bussen stopper på utfartsparkeringen.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-7 år, eller yngre barn om du har bæremeis.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.


3. Vettakollen (Nordmarka)
Vettakollen har en av de fineste utsiktene over Oslo, og er perfekt for kortreiste og bynære hengekøyeturer i Nordmarka. Det er ikke så rart dette er et populært turmål. Her kan du våkne opp i hengekøye, nyte utsikten med litt frokost og gå rett på jobb. Hvis du ønsker det. Eller kanskje du helt spontant pakker sekken og setter deg på t-banen lørdag ettermiddag og spiser søndagsfrokosten i hengekøya. Utsikten fra Vettakollen er uansett verdt en kort eller lang hengekøyetur. Mot øst ser du Linderudkollen og Grefsenkollen, mens du til vest ser rett ned på Holmenkollen og Midtstubakken. Mellom disse to ytterpunktene brer Oslo og Oslofjorden seg utover i et strålende panorama. Det er godt med plass på toppen og flere steder du kan henge opp hengekøya. Dette er også en tur som passer for litt yngre barn, da det er kort vei fra startstedet til utsiktspunktet hvor du også finner hengekøyeplassene.
Lenke til kart og turbeskrivelse på UT.no: Lett utsiktstur til Vettakollen
Startsted: Turen opp til Vettakollen kan starte ved Vettakollen t-banestasjon, fra Sognsvann eller fra parkeringsplassen på Frognerseteren.
Lengde: Det er rundt 1,5 kilometer på asfalt og skogsti fra Vettakollen t-banestasjon til utsiktspunktet. Fra Sognsvann er det rundt 3,5 kilometer på grusvei og skogsti og fra Frognerseteren er det rundt 4 kilometer på grusvei og skogsti.
Parkering: Parkering på de store parkeringsplassene på Frognerseteren eller Sognsvann.
Kollektivt: T-bane til Vettakollen stasjon, t-bane til Sognsvann eller t-bane til Frognerseteren.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år, eller yngre barn om du har bæremeis.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.

4. Østernvann (Bærumsmarka)
Østernvann er et populært vann i Bærumsmarka, bare en kort vei fra Oslo. Det er et koselig, naturskjønt vann som er lett tilgjengelig både med bil og kollektivtransport. Her er det flere gode hengekøyeplasser og teltplasser rundt hele vannet, men det er som regel flest mennesker i de østlige delene av vannet og rundt demningen. I sør, på begge sidene av demningen, er det store, fine plasser i skogen som er godt egnet til overnatting med både telt og hengekøyer. Det går tydelige stier langs hele vannet, så det er lett å komme seg frem også til de plassene som ligger lengst bort fra grusveien og demningene. Østernvann er perfekt til bading eller hvis du vil prøve fiskelykken.
Startsted: Turen opp til Østernvann kan starte ved utfartsparkeringen i Østernvannsvingen, rett før Skytterkollen eller ved Fossum idrettsanlegg.
Lengde: Det er rundt 1 kilometer på grusvei i slak stigning fra Østernvannsvingen til vannet. Det er rundt 1,9 kilometer fra Fossum idrettspark over Lathusåsen på gode stier til Østernvann.
Parkering: Parkering på den store utfartsparkeringsplassen i Østernvannsvingen eller ved Fossum idrettsanlegg.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Fossumbanen for start ved Fossum idrettsanlegg, eller buss til holdeplassen Jøssingveien for start ved Østernvannsvingen. Det er rundt 600 meter fra Jøssingveien opp til utfartsparkeringen.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år ved start fra Østernvannsvingen, eller yngre barn om du har bæremeis.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.


