To kanoer på vei inn i Mønevannet i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka

Losbyvassdraget: Et padleeldorado i Østmarka

Å gli sakte gjennom Knurra en stille morgen, er som å oppdage en hemmelig skatt. Denne korte strekningen som knytter Fløyta sammen med Røyrivannet, er en egen liten verden. På vei sørover fra Fløyta blir vannet gradvis smalere. Skogen kommer tettere på, som grønne fjellknauser av grantrær og løvtrær på begge sider. Knurra svinger svakt, og du får følelsen av å gli som en sakte elv gjennom en canyon. Først et stykke forbi den tette skogen, før du passerer gjennom porten til Røyrivannet; steile, grå fjellsider som reiser seg flere meter opp av vannet.

Panorama over Fløyta i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka

Særegne steder som Knurra er det flere av i den nedre delen av Losbyvassdraget, som også gjør den så egnet for spennende og morsomme padleturer. Enten det er med kano, kajakk eller packraft. Her kan du padle langs flytemyr nord i Mønevannet eller inn i den inneklemte Geitsjøen. Du kan gli rolig over de store, åpne vannflatene på Mønevannet og Fløyta. Over alt er det mulighet for bading, fisking og å slappe av i hengekøye eller med telt.

Turen starter ved utfartsparkeringen på Losby. Derfra er det kort vei opp til Losby besøksgård, hvor det bærer inn på fin grusvei de rundt 1,5 kilometerne til badeplassen ved Mønevannet. Det er selvfølgelig her den ordentlige turen starter.

Har du ikke egen kano? Da kan du leie kano på Losby besøksgård.

Kart hvor det er merket av plasser for hengekøye og telt finner du nederst i bloggposten!

Fra sandstranden ved den tilrettelagte badeplassen glir du rolig ut i kanalen, og finner en god stilling i kanoen. Når du runder svingen og kommer ut i selve Mønevannet skjønner du fort hvorfor. Avstandene er nemlig små i Losbyvassdraget, så her har du ikke hastverk. Det er også det flotteste med å være på tur her. Du kan ta rolige padletak ut i det åpne vannet. Skrått over vannet til venstre ligger den gamle husmannsplassen Finnland. Rett fremfor deg ligger Tangen, og demningen som går opp til Fløyta. Å padle i Mønevannet kan være et eventyr godt nok. Du kan gli langs skogen forbi Sotua, Maurodden og Bispetangen, og inn i smalet mot Putten. Her ligger flytemyra og danner små, grunne kanaler. Er vannstanden lav kan det være vanskelig å ta seg frem, men ikke mindre spennende.

Odde og flytemyr i Mønevannet i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Turen innover mot flytemyrene ved Putten i Mønevannet er både spennende og vakker.

Har du ikke bestemt deg på forhånd er det på tide å ta en beslutning. Du kan finne en god leirplass og fortsette utforskningen av Losbyvassdraget fra Mønevannet, eller bære kanoen forbi demningen og opp i Fløyta. Det er forresten ikke særlig mye bæring som skal til. Høydeforskjellen er bare på rundt 4 meter og avstanden er knapt 50 meter. Det går greit å komme seg ut av kanoen på bredden til høyre for demningen, og trillestien er bred og fin.

Losbyvassdraget har vært utnyttet av skogbruket i uminnelige tider. Det første sagbruket i Losbyelva dukket opp på slutten av 1500-tallet. Det største og viktigste bruket var Østmorksaga, som ble bygd i 1864-65. Det var på tre etasjer og ble drevet av to vannhjul med en diameter på 7 meter. Et av vannhjulene er de senere årene blitt restaurert og står på sin opprinnelige plass i elva nedenfor dammen på Mønevannet, og er en severdighet i seg selv. Det er for øvrig også utgangspunktet for kommunevåpenet til Lørenskog kommune.

Demningen mellom Fløyta og Mønevannet i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Demningen mellom Mønevannet og Fløyta. Utenfor bildekanten til høyre ligger Tangen.

Fløyta er blitt demmet opp og vannspeilet hevet med 3 meter i forbindelse med tømmerfløtingen i Losbyvassdraget. Det foregikk tømmerfløting her frem til 1965. Senere ble det drikkevannskilde, men ble tatt ut av drikkevannsforsyningen på 1980-tallet. At Fløyta ble hevet med 3 meter, førte til at det i dag henger sammen med både Geitsjøen og Røyrivannet.

Derfor er også Fløyta i dag et vann fylt med odder, viker og øyer. Det oppleves som et større vann enn Mønevannet, og det er gode grunner til å ta seg god tid. Mens du glir gjennom vannet fra demningen, kan du ta en avslappet sving mot venstre og nordøstover. Forbi den fine leirplassen på Geiterudtangen, og mot tippen av Elgås, som i dag er en øy og ikke lenger en ås. Snik deg gjennom smalet ved Ospøya og innover i Geitsjøen. Det er grunt vann mellom skogkantene her. Ved lavvann kan det være nesten umulig å komme seg inn i isolerte Geitsjøen uten å måtte gå ut av kanoen. Det er flere fine leirplasser i Fløyta, og et godt sted å overnatte enten du er på tur hele helga eller skal hjem igjen neste dag. I tillegg er det visstnok et meget godt fiskevann, med både ørret, gjedde og storvokst abbor.

