En kanotur er som et lite eventyr. Å skyve fra, og kjenne vekten av kanoen på vannet mens du glir sakte bortover er en opplevelse som sitter i kroppen lenge etter at turen er over. Kanotur kan være en fin friluftsaktivitet sammen med barn, og det er heldigvis mange muligheter for fine kanoturer med barn i Oslomarka. Her er 10 steder i Marka som egner seg godt for kanoturer med barn i alle aldre.
Jeg vil først og fremst anbefale kanoturer som en aktivitet for barn fra 3-4 år. Husk alltid å ha på dere flytevest og redningsvest når dere er i kanoen. Barn skal alltid ha en redningsvest som er tilpasset størrelse og vekt.
Lengst ned i artikkelen kan du se hvor det er mulig å leie kano i Marka.
FLERE TURTIPS
Dra på kanotur i Østmarka: 7 supre tips til kanoturer i Østmarka
Eller dra på kanotur i Nordmarka: 7 supre tips til kanoturer i Nordmarka
1. Øyangen
Det er rett og slett vanskelig å tenke på kano i Marka uten å tenke på Øyangen. Det er den nest største innsjøen i Oslomarka, med store, åpne, innbydende vannflater. Jeg pleier å si at i slike vann kan kanoen virkelig få strukket på beina. Du har gleden av å dra seige åretak helt ut og kanskje få den opp i akkurat tilstrekkelig fart til at den siger fremover nærmest av seg selv.
Helt nordvest på Krokskogen ved Ringkollen ligger denne padleperlen. Det er mye hyttebebyggelse rundt vannet, og noen store grusveier. Men ute på vannet og på de mange øyene og bortgjemte vikene og oddene er det fritt frem for friluftslivet. Øyangen passer like godt til dagsturer med god mat som til helgeovernattinger. Det er ikke det varmeste vannet, men det er muligheter for bading over alt. Og ikke minst mange muligheter for å finne gode fiskeplasser og drømme om storørreten.
Kano kan du leie hos Fossen friluft som holder til på Ringkollstua.
Slik kommer du deg dit
Mot enden av Ringkollveien ligger parkeringsplassen på Jonsetangen. Den ligger rett ved vannet i sørenden, så det er kort vei å flyte kanoen fra stativet til vannet. Ta av fra Hadelandsveien og følg Ringkollveien i rundt 9 kilometer, først på asfalt og deretter de siste 3 kilometerne på grusvei.
Turfakta
Hvor: Krokskogen. Startsted: Jonsetangen parkering. Du kan kjøre helt frem til parkeringen. Det stopper ikke buss i rimelig nærhet til startstedet. Barn: Passer for turvante barn ned til 4-5 år.

2. Storøyungen
Storøyungen ligger omtrent midt på Romeriksåsene mellom Nittedal og Nannestad. Det er et av de største vannene i denne delen av Oslomarka og perfekt for kanoturer med barn. Her kan dere padle mellom øyer, inn i bukter, rundt odder og undersøke flytemyra. Det er mange etablerte teltplasser langs vannet, så gjør gjerne turen hit til en overnattingstur. De beste teltplassene ligger langs østsiden av vannet, de fleste i den nordlige halvdelen. Noen teltplasser ligger tett opp til grusveien og er dermed velegnet for turer med de minste barna. Med kanoen vil du også lettere kunne bruke teltplassene som finnes på vestsiden av vannet. Storøyungen er i tillegg et fint fiskevann, så husk å kjøpe fiskekort og ta med fiskeutstyret. Det er lov å fiske fra kanoen. Til Storøyungen må du ha med kano selv.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Slik kommer du deg dit
Storøyungen er lettest tilgjengelig med bil, og du kan kjøre helt inn til vannet ved å følge Øyungsvegen i rundt 9 km fra Eltonåsen i Nannestad. Grusveien opp går i lette til moderate stigninger hele veien. Det stopper ikke buss i rimelig nærhet til Storøyungen.
Turfakta
Hvor: Romeriksåsene. Startsted: Du kan kjøre frem til vannet. Barn: Passer for turvante barn ned til 4-5 år.
3. Bogstadvannet
På vei innover i Sørkedalen i Oslo passerer du langs Bogstadvannet. Det er nok mest kjent som en badeplass om sommeren, men det er også et mye brukt turområde. Bogstadvannet er et utmerket turmål for rolige kanoturer med barn. Her er det god boltreplass med kanoen og mye å se på og utforske. Prøv gjerne å padle opp Sørkedalselva også, hvis det er god vannføring i elva. I Bogstadvannet er det lov å fiske fra kanoen og det er mulighet for å få både abbor og gjedde. Så kjøp fiskekort og ta med fiskestang, så kan du se om dere får lurt en storvokst abbor på kroken. En kanotur på Bogstadvannet er en kortreist turopplevelse i denne delen av Oslomarka. Er det fortsatt krefter igjen etter turen er det kort vei til et besøk på Bogstad gård.
