Utsikt fra sydveggen på Vardåsen mot Finnemarka - Asker - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka

5 tips til hengekøyeturer i Kjekstadmarka

Kjekstadmarka er et koselig og turvennlig skogområde som ligger klemt mellom Asker, Lier og Røyken. Her kan du gå korte og lange turer i et flott og variert område, som likevel er både lettgått og barnevennlig. Kjekstadmarka kan by på flere plasser som er kjempefine til hengekøyeturer, og her er fem turmål som kan anbefales hvis du vil henge litt mellom trærne.

Kartutsnitt med hengekøyeplasser i Kjekstadmarka - Hengekøyeturer - Oslomarka - Fantastiske marka
Turmålene i artikkelen er merket av på kartet.

1. Vardåsen (sydveggen)

Turen fra Gullhella stasjon opp til toppen av Vardåsen er en av de fineste turene jeg vet om i Oslomarka. Og det er ikke bare toppunktet med den spektakulære utsikten som er trekkplasteret, men like mye det fine lettgåtte furuterrenget og svabergene langs stupet på sørvestsiden av åsen. Langs sydveggen på Vardåsen er det flere flott utsiktspunkt og muligheter for overnatting i hengekøye. Herfra har du strålende utsikt over kulturlandskapet fra Dikemark mot Gjellumvannet, med resten av Kjekstadmarka på andre siden og med Finnemarka og Skrim-fjellene i Buskerud i horisonten. Den skrinne furudominerte skogen rundt deg er normalt full av yrende fugleliv. Her er det ikke vanskelig å både høre og få øye på kjente fugler som blant annet Svartmeis, Rødstrupe og Kjøttmeis. Kanskje hører du også Flaggspetten hamre løs i det fjerne. Utsikt og fuglelyder er jo en uslåelig kombinasjon å våkne opp til. Det er forresten ikke mulighet for overnatting i verken telt eller hengekøye på selve toppunktet.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år. Startsted: Gullhella stasjon ligger nærmest sydveggen på Vardåsen. Du kan også starte i Barlindbekken/Trettestykket og Rødhettes vei. Bil: Det er mulighet for parkering ved Gullhella stasjon og den lille parkeringsplassen ved krysset Barlindbekken og Trettestykket i nærheten av Vardåsen skisenter. Kollektivt: Tog til Gullhella stasjon. Buss til Barlindbekken eller til Rødhettes vei. Blåmerket: Ja, fra alle startsteder. Mobildekning: Ja. Varighet: Ca. 40 min. fra Gullhella. Vanskelighetsgrad: Middels.

2. Skapertjern

Skapertjern er et naturskjønt skogsvann sør i Kjekstadmarka, og et populært turmål i denne delen av Oslomarka. Det er overraskende stort, med skog langs hele vannet og flere fine plasser som passer til overnatting i både telt og hengekøye. Mest populære er teltplassene og hengekøyeplassene helt sør i vannet, særlig på odden i sørøst og nede ved demningen i sørvest. Det er også en stor og flott teltplass helt nord i vannet ved Tjernsløkka, med svaberg og en flott gresslette som passer best til telting. Skapertjern er et godt fiskevann, og ryktene sier at det mulighet for å ta kilosørret her. Bading er naturlig nok en annen veldig populær aktivitet i dette lett tilgjengelige vannet. Det går fint å ta med de minste i trillevogn inn hit, så det er et populært vann for barnefamilier.

Her kan du kjøpe fiskekort og lese fiskereglene!

Barn: Passer for barn i alle aldre. Startsted: Myrvoll P i enden av Skapertjernveien. Fra den lille utfartsparkeringen er det litt over 10 minutter for en voksen å gå de rundt 800 meterne inn til Skapertjern. Det er grusvei og fin, flat skogssti hele veien inn. Med unntak av en slak motbakke i starten er veien relativt flat og enkel å gå. Bil: Parkering ved Myrvoll P. Kollektivt: Buss til Gullaugkleiva i krysset Rv23 Røykenveien og Gullaugkleiva. Det er rundt 2 kilometer å gå opp Gullaugkleiva til startstedet. Blåmerket: Ja. Mobildekning: Ja. Varighet: Rundt 10 minutter for voksne. Vanskelighetsgrad: Lett.

Utsikt fra Breimåseåsen i Kjekstadmarka - Verkensmåsan - Oslomarka - Fantastiske marka
Flott leirplass og hengekøyeplass ved Breimåseåsen.

3. Breimåseåsen

Ved Breimåsan forsvinner skogen i et stup ned mot Småvann og utsiktspunktet på fjellknausen har flott utsikt vestover. Følger du kraftledningen mot nordvest ser du den forsvinne nord på Kraftkollen i Vestmarka, og lenger sørover ser du tydelig både Storsteinsfjell i Finnemarka og masta på Jonsknuten ved Kongsberg. Breimåseåsen passer utmerket for hengekøyeturer, men mange spredte furutrær som egner seg for å henge opp hengekøye. Det er likevel ikke ubegrenset med plass, så pass på å dele godplassene hvis det kommer flere som vil oppleve dette flotte stedet. Leirplassen og utsiktspunktet ligger for øvrig i enden av den store Verkensmåsan, som har fått navn etter Dikemark jernverk som var i drift mellom 1699 og 1804. Breimåseåsen er også et anbefalt turmål hvis du overnatter på DNT-hytta Småvannsbu som ligger like i nærheten, og det er et godt sted for en pause på vei til Blåfjell fra Heggedal.

Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år. Startsted: Kleiverfeltet i Røyken, Blåfjellhytta, Heggedal stasjon eller Dikemark utfartsparkering. Kollektivt: Tog til Heggedal stasjon for å starte i Heggedal. Tog til Røyken stasjon eller buss til Røyken sentrum, og derfra rundt 2 kilometer på asfalt opp til Kleiverfeltet. Buss til Dikemark eller Eriksrud og deretter i underkant av 1 kilometer på asfalt frem til Dikemark utfartsparkering. Bil: Parkering ved Kleiverfeltet i Røyken, ved Dikemark utfartsparkering i Asker eller mot betaling ved Blåfjellhytta i Heggedal. Blåmerket: Ja, fra alle startsteder. Mobildekning: Ja. Varighet: Rundt 50 min. fra Heggedal og Dikemark, rundt 10 minutter kortere fra Kleiverfeltet. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels.

Furuskogen oppover Svartvannsåsen - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Svartvannsåsen preges av furuskog, som er utmerket hvis du vil overnatte i hengekøye. Her fra en av de fine utsiktspunktene.

4. Svartvannsåsen

Svartvannsåsen ligger i sørøst i Kjekstadmarka, like i nærheten av andre kjente steder som Blåfjell og Vesledammen. Det er en fin og populær tur å gå oppover langs åssiden mot toppen, og gjerne videre til Blåfjell eller Breimåseåsen. På vei oppover åsryggen forsvinner skogen under deg, og det åpner seg en langstrakt utsikt østover mot Hurumlandet og Villingstadåsen, over Drammensfjorden til åstoppene i Drammensmarka. I horisonten skimter du tårnet på Jonsknuten som er høyeste toppen i Kongsberg. Her er det også flere fine utsiktspunkter og plasser til å henge opp hengekøya, enten du vil overnatte eller bare vil slappe av underveis på turen. Gode plasser finner du fra den såkalte Bjønnekleiva og oppover mot toppen, men de beste ligger fra stikrysset mot Blåfjell og videre oppover. Det er kort vei videre til Breimåseåsen, som også er fint sted for overnatting i hengekøye. Den korteste veien til Svartvannsåsen er å starte fra Kleiverfeltet i Røyken, rett ved Vesledammen. En litt lengre tur som kan anbefales, er å starte fra Heggedal og gå via Breimåsan til Svartvannsåsen, gjerne med en avstikker til Blåfjell.

Barn: Passer for turvante barn ned til 6-7 år. Startsted: Kleiverfeltet i Røyken, Blåfjellhytta, Heggedal stasjon eller Dikemark utfartsparkering. Kollektivt: Tog til Heggedal stasjon for å starte i Heggedal. Tog til Røyken stasjon eller buss til Røyken sentrum, og derfra rundt 2 kilometer opp til Kleiverfeltet. Buss til Dikemark eller Eriksrud og deretter i underkant av 1 kilometer på asfalt frem til Dikemark utfartsparkering. Bil: Parkering ved Kleiverfeltet i Røyken, ved Dikemark utfartsparkering i Asker eller mot betaling ved Blåfjellhytta i Heggedal. Blåmerket: Ja, fra alle startsteder. Mobildekning: Ja. Varighet: Rundt 50 minutter fra Heggedal og Dikemark, rundt 10 minutter kortere fra Kleiverfeltet. Vanskelighetsgrad: Lett/Middels.

Stordammen i sommervær - badeplass - Kjekstadmarka - Oslomarka - Fantastiske marka
Koselig ved Stordammen i Kjekstadmarka.

5. Stordammen

Stordammen er et koselig, passe stort vann i den østlige delen av Kjekstadmarka med flere flotte plasser for overnatting i hengekøye. Stordammen burde egentlig bli kalt badedammen, for dette er et vann som frister til bading. Særlig gir svaberget på østsiden ved golfbanen flere flotte badeplasser. Kjekstad golfbane går nesten helt ned til vannet, så Stordammen er ikke stedet å dra hvis du vil oppleve skogens stillhet. Det er likevel er flott vann hvis du vil ta en kort og rask tur ut i hengekøya eller kanskje har med barna på tur. Leirplassene i nordenden er svært godt egnet for både hengekøye og telt, og anbefales for barnefamilier. Disse er lett tilgjengelig på grusvei inn fra Vesledammen ved Kleiverfeltet i Røyken.

Barn: Passer fint for turvante barn ned til 6-7 år. Startsted: Utfartsparkeringen ved Kjekstad golfklubb i enden av Golfveien eller Kleiverfeltet i Røyken. Fra Kjekstad golfklubb er det i underkant av 2 kilometer å gå på lett skogssti inn til sørvestsiden av vannet. Det går sti stort sett rundt hele vannet. Du kan også gå inn fra Vesledammen ved Kleiverfeltet i Røyken. Den blåmerkede løypa går på fin grusvei helt frem til Stordammen, en avstand på rundt 1,5 kilometer. Kollektivt: Buss til Grinidalen ved start fra Kjekstad golfklubb, fra bussholdeplassen er det rundt 600 meter å gå på vei frem til startstedet. Buss til Røyken sentrum ved start fra Vesledammen og Kleiverfeltet. Derfra rundt 2 kilometer å gå i lett stigning til startstedet. Bil: Parkering på utfartsparkeringen ved Kjekstad golfbane, eller ved Kleiverfeltet. Blåmerket: Ja, fra begge startsteder. Mobildekning: Ja. Varighet: Ca. 25 minutter å gå for en voksen fra Kjekstad golfbane, noe kortere fra Vesledammen og Kleiverfeltet. Vanskelighetsgrad: Lett.

Leave a Reply