Packrafting-pa-Trehorningen-i-Nordmarka-Padling-Packraft-Padlerute-Oslomarka-Fantastiske-marka

Padlerute: Firkløveret i Nordmarka med packraft

Å padle med packraft, eller packrafting som du også kan kalle det, er blitt stadig mer populært. Også i Nordmarka. Enten du foretrekker kano eller packraft, opplever de fleste at det mange flotte padlemuligheter i denne delen av Oslomarka.

Helt øst i Nordmarka, nærmere bestemt i Hakadals-traktene, ligger det fire vann som er perfekte for en runde med packraft. Enten du er ute etter en lang dagstur eller en hel padle-helg. Jeg kaller de fire vannene bare for firkløveret; Elvannet, Nordvannet, Trehørningen og Langvann. Alle har sitt særpreg, og de er alltid verdt en tur i packraften.

Runden kan selvfølgelig tas i motsatt rekkefølge av hva jeg har beskrevet her.

Lyst til å fiske på turen? Kjøp fiskekort her og les fiskereglene.

Tips til enda en rute for padling i Nordmarka: Nordmarka mot klokka i kano eller packraft

Tips til flere steder du kan padle med packraft: 10 tips til teltturer i Nordmarka

Tips til å bruke kollektivtransport: Slik reiser du kollektivt til Nordmarka

Padlerute-Firkloveret-i-Nordmarka-Kano-Packraft-Oslomarka-Nordmarka-Fantastiske-marka
Padleruten Firkløveret i Nordmarka.

1. Startsted

Det beste er å starte turen på Elvannet. Det ligger kant-i-kant med Langvann, så hele firkløver-runden starter og slutter på samme sted. Til Elvannet kommer du ved å gå eller sykle på grusvei fra utfartsparkeringen ved Hakadal stasjon. Det går i jevn oppoverbakke de første ca. 2 kilometerne før det flater ut omtrent halvveis. Totalt er det rett over 4 kilometer fra utfartsparkeringen til demningen ved Langvann. Herfra går du et steinkast gjennom skogen til Elvannet. Gåtiden opp er rundt 60 minutter, kortere med sykkel.

Det går både buss og tog til Hakadal stasjon. Rett nordvest for stasjonen er det en liten utfartsparkering i Varingveien, på vestsiden av toglinjen. Fra utfartsparkeringen følger du stien i det vestlige hjørnet langs jordet og tar til venstre inn på Greveveien.

2. Elvannet

Elvannet er et overraskende stort vann, med viker og øyer som gjør det veldig morsomt å padle. På innsiden av øyene i den østlige delen av vannet er det lunt, sjarmerende og fredelig. På den andre siden er det åpent og vidstrakt og du merker fort størrelsen på vannet når det blåser. Dessverre er øyene overtatt av hyttefolket, men det er godt med plasser rundt vannet for overnatting. De største leirplassene ligger på tangen i sørvest, ned mot grusveien og Langvann, samt på østsiden hvor blåstien fra Hakadal første gangen treffer vannkanten.

Elvannet er et greit fiskevann med abbor, ørret og røye. Det er ikke lov å fiske fra packraft.

Ut av vannet og veien videre: Det er fint å gå i land på odden i nordenden av vannet, vest for demningen. Her er det noen få meter frem til den blåmerkede stien som går nordvestover mot Nordvannet. Følg denne «rett frem» helt til du kommer til en grusvei. På andre siden av grusveien følger du rødmerket løypetrase ut til vannet. Det er svært myrlendt fra grusveien og ut til vannet, så her er det vått om våren og høsten. Blir det veldig vått, legg gjerne ut fra nærmeste leirplass på vestsiden av vannet.

Du kan ha packraften fastspent på sekken hele veien mellom de to vannene.