Bogstadvannet er et fint nybegynnervann og fint for de første kanoturene med barna. Til Bogstadvannet må du ha med kano selv.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Slik kommer du deg dit
Følg Sørkedalsveien fra Røa i Oslo. På sørøstsiden langs Sørkedalsveien er det parkeringsplass, rett ved Bogstad badeplass. Herfra er det kort vei til vannet, og kanoen kan trilles eller i verste fall bæres. Merk at det fort blir fullt her på fine sommerdager. Bussen stopper på samme sted.
Turfakta
Hvor: Bærumsmarka. Startsted: Bogstad utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Bogstad badeplass. Barn: Passer for turvante barn ned til 3-4 år.

4. Losbyvannene
Losbyvannene er blant mine favoritter i Østmarka. Jeg har til og med kalt disse vannene er padleeldorado. Her har du 4 vann etter hverandre som perler på en snor; Mønevann, Fløyta, Geitsjøen og Røyrivannet. Avstandene er korte, som gjør det perfekt til kanoturer med barn. Du trenger selvfølgelig ikke overnatte. Men det er mange fine etablerte leirplasser rundt alle vannene, så alt ligger til rette for en fin overnattingstur med barna.
Jeg har skrevet mer om Losbyvannene her: Losbyvassdraget – et padleeldorado i Østmarka
Losbyvannene har flere særegne og spennende steder du kan oppleve mens du glir sakte over vannene. Her kan du padle langs flytemyr nord i Mønevannet eller inn i den inneklemte Geitsjøen. Du kan gli rolig over de store, åpne vannflatene på Mønevannet og Fløyta, og gjennom smalet som kalles Knurra til Røyrivann. Over alt er det mulighet for bading, fisking og å slappe av i hengekøye eller overnatting med telt.
Kano kan du leie på Losby besøksgård som ligger et kort stykke fra Losbyvannene.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Slik kommer du deg dit
For å komme deg til Losbyvannene er det best å starte ved Losby Gård utfartsparkering i Losbyveien. Fra Lørenskog tar du inn på Losbyveien mot Losby gård. Rett før Losby besøksgård ligger det er stor utfartsparkering på venstre side. Fra parkeringen er det rundt 1,5 km å gå på fin grusvei til Mønevannet, som er det første av Losbyvannene. Nærmeste bussholdeplass er Sørlihavna, i overkant av 4 kilometer på fin vei fra Losby besøksgård. Fra bussholdeplassen går du sørover og følger skilting mot Losby. Veien er asfaltert og relativt flat helt frem til Losby.
Turfakta
Hvor: Østmarka. Startsted: Losby gård utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Sørlihavna. Barn: Passer for turvante barn ned til 5-6 år.

5. Mylla
På vei over Mylla føles det nesten som du krysser hele Nordmarka. Med godt og vel 4 kilometer fra en kant til den andre, har du god tid til å gli over vannet nesten uavhengig av tempoet du velger. Det er bygd mye hytter ved Mylla så muligheten for friluftsliv er begrenset. Så la gjerne kanoen følge sørenden, forbi Svarttangen, Skrikertangen og etter hvert svakt sørover rundt Storøya og de andre mindre øyene her. På sørvestsiden av Storøya er det en fin leirplass. Mylla er stedet du kan dra til om du vil ha en koselig kanotur med barna noen timer, før du vender nesa hjemover igjen. Kanoen setter du i vannet ved demningen på østsiden, bare noen få meter fra den store utfartsparkeringen. Til Mylla må du ha med kano selv.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Vær oppmerksom på at Mylla har en stor bestand av edelkreps. Tar du med deg fiskeutstyr eller kano, kajakk, packraft, gummibåt, flytemadrass, sup eller lignende til Mylla, må du forsikre deg om at du ikke bringer med deg krepsepest. Rengjør alt utstyr grundig innvendig og utvendig på forhånd og desinfiser med Virkon S eller la utstyret tørke i minst 48 timer på minimum +20 grader.
Slik kommer du deg dit
Mylla ligger helt nord i Nordmarka, i Lummer kommune. Turen starter ved Mylla utfartsparkering en kort kjøretur på Myllavegen fra Grua. Parkeringen ligger rett ved demningen på Mylla, hvor du kan sette kanoen ut i vannet.