5. Fagervann (Nordmarka)
Fagervann har fått et passende navn, for dette vannet er virkelig vakkert. Det er ikke så stort, bare et par nummer større enn et tjern, men her er det mange flotte hengekøyeplasser og teltplasser som passer utmerket for kortreiste overnattingsturer. Du trenger selvfølgelig ikke å overnatte her, for Fagervann er et fantastisk flott turmål for dagsturer også. Fagervann ligger pakket inn som er liten diamant på toppen av åsen rett sørvest for populære Øyungen. De fleste leirplassene ligger på østsiden av vannet langs den blåmerkede stien, men det er også en flott leirplass på tangen helt i nordvest. Den korte avstanden fra utfartsparkeringen Hønefoten ved Maridalen skole eller fra Skar gjør dette til et populært vann, som også passer for de litt eldre barna.
Turen opp hit fra både Hønefoten og Skar går på blåmerket sti i jevn motbakke, som flater litt ut når du nærmer deg Fagervann. Starter du ved Hønefoten må du gå det korte stykket opp til krysset Gamle Maridalsvei og Kallerudveien, hvor blåmerket sti starter på motsatt side av Gamle Maridalsvei. Går du av bussen på Maridalen skole går du et kort stykke sørover mot krysset, hvor blåmerket sti starter på venstre side. På Skar går du inn grusveien som ligger til venstre rett før du kjører inn på parkeringsplassen. Gå forbi bom et kort stykke og blåmerket sti starter på venstre side.
Startsted: Turen opp til Fagervann kan starte ved utfartsparkeringen Hønefoten i Kallerudveien rett ved Maridalen skole eller ved den store utfartsparkeringen på Skar innerst i Maridalen.
Lengde: Det er rundt 2,5 kilometer på sti fra Hønefoten til Fagervann og rundt 2,3 kilometer fra Skar.
Parkering: Parkering på den store utfartsparkeringen Hønefoten i Kallerudveien rett ved Maridalen skole eller ved den store utfartsparkeringen på Skar innerst i Maridalen.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Maridalen skole, rett i nærheten av Hønefoten og starten av blåmerket sti eller buss til holdeplassen Skar, bussen stopper på utfartsparkeringen.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.


6. Nøklevannet (Østmarka)
Nøklevannet er et selvsagt tips nå det kommer til kortreist overnatting i marka enten det er med hengekøye eller telt. Det er et stort vann i Østmarka i nærheten av Bogerud og Skullerud, og ligger i kort avstand til buss og t-bane. Derfor er også Nøklevannet et vært populært turmål for nærturer, noe de mange leirplassene rundt vannet vitner om. Siden det er et ganske stort vann, er det god plass til å bade eller fiske eller til og med padle med kano. Vannet egner seg godt til første kanotur med barna, før dere prøver dere på større vann og lengre turer. Det er godt med overnattingsmuligheter i sørvest ved dammen og langs veien på østsiden. Det er likevel er bredt skogbelte mellom vannet og veien, så du blir ikke særlig plaget av trafikken langs grusveien. Det går mange umerkede stier ned fra veien mot vannet, og det går også en tydelig, umerket sti langs vannet.
Startsted: Turen til Nøklevannet kan starte ved Bogerud t-banestasjon, bussholdeplassene Welding Olsens vei eller Bøler eldresenter, parkeringsplassen ved Skullerud skole, Haraløkka utfartsparkering eller ved Østmarkseteren.
Lengde: Det er rundt 1 kilometer på asfalt og grusvei fra Bogerud t-banestasjon, og rundt 800 meter fra bussholdeplassen Welding Olsens vei og parkeringen ved Skullerud skole. Fra Haraløkka utfartsparkering er det rundt 700 meter sørover til Bråten badeplass og fra bussholdeplassen Bøler eldresenter er det rundt 1,5 kilometer til Bråten badeplass. Fra Østmarkseteren er det i underkant av 3 kilometer på grusvei til leirplassene på østsiden av vannet. Vær oppmerksom på at dette kun er avstanden frem til selve vannet.
Parkering: Parkering ved Skullerud skole, på Haraløkka utfartsparkering eller ved Østmarkseteren.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Weldig Olsens vei eller til holdeplassen Bøler eldresenter i Utmarksveien.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 4-5 år, eller yngre barn om du har bæremeis.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.