Teltplasser - hengekøyeplasser på Elvannet i Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Kartet viser etablerte overnattingsplasser som passer for telt eller hengekøye ved Elvannet, markert med sorte prikker. Røde trekanter viser hvor det er best å gå på eller ut av vannet. Kartutsnitt fra Norgeskart.no.

3. Nordvannet

Når du tar de første padletakene ut i Nordvannet, kan det virke nesten litt kjedelig. Ved første øyekast et rundt og åpent vann, men det er før du padler inn i den utrolig sjarmerende vestlige delen. Her er et grunt og smalt. Skogen står helt inntil vannet og du padler langs myr og mye flytetorv. Er det vindstille, er dette rett plass for å bare slappe av og duppe i vannet.

Til tross for grusveien som går langs det meste av vannet i nord, er det normalt en veldig stille og fredelig plass. Hit kommer det sjelden mange om gangen. Det er få leirplasser langs Nordvannet, så er du heldig har du vannet for deg selv. Nordvannet er et greit fiskevann, med lave bestander abbor, ørret og røye, men med potensiale for stor fisk. Det er ikke lov å fiske fra packraft.

Ut av vannet og veien videre: For å komme videre til Trehørningen går du i land i nord rett øst for smalet. Det vil si det smaleste punktet mellom den vestlige og østlige delen av vannet. Herfra er det rundt 15 meter rett opp på grusveien. Ta til venstre og sørover i første veikryss. Etter et kort stykke treffer du på den blåmerkede stien mellom Østre Hakkloa og Kroksund. Ta til høyre og inn på den blåmerkede stien i retning Østre Hakkloa. Rett før du kommer helt ned i dalsøkket og elva som renner ut i Trehørningen, ser du vannet på venstre side. Her er det en helt åpen og tydelig sti ned til vannet. Følger du denne i rundt 15 meter kommer du til det beste stedet for å gå ut i Trehørningsrumpa. Alternativt fortsetter du på grusveien et lengre stykke helt til du kommer i sørenden av Badstuvika.

Du kan ha packraften fastspent på sekken hele veien mellom de to vannene. Vær oppmerksom på at blåmerket sti ned til Trehørningen kan være litt utfordrende.

teltplasser - hengekøyeplasser ved Nordvannet i Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Kartet viser overnattingsplasser som passer for telt eller hengekøye ved Nordvannet, markert med sorte prikker. Røde trekanter viser hvor det er best å gå ut på eller ut av vannet. Kartutsnitt fra Norgeskart.no.

4. Trehørningen

Trehørningen er det største av firkløver-vannene. På mange måter også det mest varierte. Turen starter helt øverst i den nordlige enden. Bokstavelig talt. Denne dele av vannet kalles nemlig Trehørningsrumpa. Her får du følelsen av villmarks-packrafting. Det er vått og litt klønete å komme ut på vannet, og både i og langs vannet er det fullt av stokker og trær. I tillegg er det ved lavvann svært grunt. Morsomt på alle måter med andre ord.

Etter hvert som du padler deg sørover åpner det seg opp, og du merker størrelsen på vannet. Skogen står tett ned mot vannet, og bredden er uframkommelig. Likevel, når du runder odden og kommer inn i Badstuvika gir Trehørningen deg et helt nytt inntrykk. Her er det flytetorv som preger vannet. Trehørningen har forresten også en uvanlig severdighet. Sørvest i vannet ligger det nemlig en tunnel som fører vann fra Trehørningen til Helgeren.

Det er ikke mange leirplasser for overnatting her. Særlig om sommeren kan du omtrent ha vannet for deg selv. Trehørningen er et godt fiskevann med abbor, ørret og røye, og det er lov å fiske fra båt. Det vil si også fra packraften.

Ut av vannet og veien videre: For å komme videre til Langvann går du land på sørøstsiden av Badstuvika. Her ligger det flere båter, så det er et populært sted å gå inn og ut av vannet. Det er et kort stykke på sti frem til grusveien, hvor du tar til høyre. Etter å ha passert Trehørningen gård, tar du til høyre i veikrysset. Følg grusveien til sørenden av Langvann, hvor du ser rødmerket løypetrasé på venstre side. Herfra er det bare noen få meter ned til vannet.