Mens du glir gjennom vannet fra demningen, kan du ta en avslappet sving mot venstre og nordøstover. Forbi den fine leirplassen på Geiterudtangen, og mot tippen av Elgås, som i dag er en øy og ikke lenger en ås. Snik deg gjennom smalet ved Ospøya og innover i Geitsjøen.

Fra Geitsjøen tar du kanskje sjansen på å komme deg gjennom sundet sør for Elgås, eller padler tilbake samme vei som du kom. Det siste er selvfølgelig å anbefale. Da kan du padle med forsiktige tak over Fløyta på sitt bredeste. Kanskje bør du la kanoen få lov til å duppe avgårde for egen kraft. Kjenne hvordan vinden tar tak og sender den i en tilsynelatende tilfeldig retning. Når du har ligget der lenge nok og nytt utsikten over vannet og skogen, er det bare å sette nesa sydover. Mot Knurra.

La deg sjarmere av Knurra på vei inn i Røyrivannet. Det siste vannet i den nedre delen av Losbyvassdraget. I motsetning til både Mønevannet og Fløyta, er Røyrivannet langt og smalt. Skogen står helt ned i vannkanten, så det er ikke rart beveren har funnet seg til rette her. På østsiden er det noen odder som er omgjort til flotte leirplasser. Den største av dem finner du helt i enden av vannet, rett ovenfor den selvbetjente DNT-hytta Røyrivannskoia. Dette er en gammel tømmerhuggerkoie, for skogsfolket som jobbet i Losbyskogen. De gamle hyttereglene som fortsatt er oppslått i koia, minner om et tidligere liv og en svunnen tid. Her var det ikke lov å spytte på gulvet, og hestenes seletøy skulle tørkes i uthuset. Røyrivannskoia er lett tilgjengelig på grusvei helt fra badeplassen på Mønevannet ned til koia. De som leier hytta har også tilgang til kanoer. Så den kan være et godt utgangspunkt for spennende tureventyr i det nedre Losbyvassdraget.

Gjennom Knurra til Røyrivannet i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Sakte gjennom Knurra til Røyrivannet på andre siden.

Røyrivannet er lett å padle, og siste stopp på turen gjennom den nedre delen av Losbyvassdraget. Herfra går veien tilbake over Røyrivannet, gjennom Knurra til Fløyta, forbi demningen og ut i Mønevannet. Som alltid vil turen tilbake oppleves som den går raskere, men jeg anbefaler likevel å bruke godt med tid. Avstandene i den nedre delen av Losbyvassdraget er som sagt ikke store. Du rekker fint frem og tilbake i løpet av en dag, selv når du stopper for å bade eller fiske. De korte avstandene gjør turen mellom Mønevannet og Røyrivannet også perfekt for rolige dager i friluft, og for spennende friluftseventyr med barn.

Det er forresten mulig å komme seg videre oppover i Losbyvassdraget fra Røyrivannet. I motsetning til de fleste andre vassdrag i Oslomarka, renner nemlig Losbyvassdraget fra sør mot nord. Det har sin start i Søndre Krokvannet dypt inne i Østmarka på 215 moh. Derfra renner det gjennom Midtre Krokvannet og Tappenbergvann før det kommer til Nordre Krokvannet som er siste stopp før vannet renner de 30 høydemetrene ned til Røyrivannet. Turen videre er likevel mest for de med størst utforskertrang, da det krever bæring av kano mellom hvert av vannene. Det er likevel en spennende tur, og kan anbefales som en langhelg om høsten når vannstanden er høyere enn den normalt er på sommeren.

HER ER OVERSIKT OVER HVOR DU FINNER GODE PLASSER FOR HENGEKØYE ELLER TELT:

Telt- og Hengekøyeplasser ved Mønevannet i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Mønevannet. Sorte prikker markerer plasser passende for hengekøye og telt. Vær oppmerksom på at oversikten ikke nødvendigvis er komplett. Røde trekanter viser plasser for å komme ut og inn i vannene med kano, kajakk eller packraft. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.no.
Teltplasser - Hengekøyeplasser - Overnattingsplasser rundt Fløyta og Geitsjøen i Østmarka - Oslomarka - Fantastiske marka (wecompress.com)
Fløyta. Sorte prikker markerer plasser passende for hengekøye og telt. Vær oppmerksom på at oversikten ikke nødvendigvis er komplett. Røde trekanter viser plasser for å komme ut og inn i vannene med kano, kajakk eller packraft. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.no.
Teltplasser og hengekøyeplasser ved Røyrivannet i Losbyvassdraget - Oslomarka - Østmarka - Fantastiske marka
Røyrivannet. Sorte prikker markerer plasser passende for hengekøye og telt. Vær oppmerksom på at oversikten ikke nødvendigvis er komplett. Røde trekanter viser plasser for å komme ut og inn i vannene med kano, kajakk eller packraft. Kartutsnitt er hentet fra Norgeskart.no.

7 thoughts on “Losbyvassdraget: Et padleeldorado i Østmarka

Leave a Reply