7. Solbergvann (Østmarka)
En kort gåtur på litt over 1 kilometer fra bebyggelsen på Oppsal ligger det koselige Solbergvannet. Et lite skogstjern midt mellom populære Lutvann og Nøklevann, som er et flott turmål for kortreiste hengekøyeturer og teltturer. Ikke minst hvis du gjerne vil på en overnattingstur med barn. Solbergvannet er et fint tjern til både bading og fisking, eller bare å nyte fra hengekøya en lat søndag. Det er en relativt kort og lett tur inn hit på blåmerket sti, først rundt 700 meter på grusvei og de siste 3-400 meterne inn på fin skogssti. Grusveien går for det meste i motbakke, før det flater ut når du tar til høyre inn i skogen på sti. Etter noen hundre meter skal du over en liten haug før du har vannet under deg. Det er fine overnattingsplasser på både østsiden og vestsiden av tjernet.
Du kan også gå inn til Solbergvannet fra Østmarkseteren. Fra parkeringsplassen går du i retning Ulsrudvann, og følger blåmerket sti derfra mot Rundtjern og Lutvann. Bortsett fra en liten kneik opp fra Ulsrudvann, er terrenget og stien flatere når du starter ved Østmarkseteren.
Startsted: Turen til Solbergvannet kan starte ved den lille parkeringsplassen i krysset Hellerudveien og Solbergliveien. Her stopper også bussen. Turen kan også starte ved parkeringsplassen på Østmarkseteren.
Lengde: Det er rundt 1,1 kilometer fra bussholdeplassen og parkeringsplassen i krysset Hellerudveien og Solbergliveien til Solbergvannet. Det er rundt 1,3 kilometer på grusvei og skogsti fra parkeringsplassen ved Østmarkseteren.
Parkering: Det er en liten parkeringsplass i krysset Hellerudveien og Solbergliveien. Det er bedre parkeringsmuligheter ved Østmarkseteren.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Solbergliveien.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 5-6 år, eller yngre barn om du har bæremeis.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.



8. Store Åklungen (Nordmarka)
Hundrevis av mennesker løper, sykler eller går forbi Store Åklungen hvert år, på vei fra Sognsvann til Ullevålseter. Noen stopper for å ta en rask dukkert om sommeren når det er varmt, eller slappe av ved en av benkene som er satt ut. Det er likevel få som tar en kortreist hengekøyetur eller telttur til dette koselige og sentrale vannet i Nordmarka. På samtlige odder langs vestsiden av vannet er det utmerkede plasser for overnatting i telt eller hengekøye. Du trenger heller ikke overnatte selvfølgelig. Store Åklungen er også godt egnet for dagsturer med hengekøye, fiskestang eller badetøy. Skal du på overnattingstur med barn, kanskje for første gang, kan Store Åklungen være et godt egnet alternativ. Turen opp til Store Åklungen går på gode grusveier fra Sognsvann, for det meste i motbakke men med mange flate partier.
Startsted: Turen opp til Store Åklungen kan starte ved utfartsparkeringen på Sognsvann.
Lengde: Det er rundt 3 kilometer på grusvei fra Sognsvann.
Parkering: Parkering på den store utfartsparkeringen ved Sognsvann.
Kollektivt: T-bane til Sognsvann t-banestasjon.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.