Turfakta
Hvor: Nordmarka. Startsted: Mylla utfartsparkering. Det er avgift på parkering som betales digitalt. Barn: Passer for turvante barn ned til 5-6 år.
6. Sognsvann
De fleste løper eller går tur rundt Sognsvann, eller bader her om sommeren. Men det er faktisk mulig å ta en kanotur i dette populære vannet. Særlig er det et godt alternativ hvis du vil prøve ut kanotur med barn for første gang. Parkeringsplassen ligger i kort avstand fra vannet, og det går fint å sette ut kanoen til høyre for demningen. Sognsvann er i tillegg sånn passe stort, så det er både barnevennlig og nybegynnervennlig. Det er mange fine plasser langs vannet, flere flytebrygger og det går også grusvei rundt hele Sognsvann. Til Sognsvann må du ha med egen kano.
Slik kommer du deg dit
Sognsvann ligger nord i Oslo og vest for Maridalsvannet. Det er et populært utfartssted i Oslo, og hit kommer du med t-bane eller bil. Det er en stor utfartsparkering her. Parkeringsplassen ligger i enden av Sognsveien, rett ved t-banestasjonen og Norges Idrettshøgskole. Den sørlige delen av vannet er tilrettelagt for bading, og har også best plass. Her kommer du deg også fint inn og ut av vannet med kano.
Turfakta
Hvor: Nordmarka. Startsted: Sognsvann utfartsparkering. Kollektivtransport: T-bane til Sognsvann T. Barn: Passer for turvante barn ned til 3-4 år.

7. Råbjørn
Råbjørn er en romslig innsjø helt nord på Romeriksåsene. Flott plassert på østsiden av vannet ligger den ubetjente DNT-hytta Råbjørnhytta, som er et godt utgangspunkt for kanoturer med barn. Hit kan du kjøre nesten helt frem til dørstokken og det er kanoer tilgjengelig for de som leier hytte. Et godt sted å dra dersom du ikke har kano selv, men vil på kanotur med barna. Råbjørn er et flott og passe stort vann å padle med mange steder å utforske. Råbjørnhytta er romslig med sine 4 rom og 10 sengeplasser, det samme er området rundt hytta. På plassen utenfor hytta er det også sittebenker og en bålpanne, så hvis været er fint er det ingen grunn til å sitte inne og spise.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Slik kommer du deg dit
Råbjørnhytta ligger langs Melbysætervegen i Nannestad. Fra Åsvegen på Rustadmoen tar du først inn på Rustadvegen og deretter opp til høyre på Melbysætervegen. Følg grusveien i jevn stigning i rundt 6,5 km til hytta. Best parkering er det is vingen rundt 300 meter før du kommer til hytta. Det er bred, fin sti på 200 meter fra grusveien inn til hytta. Nærmeste bussholdeplass er Rustadsaga på Rustadmoen. Det er rundt 8,6 km på blåmerket sti opp til hytta.
Turfakta
Hvor: Romeriksåsene. Startsted: Du kan kjøre inn til hytta. Kollektivtransport: Buss til Rustadsaga (Nannestad). Barn: Passer for turvante barn i alle aldre.
8. Mosjøen
Mosjøen er et koselig vann sørvest i Østmarka, og er populært til kanoturer barn. Det letteste er å leie kano på Vangen markastue, og ikke trille inn egen kano. Mosjøen er rundt 4 kilometer langt, med øyer, viker og odder som gjør det til et fint og variert vann å padle. Det er også såpass bredt at det gir den gode følelsen av å sige forsiktig over åpent vann. Det er mange hytter langs Mosjøen, men det er fortsatt nok av leirplasser til at du kan finne et koselig sted enten du er på dagstur eller overnattingstur.
Hvis vannstanden er høy nok, åpner det seg enda flere morsomme og spennende muligheter. Da kan du forsøke å padle gjennom smalet i sørenden ned til Raudsjøen. Eller oppdage idylliske Luttjern gjennom en liten, trang passasje helt nord i vannet. Det er virkelig en helt egen verden, med skogen tett på. Luttjern er også et veldig fint fiskevann, men du kan ikke fiske fra kanoen.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Slik kommer du deg dit
Turen til Mosjøen starter du fra Bysetermåsan utfartsparkering innerst i Rausjøveien i Enebakk. Fra parkeringen følger du blåmerket sti i rundt 2,5 kilometer mot Vangen i lett og trivelig turterreng. Du kan også følge Vangenveien helt inn til Vangen på fin grusvei. Nærmeste bussholdeplass er Fjell, langs Enebakkveien. Fra bussholdeplassen går du mot Rausjøveien og følger denne i rundt 3 km på lett vei til parkeringen.
