Parti fra Asdøljuvet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka

Asdøljuvet: En smak av Vestlandet i Vestmarka

Jeg holder muligheten åpen for at Asdøljuvet er en av Oslomarkas beste bevarte hemmeligheter. Asdøljuvet må være en av de mest særegne opplevelsene i Oslomarka, som samtidig er lett tilgjengelig. Jeg følte meg derfor priviligert som kunne gå den ca. 1,2 km lange turen langs Asdøla nesten helt alene en flott søndags formiddag.

Flere turtips: 10 tips til flotte turopplevelser i Vestmarka

Asdøljuvet er vernet som naturreservat

Asdøljuvet ble i 2001 vernet som naturreservat, og har et spennende og vilt preg. Å gå i bunnen av juvet setter deg i en eventyrstemning, med den frodige lauvskogen på den ene siden og den skrinne barskogen på den andre. Med høye bregner, mose, sopp, lav, sleipe trestammer og rotfall. Det er også merkbart kjøligere nede der mellom de bratte fjellsidene, noen opp mot 120 meter høye. Bakgrunnen for vernet var da også den særegne geologien, og det frodige plantelivet.

Langs Asdøla - Asdøljuvet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
På vei oppover i juvet.

Jeg skjønte fort at dette ikke er en tur du tar når det er mye vann i Asdøla. Du går i sikksakk oppover elva på vei opp mot Asdøltjern, på ofte våte og sleipe steiner som krever en stødig fot og velutviklet balanseevne. Inne i de dypeste partiene av juvet går du i selve elveleiet, og sloss om plassen med vannet i elva. Et par steder må du nærmest klatre opp fjellsiden for å unngå vading og kalde føtter.

Fra fossen i Asdøljuvet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Fossen og naturen i Asdøljuvet.

Gjennom frodig skog langs Asdøla

Nederste partiet går du for det meste på sti langs Asdøla. Lauvskogen er frodig og en fantastisk ramme for turen. Det går rolig for seg de første hundre meterne oppover elva, først på venstre siden deretter høyre og så tilbake igjen til venstre bredden. Det er når du kommer på toppen av den bratte kneika du forstår at du står ved porten til Asdøljuvet. Fra toppen her er det stupbratt ned til elva og fossen under deg. Utvilsomt et flott skue ved stor vannføring i Asdøla. Du klamrer deg til fjellveggen for å komme deg videre oppover juvet med de høye, frodige fjellveggene. Her er naturen tett på, enten det er elva, trærne og skogen rundt og over deg, mose, sopparter, rotfall, eller de høye bregnene som dekker til skogbunnen som et sceneteppe.

Fossen i Asdøljuvet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Fossen i Asdøljuvet.

En unik opplevelse

Turen fra fossen og opp til betongbroen som markerer slutten på Asdøljuvet og naturreservatet er uendelig fascinerende og spennende. Jeg gikk i sirkel rundt meg selv for å få med meg alle inntrykkene, og hvert steg var en mulighet til å se juvet og elven fra stadig nye vinkler. Her var det om å gjøre og bruke god tid. Det gikk sakte videre oppover, så når jeg omsider stod på betongbroen var jeg både fornøyd etter en flott opplevelse men samtidig lysten på mer. Nettopp dette som kanskje er det beste kjennetegnet på en vellykket tur.

Dammen ved Asdøltjern - Asdøljuvet - Oslomarka - Vestmarka - Fantastiske marka
Dammen ved Asdøltjern.

Fra betongbroen tok jeg grusveien videre oppover på venstresiden av Asdøla til koselige Asdøltjern. Her ble det lunsj i flott vær ved dammen, før turen gikk tilbake ned til parkeringsplassen.

Slik kommer du deg dit: Beste startpunkt er fra turparkeringen ved Østengaveien, i kort gangavstand fra starten på den blåmerkede stien opp Asdøljuvet. Avkjøringen til Østengaveien langs Fv 285 Ringeriksveien ligger rundt 100 meter etter brua over Asdøla hvis du kommer sørfra.  Avkjøringen ligger i en krapp sving rett før du kommer til Asdøla dersom du kommer nordfra. Hold til venstre langs skogen når du kjører av. Fortsett videre rundt 100 meter på smal grusvei ned en bakke, mot slutten ligger det en grusplass på høyre side. Gå tilbake opp bakken og langs veien for å komme til startpunktet for den blåmerkede stien. Vær oppmerksom på at det er til dels trangt og uoversiktlig langs veien. Se kart for plassering av turparkering.

Turparkering_Asdøljuvet_-_Vestmarka_-_Oslomarka_-_Fantastiske_marka
Stor rød prikk viser plassering av turparkeringen. Gå tilbake opp grusveien og deretter langs veien for å komme til starten på den blåmerkede stien opp Asdøljuvet.

4 thoughts on “Asdøljuvet: En smak av Vestlandet i Vestmarka

Leave a Reply