9. Øyungskollen (Nordmarka)
Det er vanskelig å ikke legge merke til Øyungskollen når du er på tur ved Øyungen i Nordmarka. Kollen reiser seg steilt over deg når du står ved demningen, med trær som så vidt klarer å klamre seg fast til fjellskrentene mot toppen. Selv om de fleste legger turen til Øyungen, er Øyungskollen et godt brukt og sjarmerende utsiktspunkt. Fra kollen ligger Øyungen under deg som et speil og på andre siden er Stutehaugen og Båhushøgda kledt i grantrær fra topp til tå. Kikut og andre kjente åser og koller i Nordmarka kan du se langt der bak i horisonten. Hengekøyeturer til Øyungskollen krever litt mer planlegging enn hengekøyeturer til for eksempel Vettakollen eller Grefsenkollen, men det er likevel en lett tilgjengelig og morsom topp uavhengig om du har mye eller lite erfaring. Det er flere store og små utsiktspunkt langs toppen av Øyungskollen, noen av dem passer best med hengekøye og andre er store nok for telt. Hvis du vil overnatte altså. Kollen er nemlig også et godt turmål for dagsturer, for eksempel på en lørdag eller søndag med fint vær.
Her finner du kart og turbeskrivelse til Øyungskollen på UT.no!
Startsted: Turen opp til Øyungskollen kan starte ved utfartsparkeringen på Skar innerst i Maridalen.
Lengde: Det er rundt 3,1 kilometer på grusvei og skogsti fra Skar.
Parkering: Parkering på den store utfartsparkeringsplassen på Skar, innerst i Maridalsveien.
Kollektivt: Buss til holdeplassen Skar. Bussen stopper på den store utfartsparkeringen.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 8-9 år. Det er ikke så mye plass til å løpe rundt, og med de stupbratte fjellsidene må man hele tiden passe på dersom det er barn med på turen.
Blåmerket: Grusveien er blåmerket, stien fra grusveien opp til Øyungskollen er ikke blåmerket.
Mobildekning: Ja.
10. Rundvannet (Østmarka)
Rett i nærheten av Østmarkskapellet finner du Rundvannet. Det er et idyllisk skogstjern med fine hengekøyeplasser og teltplasser særlig på østsiden av vannet, og er perfekt for kortreiste overnattingsturer med eller uten barn. Om sommeren er det også et fint sted å bade, eller bare slappe av i hengekøya. Rundvannet ligger i et område med meget trivelig og mye brukt turterreng, med åpen og lys furuskog og fine, tydelige stier. Vil du ha deg en nydelig skogstur før du kommer hit, kan jeg varm anbefale å gå over Skullerudåsen fra Rustadsaga sportsstue ved Nøklevannet til Rundvannet. Det er en fin og ikke alt for lang gåtur inn hit fra Skullerud på tydelige og blåmerkede skogsstier. Alternativt kan du gå eller ta sykkelen hit på grusvei ved å starte fra utfartsparkeringen på Grønmo. Rundvannet kan være et fint sted å ta med litt yngre barn på sin første villmarkstur.
Startsted: Turen til Rundvannet kan starte ved Skullerudstua eller ved utfartsparkeringen på Grønmo, innerst i Sørliveien.
Lengde: Det er rundt 2,5 kilometer fra Skullerudstua på skogssti og rundt 2,3 kilometer fra utfartsparkeringen på Grønmo på grusvei.
Parkering: Det er stor utfartsparkering ved Skullerudstua, og innerst i Sørliveien på Grønmo.
Kollektivt: T-bane til Skullerud t-banestasjon eller buss til Skullerud T for å komme til Skullerudstua. Det er rundt 500 meter fra t-banestasjonen til Skullerudstua. Buss til holdeplassen Klemetsrud skole, rundt 1,4 kilometer på asfalt for å komme til utfartsparkeringen på Grønmo.
Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.
Blåmerket: Ja.
Mobildekning: Ja.


HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:
- Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
- Bruk allerede etablerte teltplasser og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
- Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
- Ta med vedkubber hvis du skal fyre bål – ikke hugg ned friske trær og la døde trær stå til glede for dyr, insekter og sopp som er avhengige av dem.
- Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
- Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.
Imponert over disse artiklene dine Martin! Veldig grundig og svært nyttig!
Jens Fossum / 19topper.blog
Takk for hyggelig tilbakemelding, Jens! Veldig glad for at de er til nytte på turer ut i marka 🙂
Veldig bra 👏
Takk for det, Håkon!