Illustrasjonsbilde av interiør på buss - Shutterstock
Uncategorized

Slik reiser du kollektivt til Østmarka

Østmarka er et av markaområdene det er lettest å komme til med kollektivtransport. Mange steder går du av bussen omtrent i skogkanten, og selv med t-banen er det kort avstand til Østmarkas mange herligheter. Det går buss til alle de viktigste utfartsstedene i Østmarka og i Oslo kan du også ta t-banen til flere av dem.

De to viktigste bussrutene er linje 350 og 550. Rute 550 tar deg fra Oslo sentrum via Mortensrud langs hele vestsiden av Østmarka, rundt Våglia og til Enebakk kirke. Derfra overtar rute 350 som tar deg til Lillestrøm via Flateby og Fjerdingby. Med disse to linjene kommer du deg til flere av de populære utfartsstedene, som Sandbakken, Krokhol, Bysetermåsan, Durud, Myrdammen og Marikollen. I nord er det opptil flere ruter som kan ta deg til Losby eller Sandbekkstua.

Her er en oversikt over de viktigste utfartsstedene i Østmarka og hvordan du kommer dit med kollektivtransport.

Ellingsrudåsen

Ellingsrudåsen er et godt sted å starte hvis du skal innover til populære steder som Mariholtet og Elvåga. Både skiløyper og blåmerkede stier starter her, som tar deg til Haukåsen, Lutvann, Mariholtet, Elvåga, Nøklevannet, Losby og sørover til Østmarkskapellet. Sykkelmulighetene fra Ellingsrud er også mange.

T-bane: til Ellingsrudåsen.
Buss: til Ellingsrudåsen T.

Rustadsaga

Rustadsaga ligger rett ved demningen på det populære turmålet Nøklevannet. Herfra går det en rekke blåmerkede stier, skiløyper og grusveier. En av de mest populære turene fra Rustadsaga er runden rundt Nøklevannet og Ulsrudvannet. Fra Rustadsaga kan du også gå nordover til Sarabråten, over til Lutvann og Mariholtet eller kanskje tar du disse turene med omveien over Haukåsen. Både Elvåga og Østmarkskapellet er fine turmål også herfra, eller kanskje du våger deg ut på langtur til Vangen eller Losby?

T-bane: til Bogerud
Buss: til Welding Olsens vei

Skullerudstua

Skullerudstua ligger i kort avstand fra Rustadsaga og er et populært utfartssted i Østmarka. Når det er kaldt på vinteren er det stor aktivitet på skianlegget som ligger her. Fra Skullerud går det blåmerkede stier, skiløyper og grusveier både nordover mot Rustadsaga og sørover mot det populære Rundvannet rett ved Østmarkskapellet. Kanskje går turen videre innover i Østmarka mot Sør-Elvåga eller enda lenger mot sør, mot Sandbakken. Eller hva med å gå Flyktingeruta helt til svenskegrensa? Starten på ruta er her på Skullerudstua.

T-bane: til Skullerud
Buss: til Skullerud T.

Grønmo

Fra utfartsparkeringen ved golfklubben på Grønmo er det flere turmuligheter sommer som vinter. Herfra er det kort vei til DNT-hytta på Dølerud, eller du kan ta den lange rundturen til Sandbakken via Godlia og tilbake nordover på østsiden av Spinneren mot Trollvannet hvor du vender nesa tilbake igjen til utgangspunktet. Eller kanskje tar du den kortere rundturen til Østmarkskapellet og Rundvann. Mulighetene er mange også fra Grønmo.

Buss: Linjene 515 og 550 til Klemetsrud skole. Det er ca. 2 kilometer å gå på asfaltert vei fra bussholdeplassen til utfartsparkeringen. Gå i retning rundkjøringen og inn vei til høyre under gangbro. Derfra på asfaltert vei langs Grønmo avfallsanlegg helt til veien slutter. Utfartsparkeringen ligger på venstre side.

Sandbakken

Sandbakken sportsstue er en trivelig plass i Østmarka. Her er det mye aktivitet gjennom hele året, og byr på mange flotte turmuligheter sørover i Østmarka. Herfra kan du ta skiene fatt på langtur rundt Sør-Elvåga eller til Vangen via Skjelbreia. Korte og lange turer på blåmerka stier er selvfølgelig også en mulighet, med mange fine rundtur-muligheter. Også klatrerne kommer til Sandbakken. Rett i nærheten er det flere klatrefelt som er mye i bruk.