Du kan ha packraften fastspent på sekken hele veien mellom de to vannene.

Teltplasser - Hengekøyeplasser ved Trehørningen i Nordmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Kartutsnittet viser overnattingsplasser som passer for telt eller hengekøye ved Trehørningen, markert med sorte prikker. Røde trekanter viser hvor det er best å gå ut på eller ut av vannet. Kartutsnitt fra Norgeskart.no.

5. Langvann

Langvann er et utrolig sjarmerende og koselig vann, og er min personlige favoritt blant de fire vannene. Det er mindre og smalere enn de tre andre , og gir deg følelsen av å komme til et ekte skogstjern. De fleste leirplassene til telt og hengekøye ligger langs den østlige bredden av vannet, mens den nordlige og vestlige delen preges av skogsbilveien som går forbi her og videre sørover mot Helgeren.

Langvann er et godt fiskevann for ørret, abbor og litt røye med potensiale for stor ørret. Det er ikke lov å fiske fra packraften.

Ut av vannet: Turen avsluttes ved demningen på østsiden av Langvann. Det er fint svaberg å gå i land på sørsiden av demningen.

Leirplasser - Langvann - Oslomarka - Nordmarka - Fantastiske marka
Langvann. Sorte prikker viser teltplasser og hengekøyeplasser ved Langvann i Nordmarka. Vær oppmerksom på at alle leirplasser ikke er like godt egnet til enten telt eller hengekøye. Røde trekanter viser hvor du kan sette ut kano eller packraft. Kartutsnittet er hentet fra Norgeskart.no.

HUSK NÅR DU SKAL PÅ TUR:

  • Fugler har hekketid i mai og juni, og ofte finner de reirplasser på store og små øyer eller på skjermede plasser langs bredden. Ta ansvar og hold god avstand og ikke forstyrr fuglene i hekketiden når du er ute og padler.
  • Husk å planlegge turen, og vær forberedt.
  • Bruk allerede etablerte teltplasser og hengekøyeplasser. Ikke slit unødig på naturen ved å lage nye.
  • Ta med søppel hjem. Har du tatt det med ut på tur, skal du ta det med hjem fra tur. Dette gjelder også mat.
  • Ha med vedkubber hvis du skal fyre bål – ikke hugg ned friske trær og la døde trær stå til glede for dyr, insekter og sopp som er avhengige av dem.
  • Ta hensyn til andre som er ute på tur samtidig som deg.
  • Respekter fiskereglene, og kjøp fiskekort.

Har du vært i vann med vasspest eller krepsepest, må kano eller packraft desinfiseres før den settes ut i et vann i Nordmarka.

Les om sporløs ferdsel: Hva er egentlig sporløs ferdsel?

4 thoughts on “Padlerute: Firkløveret i Nordmarka med packraft

  1. Packraft har vi ikke, men det virker veldig kult. Har notert ned denne turen og delt den på bloggen vår under oversikten “Oslo”. Dette er vel strengt tatt ikke i Oslo, men jeg synes det passer best.

    1. Takk delingen! Det er jo rett i Oslos nabolag så det får være godt nok 🙂 Veldig fint å bare ta med seg telt eller hengekøye til Elvannet og Langvann også, dersom man ikke har packraft.

  2. Knallbra artikkel! Her er det masse bra informasjon for de som vil padle Packraft i Nordmarka! 🙂 Liker at du tar med informasjon om fiskekort og kollektivtransport, da blir det skikkelig enkelt å gjennomføre turen!

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Prøver å gi så mye nyttig informasjon som mulig i packraft-artiklene, slik at det er lav terskel for å komme seg ut. Marka er et fantastisk sted for packraft 🙂

Leave a Reply