Gavetips - Boktips - Gavebøker - Oslomarka - Fantastiske marka

5 anbefalte bøker om natur, friluftsliv og Oslomarka

De som leser denne bloggen har kanskje forstått at jeg er veldig glad i bøker. Heldigvis gis det stadig ut nye og spennende bøker for de som er interessert i natur og friluftsliv, som både gir flotte leseopplevelser og som inspirerer til nye turer. Jeg er naturlig nok spesielt interessert i bøker som har med Oslomarka å gjøre, i tillegg til bøker om natur og skog.

De beste bøkene bør gis bort i gave! Så her er 5 bøker som er utgitt i år som er supre gavetips til de som er interessert i natur, friluftsliv og Oslomarka. Og gjerne i omvendt rekkefølge.

Flere gavetips: 7 anbefalte bøker til dem som liker å gå på tur i Oslomarka
Flere boktips: 7 bøker om Oslomarka det er verdt å lese

1. Kortreist

Bok - Kortreist - 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer - Hege og Stine Schultz Heireng

Å ta med seg hengekøye på tur er blitt populært de siste årene, enten det er på dagsturer eller overnattingsturer. I boka «Kortreist» har tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng samlet 70 tips til hengekøyeturer rundt 15 av Norges største byer. Oslomarka er selvfølgelig representert, så du finner 14 tips til hengekøyeturer fordelt rundt Indre Oslofjord fra Vestmarka til Østmarka. Det er også flere tips til hengekøyeturer i Finnemarka og rundt Drammen, som jo er et utmerket turområde ikke langt utenfor vår egen Oslomarka. Boka inneholder også masse tips og triks til hvordan få en fin tur med hengekøye; alt fra å velge hengekøye, hvordan henge den opp, til hvordan du holder deg varm om natta. Dette er en perfekt gave til alle som har lyst til å prøve hengekøyeturer, eller som bare vil ha tips til fine overnattingsturer i nærmarka.

Les mer om boka her!

2. Nordmarkas beste turer

Bok - Nordmarkas beste turer - Gunnar Kagge - Oslomarka - Fantastiske marka

Vi blir aldri helt lei turbøker fra Oslomarka. Boka «Nordmarkas beste turer» av Gunnar Kagge er nyeste tilskuddet, med hele 56 tips til turer på sykkel, ski, skøyter, til vanns eller til fots. Ikke la deg lure av tittelen på boka forresten, for mange av turforslagene ligger på Krokskogen og du finner også Kolsåstoppene i Bærumsmarka her. Gunnar Kagge er sannsynligvis den første som kombinerer så mange forskjellige turer i samme bok. Her finner du både korte og lange fine skiturer, gåturer, sykkelturer og skøyteturer. Alt sammen pakket i en bok med strålende bilder og god, informativ tekst. «Nordmarkas beste turer» er en opplagt gave til de som har lyst til å komme seg ut på tur i marka, men også til den erfarne markatraveren.

Les mer om boka her!

3. Trettitre norske trær

Bok - Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til - Ole Mathismoen

Boka «Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til» av Ole Mathismoen og fotograf Stig B. Hanssen er en spektakulær reise i ord og fotografier til 33 trær og stedene de står, og historiene de kan fortelle. Prosjektet er gjennomført med bravur og overskudd, og resultatet er en praktbok om eldgamle eiketrær, om et tempeltre i Oslo, om gammelasken på Halsnøy Kloster, om Jørgen Moes gamle mester og om en alm som var i nærheten av begivenhetene da Norges grunnlov ble skrevet. Lignende bøker er utgitt tidligere, og de anbefales naturligvis også, som «Treboka» av Sigri Sandberg og «Fortellinger om trær» av Lisbeth Dreyer. «Trettitre norske trær» er likevel langt mer omfattende både i tekst og bilder. Og for noen bilder! Dette er en utsøkt bok, og en utsøkt gave til noen du vil gi en ekstra oppmerksomhet.

Les mer om boka her!

4. Tanumplatået

Bok - Tanumplatået - Bærums vakre og innholdsrike kulturlandskap

Mellom skogen i Vestmarka og bebyggelsen langs Skui, Vøyen og Slependen, ligger det unike Tanumplatået. Blant et levende jordbruk med tradisjonsrike gårder og et variert og rikt dyre- og planteliv, ligger også sporene etter fortiden tett og går helt tilbake til steinalder og bronsealder. I praktboka «Tanumplatået» får du et inngående og fascinerende innblikk i platåets lange og mangfoldige kulturhistorie, gårdene, friluftslivet og ikke minst om naturkvalitetene; plantene, fuglelivet, pattedyrene og Ringiåsen naturreservat. Det må også nevnes at boka er rikt illustrert med en mengde flotte fotografier, også mange historiske, av dette fantastiske kulturlandskapet. «Tanumplatået» er en flott gavebok som trygt kan gis til alle natur- og historieinteresserte.

Les mer om boka her!

5. Leve Lillomarka

Bok - Leve Lillomarka - Lindholm - Oslomarka - Fantastiske marka

Lillomarkas Venner fyller 50 år i 2019 og har i den anledning utgitt en fremragende jubileumsbok. «Leve Lillomarka» er ikke en turbok, men alle som er har et forhold til Lillomarka og kanskje går mye på tur her, vil ha stor glede av den. Gjennom 23 kapitler får du innblikk i ulike sider ved Lillomarka. Det er spennende å lese om noen av de mange plassene og hyttene som ligger her, om steinhuggervirksomheten, kullmiler, om skiløypene som har gått på kryss og tvers her siden slutten av 1800-tallet, om naturmangfoldet og de mange, mange kampene for å bevare mest mulig av Lillomarka mot ulike inngrep. Et arbeid som langt fra er over. Det er bare å gratulere Lillomarkas Venner med det runde tallet, og ønske dem 50 nye, spennende, gode år. «Leve Lillomarka» er en passende gavebok til dem som har et nært forhold til, eller bare er nysgjerrige på, den mangfoldige Lillomarka. En annen bok om Lillomarka som nylig har kommet ut, som for øvrig også er en fin gavebok, er «Lillomarka» av Helge Haakenstad.

Les mer om boka her!

One thought on “5 anbefalte bøker om natur, friluftsliv og Oslomarka

Leave a Reply