Buss: Linje 550 til Brokkenhus. Det er ca. 1,5 kilometer å gå på grusvei fra Fv155 til Sandbakken. Holdeplassene ligger rett ved innkjøringen til grusveien. Følg grusveien til du kommer til stor utfartsparkering, fortsett på grusveien opp slak bakke på andre siden. Hold til høyre ved kryss, gjennom sving og videre opp til Sandbakken.

Krokhol

Det mest populære turmålet fra Krokhol må være Tømmerås, det høyeste punktet i Ski kommune. Til tross for beskjeden høyde har du god utsikt, og med sikteskiva og kartet på toppen er det lett å finne ut hva du ser rundt deg. Rundt Tømmerås går det også en skiløype som gir en fin rundtur, eller du kan våge deg å en litt lenger tur til Skjelbreia og Sandbakken. Krokhol er et godt utgangspunkt for en lang tur til fots mot Vangen og Mosjøen, for ikke å snakke om å ta turen til trekkflåta over Svartoren og gå tilbake via Skjelbreia. Hytta på Skjelbreia eies for øvrig av Oslomarka trekkhundklubb, som har mye aktivitet i området vinterstid.

Buss: Linje 550 til Krokhol. Både rødmerket og blåmerket skilting starter ved parkeringsplassen til golfbanen, rett ved bussholdeplassene i begge retninger.

Bysetermåsan

Bysetermåsan er det startstedet som ligger lengst fra nærmeste bussholdeplass i Østmarka. Fra holdeplassen langs Fv155 er det rundt 4 kilometer opp til Bysetermåsan. Herfra er det likevel kort vei til Vangen og Mosjøen, til den flotte DNT-hytta Øvresaga og ikke minst til utsiktstårnet på Kjerringhøgda. Det er heller ikke langt inn til DNT-hytta Bøvelstad eller rundt Nordbyåsen til Durud til fots eller over Andersrudåsen på ski. Bysetermåsan er også et godt startsted for kanoturer på Børtervanna eller for turer inn i Østmarka naturreservat.

Buss: Linje 550 til Fjell. Kommer du nordfra må du gå ned og under veien retning Bindingsveien. Kommer du sørfra går du ned gangsti også retning Bindingsveien. Følg veien et kort stykke nordover langs Bindingsvannet til snuplass/bussholdeplass, hvor du tar til høyre inn Rausjøvegen. Derfra er det ca. 3 km opp til Bysetermåsan. Du er fremme når veien deler seg i to, og parkeringsplassen ligger på høyre side.

Durud

Fra den lille utfartsparkeringen på Durud er det skiturene som står i sentrum. Herfra er det et eldorado av muligheter for korte og lengre skiturer i relativt lett terreng, særlig sørover i retning Våglia. Til fots er det gjerne turen innover til Forfoten som er årsaken til å starte fra Durud, men det er ikke langt å gå videre til Øvresaga og Børtervanna.

Buss: Linje 550 til Durud (Durutoppen). Kommer du nordfra må du gå tilbake et par hundre meter og over veien. Kommer du sørfra ligger bussholdeplassen rett ved innkjøringa til Durudveien. Følg Durudveien et stykke i oppoverbakke, før den flater ut. Fortsett rett frem og etter kort stykke mot høyre i krysset og inn på grusvei. Etter et kort stykke ligger den lille utfartsparkeringen på venstre siden. Skiltingen starter her ved den lille utfartsparkeringen, som ligger i underkant av 1 kilometer fra holdeplassen.

Flateby

Streifinn-hytta i Flateby er en av tre naturlige startsteder for turer inn fra Østsiden av Østmarka. Herfra er det blåmerket sti til Bøvelstad og Børtervanna via Holtoppsetra, og muligheter for langtur mot Vangen eller Røyrivannskoia. Det er gode skimuligheter i området med både lysløype og merkede skiløyper innover i marka mot Børtervanna, nordover mot Myrdammen eller sørover mot Veng. I tillegg er det flere muligheter for kortere eller lengre rundturer via Grasåsene.

Buss: Linje 350 til Gjeddevannsveien. Fra bussholdeplassen gå inn Gjeddevannsveien ved FUS-barnehagen. Det er ca. 5-600 meter på asfaltert vei herfra til Streifinn.

