Truger er en flott måte å komme seg ut i naturen på - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka

5 praktiske tips for å komme i gang med truger

Nysgjerrig på truger? Eller kanskje du akkurat har kjøpt deg truger og vil lære mer? Truger er en flott måte å oppleve naturen på, enten det er i skogen eller på fjellet. En stor fordel med truger er at du ikke trenger noen spesielle ferdigheter eller forkunnskaper for å bruke dem. Du fester dem til vinterskoene og så er det bare å legge i vei. Truger passer for koselige nærturer eller krevende overnattingsturer. Det finnes også truger for barn, perfekt for aktiv lek i snøen om vinteren.

Jeg bruker truger på lange dagsturer eller overnattingsturer i Oslomarka så ofte jeg kan. Da kan jeg snike meg ut av brede løypetraseer og inn på de blåmerkede stiene, og oppleve vinterskogen i all sin prakt på nært hold. Basert på mine egne erfaringer har jeg oppsummert 5 praktiske tips for deg eller dere som ønsker å prøve ut truger, eller som nettopp har begynt. God tur!

1. Fokuser på de gode turopplevelsene

Du går ikke like langt på truger som du går på ski. Min erfaring er at hvis du går med tung sekk, blir turene nesten halvparten så korte som de ville vært på barmark. Det vil si om våren, sommeren og høsten. Man må rett og slett være realistisk, og innse at det er tyngre å gå på tur med truger. Det behøver ikke legge noen demper på turgleden selvfølgelig. For meg har det hatt motsatt effekt. Trugene har gitt meg nytt fokus på de gode, hyggelige nærturene hvor turopplevelsen står i sentrum – og ikke hvor mange kilometer man har gått.

Trugespor i den urørte vinterskogen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Trugespor i den urørte vinterskogen.
Snøtunge grantre langt inne i vinterskogen - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Snøtunge grantrær dypt i vinterskogen.

2. Finn frem stavene

Det er en kjempefordel å bruke staver når du går på truger, spesielt om du har en litt tyngre sekk på ryggen eller går i kupert skogsterreng. Staver er til stor hjelp når du skal klyve opp motbakker, og de gir deg følelsen av å gå fortere og lettere på flatmark. Men like mye handler staver om balanse. De få gangene jeg har vært på trugetur uten staver har det alltid endt i knall og fall. Enten fordi jeg plutselig sklir fremover i motbakke, går på rompa i nedoverbakke eller kaver langstrakt i snøen fordi tyngdepunktet endret seg og jeg ikke hadde en stav til å holde meg for. Har du skistaver kan de naturligvis brukes, selv bruker jeg sammenleggbare turstaver som også fungerer utmerket.

Turstaver på trugetur - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Staver er en fordel på trugertur. Jeg bruker Black Diamonds Trail Back turstaver.
Inn i vinterskogn til steder bare dyr ferdes - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Trugeturer kan ta deg inn i vinterskogen til steder bare dyrene ferdes.

3. Husk å bruke gamasjer

Det er en kjempefordel med gode gamasjer. På truger pløyer man ofte nye spor, som betyr mye snø og fuktighet spesielt når det er løssnø. Gamasjene må være vanntette og gå helt opp til knærne. Jeg har forsøkt meg med mange ulike typer gamasjer og bruker for øyeblikket en høy modell fra amerikanske Outdoor Research som jeg er svært fornøyd med. De er laget i vanntett cordura-materiale, har remmer til å feste under skoene, de har strikk på to punkter rundt støvlene som holder gamasjene på plass, de har en smart liten klaff nederst mot skoene som sikrer at borrelåsene ikke går opp midt på turen, og de kan strammes øverst rundt leggen. Du kan selvfølgelig bruke de tradisjonelle ski-gamasjene fra Lill-Sport, Norheim eller Bergans. Jeg vil likevel sterkt anbefale ordentlige gamasjer i slitesterkt cordura.

Les mer om Outdoor Research Rocky Mountain høye gamasjer.

4. Gå riktig i motbakker

Jeg lærte fort at selv om det å bruke truger nesten føles som om du bruker beina som vanlig, så gjør du faktisk ikke det. Ikke minst gjelder dette i bratte motbakker. Normalt gyver jeg løs på motbakker ved å gå rett opp, som ofte er det enkleste. Slik fungerer det ikke på truger. Du kan forsøke deg på en variant av fiskebein, men det er på egen risiko. Min erfaring med truger i løssnø, er at det er en grense for hvor bratt du kan gå oppover noenlunde normalt. Så når jeg nærmer meg en motbakke, ser jeg etter en fornuftig linje i terrenget jeg kan bruke for å komme meg opp. Ofte betyr det at jeg ser om det er en enklere og slakere vei opp i nærheten. Alternativt prøver jeg å se for meg hvordan jeg kan komme meg opp ved å gå i sikksakk. Uansett har jeg sluttet å forsøke å gå rett opp!

Sikksakk oppover i kupert vinterterreng - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Velg en linje i terrenget hvor du unngår de bratteste partiene. Som her, hvor det går i svinger oppover terrenget.
Tett på de gode naturopplevelsene med truger - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Gode naturopplevelser på trugetur.

5. Velg riktige truger

Det siste og kanskje vanskeligste punktet. Jeg tror ikke at det finnes noe som heter «allround-truger». Alle truger har fordeler og ulemper, og de passer i større eller mindre grad til ditt behov. Hvis ikke du har tenkt til å kjøpe flere par med truger, må du altså gå på noen kompromisser. Viktige valg du må ta er 1) bæreflate, 2) stegjern og skinner og 3) bindinger. Riktig valg av bæreflate, eller størrelse på trugene, er spesielt viktig i løssnø. Stor bæreflate betyr at du ikke synker så dypt ned i snøen. Jo større trugene er, jo større blir bæreflaten. Du må også vurdere om du trenger kraftige stegjern og serraterte skinner på trugene. I løssnø betyr ikke dette noe, men så fort snøen blir hard og isete er kraftige stegjern og skinner en avgjørende fordel. Ulempen med stegjern og skinner er at trugene fort blir tunge. Det siste jeg vil peke på er bindingene på trugene. Jeg bruker Tubbs Xplore, og jeg er svært godt fornøyd med bindingene som virkelig fester trugene til skoene. Ulempen er at den bindingstypen som er brukt på Tubbs Xplore gjør det vanskelig å bruke dem sammen med kraftige, forede vintersko. Til denne typen sko er bindingene på Tubbs Journey sannsynligvis mye bedre. Truger fra amerikanske Tubbs er de mest vanlige i norske sportsbutikker for øyeblikket. De finnes i ulike prisklasser og til ulike behov. Nesten uansett hvilken modell du velger fra Tubbs vil de fint kunne brukes i typisk norsk skogsterreng.

Truger og staver kan brukes til å spenne opp tarp og fjellduk - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Staver og truger kan også brukes til å spenne opp en fjellduk hvis det er meldt snø på kvelden.

2 thoughts on “5 praktiske tips for å komme i gang med truger

Leave a Reply