Turfakta
Hvor: Østmarka. Startsted: Bysetermåsan utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Fjell. Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år. Anbefalt for litt eldre barn dersom dere kommer med buss.
9. Fri-Elvåga
Helt nord i Østmarka ligger Elvåga, delt i Nord-Elvåga og Sør-Elvåga. Begge vannene er drikkevann, så her er det ikke lov å padle, bade eller fiske. Det er heller ikke lov å slå leir i nærheten av vannene. Men heldigvis deles Nord-Elvåga i to separate vann av en stor og imponerende demning. Og nord for denne demningen er det lov til å gjøre alt det du ikke får lov til å gjøre sør for demningen. Derfor kalles denne nordre delen av Nord-Elvåga for Fri-Elvåga, for her gjelder ikke drikkevannsrestriksjonene.
Det er i sørenden av Fri-Elvåga du finner populære Mariholtet sportsstue. Her kan du leie kano og kajakk til padling på dette lange og smale vannet. Det er perfekt for lette kanoturer med barn på fine dager i sommerhalvåret. Kanskje kombinert med litt bading og en skolebolle eller to på Mariholtet. Ta gjerne med fiskestanga, for i Fri-Elvåga er det lov å fiske fra kano.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Slik kommer du deg dit
Det er lett å komme seg til Fri-Elvåga fra utfartsparkeringen på Ellingsrud i Oslo. Fra parkeringen til Mariholtet sportsstue, hvor du kan leie kano, er det rundt 4 km på relativt flat og fin grusvei. Det er mulig å trille inn egen kano til vannet om du skulle ønske det. Omtrent midtveis på vannet er det et egnet sted for å sette ut kanoen. En strekning på rundt 3 km.
Turfakta
Hvor: Østmarka. Startsted: Ellingsrud utfartsparkering i Mariholtveien i Oslo. Kollektivtransport: T-bane eller buss til Ellingsrud T, like i nærheten av utfartsparkeringen. Barn: Passer for turvante barn ned til 7-8 år.

10. Burudvann
I marka nordøst for Lommedalen i Bærum breier Burudvann seg ut mellom høye skogsåser. Med åpen furuskog og myr på den ene siden, tett granskog på den andre og stupende bratte åser er det et variert men fredelig vann. Burudvann er romslig, lettpadlet og perfekt for kanoturer med barn. Gjerne kombinert med overnatting. Kanoen kan settes på vannet på sandstranden rett ved demningen i sørenden av vannet. Rundt det store vannet er det flere plasser som passer til overnatting i telt, særlig på vestsiden, men også på hver side av demningen i sør og på den lange tangen i sørøst. Mange som har Burudvann som sin favoritt i marka, og med god grunn. Det er et godt badevann og fiskevann, det stort og romslig, og så er det veldig lett tilgjengelig for turfolk i alle aldre. Til Burudvann må du ha med egen kano.
Her kan du kjøpe fiskekort og gjøre deg kjent med fiskereglene.
Slik kommer du deg dit
Turen starter du på Burudvann utfartsparkering innerst i Burudveien i Lommedalen. Fra parkeringen går det fin grusvei i slak motbakke opp til sandstranden og demningen sør i vannet. En strekning på rundt 700 meter. Nærmeste bussholdeplass er Burudveien, rundt 2 km i slak motbakke opp til parkeringen.
Turfakta
Hvor: Bærumsmarka. Startsted: Burudvann utfartsparkering. Kollektivtransport: Buss til Burudveien. Barn: Passer for turvante barn ned til 4-5 år.
LEIE AV KANO
Det er noen steder i Oslomarka hvor du kan leie kano. Les mer om utleie av kano på deres hjemmesider.
- Losby besøksgård, ved Losby i Østmarka
- Vangen skistue, ved Mosjøen i Østmarka
- Kikutstua, ved Bjørnsjøen i Nordmarka
- Bjørnholt markastue, ved Bjørnsjøen i Nordmarka
- Mariholtet sportsstue, ved Fri-Elvåga i Østmarka
- Fossen Friluft på Ringkollstua på Krokskogen.
TIPS: Mange speidergrupper leier ut kanoer og du kan også sjekke med din lokale BUA.
Du kan også leie DNT-hytter med kanomuligheter:
Østmarka: Røyrivannskoia, Stallen, Øvresaga og Bøvelstad
Nordmarka: Katnosdammen
Vestmarka: Svartvannshytta