Myrdammen

Ved Myrdammen er det bading om sommeren og skiturer om vinteren som er i sentrum. Her det det flotte fasiliteter for bading om sommeren, og gode muligheter for lange skiturer innover i Østmarka om vinteren. Herfra kan du gå nordover mot Setertjernstua eller gå sørover mot Nordbysjøen og Flateby.

Buss: Linje 350 til Skjønberg. Bussholdeplassen i sørgående retning er rett ved innkjøringen til Myrdammen. I nordgående retning må du gå et par hundre meter tilbake og over veien. Det er ca. 600 meter opp til Myrdammen fra Fv120, først i slak bakke før det flater ut mot den store utfartsparkeringen.

Marikollen idrettspark

Marikollen er sammen med Sandbekkstua de to viktigste utfartsstedene i det nordøstlige hjørnet av Østmarka. Marikollen i Fjerdingby har kanskje vært mest kjent for hoppbakken og alpinanlegget, men har i dag også flere baner for ballspill, samtidig som det jobbes med å utvide anlegget ytterligere for både ski og rulleski. Fra Marikollen er det en rekke spennende turmuligheter. Ikke minst de blåmerkede stiene til flotte utsiktspunkter på Marikollenslottet, Bjønnåsen og Ramstadslottet. Det er heller ikke langt videre til Åmotdammen eller Losby og Mønevann. Det er lysløype for ski rundt anlegget, og merket skiløype som tar deg innover i marka hvor mulighetene for lengre eller korte skiturer er mange. Nevnte Ramstadslottet og Losby er to muligheter, eller kanskje en runde rundt Østbyputten, Dunderen og Hektnerhøgåsen. Hvis du ikke tar deg en langtur på tvers av Østmarka selvfølgelig!

Buss: Linjene 310 og 330 til Marikollen. Bussene stopper rett ved idrettsparken. Skiløypene og de blåmerkede stiene starter på grusveien til venstre for unnarennet på hoppbakken.

Sandbekkstua

Det er mange fine turmuligheter også fra Sandbekkstua. Den ikke alt for lange turen til Åmotdammen er populær året rundt. Ikke minst om sommeren, siden det er godt tilrettelagt for bading rundt vannet. Det er også et godt startpunkt for toppturer til flotte og barnevennlige Bjønnåsen, til spennende Ramstadslottet eller videre til Setertjernstua. Også her er det muligheter for langtur til fots eller på ski til Mønevannet, Geitsjøen og kanskje videre til Røyrivannskoia. Eller kanskje bare en litt kortere tur til Losby Gods.

Buss: Linjene 300 og 360 til Sandbekkhallen. Stiene og løypene starter ved Sandbekkstua rett sør for Sandbekken fotballbane. Fra busstoppet er det ca. 200 meter østover langs Blystadveien til fotballbanen. Fra parkeringsplassen gå sørover langs gangsti med fotballbanen på venstre side.

Losby

Losby er selvskreven på en oversikt over utfartssteder i Østmarka. Mange skiløyper og blåmerkede stier starter her i flotte, landlige omgivelser. Klassikerne til fots er store og lille Losby-runden, som går sørover i retning Mønevannet. På den korte runden går du rundt Mønevannet og opp igjen til Losby, mens du på den lange runden fortsetter helt ned til Røyrivannskoia før du vender nesa hjem igjen. Fra Losby er det heller ikke lange veien til Nord-Elvåga og populære Mariholtet, og er du kommet hit kan du jo like gjerne fortsette til Nøklevannet og Rustadsaga! Skimulighetene er like mangfoldige rundt Losby Gods og golfbanen, for korte barnevennlige turer, eller lengre turer i alle himmelretninger. Nordover retning Marikollen, vestover retning Setertjernstua, sørover retning Mønevannet og vestover retning Mariholtet.

Buss: Linje 110 til Sørlihavna. Kommer du vestfra stopper bussen rett ved siden av utfartsparkeringen på Sørlihavna. Kommer du østfra, må du over veien og rundt 20 meter østover for å kommer til parkeringen. Fra utfartsparkeringen følger du lysløype i ca. 4 kilometer helt frem til Losby besøksgård. Lysløypa er for det meste flat og lettgått. De blåmerkede stiene starter ved besøksgården, på andre siden av låven. Utfartsparkeringen ved Losby Gods ligger ca. 200 meter ned mot høyre fra besøksgården.

Teksten er oppdatert 31. januar 2022.

4 thoughts on “Slik reiser du kollektivt til Østmarka

Leave a Reply