Oslomarkas eldste grantre - Oslomarka - Krokskogen - Fantastiske marka

Hvor gamle kan trærne bli?

Aldring er noe ferskvannspolyppen Hydra ikke bekymrer seg for. Det skyldes selvfølgelig ikke bare at ferskvannspolypper sannsynligvis ikke reflekterer over sin egen dødelighet, men mer fordi Hydra i teorien kan leve evig. Eller helt til jorda går under, hva enn som kommer først. I naturen finnes det mange arter som lever uforskammet lenge. Håkjerringa (Somniosus microcephalus) kan bli flere hundre år gammel før alderen kjennes i leddene, mens elefantskilpadden (Geochelone nigra) normalt kan bli opp mot 150 år. En delgruppe av bjørnedyrene (Eutardigrada) på sin side, er sannsynligvis de mest hardføre organismene vi kjenner, og tåler blant annet nedfrysning til minus 253 grader celsius. Bjørnedyret er åpenbart for tøft til å bekymre seg om alder.

Her kan du lese mer om hydraen på forskning.no

Verdens eldste tre

Det er kanskje ikke overraskende at noen arter med trær slår disse rekordene lett. Det eldste kjente treet er for eksempel ca. 5064 år gammelt og står i Californias White Mountains. For å sette dette i perspektiv, ble den store pyramiden i Giza reist for rundt 4500 år siden. Det nest eldste kjente treet i verden står i samme området og er ca. 4846 år gammelt, og har fått kallenavnet «Metusalem». Begge to er forresten i godt selskap. Det er flere andre bristlecone-furuer (Pinus longaeva) som er godt over 3000 år i samme område.

Her kan du lese mer om noen av verdens eldste trær

Trær og aldring

Alder og aldring er ikke det samme for mennesker som for trær. Vi kan vel kanskje si at trær ikke blir eldre på den måten vi mennesker tenker på alder og aldring. De biologiske funksjonene i trærne blir ikke svekket utelukkende på grunn av alder; bladene eller nålene vil stå for fotosyntesen så lenge det gror blader eller nåler på treet, uavhengig av om treet er 10 år eller 100 år. Trær er flerårige planter, og lever strengt tatt så lenge forholdene ligger til rette for det. Det er en rekke forhold som kan begrense treets levetid naturligvis. Klimatiske forhold som sterk vind eller store snømengder kan for eksempel påføre treet ubotelig skade. Trær kan bli utsatt for angrep fra insekter, eller så kan vednedbrytende sopp som for eksempel rødrandkjuke få fotfeste og påføre uopprettelig skade. En ivrig hakkespett kan også påføre treet så store skader at det ikke lenger er i stand til å forsvare seg mot insekts- eller soppangrep, og dermed dør en langsom død.

Norges eldste tre

Det antas at det er et grantre på Krokskogen som har vært det eldste treet i Oslomarka. I 2011 hadde det en antatt alder på 466 år, men døde en gang i perioden 2012-2016. Det eldste grantreet i Norge står i Buskerud og er rundt 532 år gammelt. Furutre blir normalt eldre enn grantre, og kan fint nå en alder av over 700 år. Det er vel likevel eiketrærne som ofte holder ut lengst. Det er flere eldgamle eiketrær i Norge, og noen av dem antas å være 900 til 1000 år gamle.

Les mer om eldgamle eiketrær i nettmagasinet Harvest

Les mer om Norges eldste kjente grantre på forskning.no

5 thoughts on “Hvor gamle kan trærne bli?

      1. Det er noe helt spesielt ved å komme over en gammel kjempe på tur. Nesten litt andektig. Jeg må alltid stoppe i ren beundring. 🙂

    1. Hahaha, nei, den var ikke så lett å finne 🙂 Det er jo vanskelig å ikke la seg fascinere av trærne og naturen når man er på tur der oppe, og både ser og skjønner at dette er en liten flekk skog som er i ferd med å bli gammel! har lest bloggposten din før – selvfølgelig (den handler jo om Oppkuven)! Morsom lesning 🙂

Leave a Reply