Illustrasjonsbilde med gavetips - Oslomarka - Fantastiske marka

7 anbefalte bøker til dem som liker å gå på tur i Oslomarka

En god bok er som en fin tur; den gir opplevelser som varer. Som kan tas frem igjen på nytt og på nytt. Utfordringen kan kanskje være å finne akkurat den rette boka. Det er utgitt mange bøker om Oslomarka, og her er 7 jeg kan anbefale til dem som liker å gå på tur i Oslomarka!

Flere boktips: 7 bøker om Oslomarka det er verdt å lese

Hemmelige hytter

Det har ikke manglet på overstrømmende, positive tilbakemeldinger på boka «Hemmelige hytter» av Marius Nergård Pettersen. Superlativene har kommet som perler på en snor av anmeldere og boklesere over det ganske land, for en bok som i ord og bilder forteller om de mange hemmelige hyttene som er bygget i skogene og fjellene våre. Noen mer forseggjort enn andre. Det er et imponerende stykke arbeid Pettersen har gjort. Ikke bare har han brukt de siste årene på å reise land og strand rundt for å finne disse – hemmelige – stedene. Han har lykkes med å formidle magien ved disse stedene, og kjærligheten til dem ligger tykt utenpå hver eneste side i boka. «Hemmelige hytter» er gjennomillustrert med nydelige bilder, og fortellermåten er typisk lett og ledig med en solid evne til å både fortelle og gjenfortelle en god historie. Ikke overraskende er flere hytter fra et «skogsområde utenfor Oslo» omtalt, så her er det mange godbiter for de som er spesielt opptatt av Oslomarka. Marius Nergård Pettersen har for øvrig også kommet med boka «Norges beste hytte til hytte-turer» i år, som også bør anbefales mens vi først er i gang.

Her kan du lese mer om boka: Hemmelige hytter av Marius Nergård Pettersen

Mystikk og overtro i Oslomarka

Even Saugstad tør være et kjent forfatternavn for de fleste marka-interesserte. De flotte bøkene «Østmarka fra A til Å» og «Sarabråten – godset i skogen» har hatt fokus på Østmarka, men i fjorårets «Mystikk og overtro i Oslomarka» tar han oss med på en rundtur i hele marka. At det spøker i Oslomarka er det nemlig ikke noe tvil om, heller ikke at både huldre, troll og nisser lusker rundt i skogen når mørket faller på. Saugstad trekker frem mange gamle sagn og spøkelseshistorier fra moderne tid i dette overflødighetshornet av en gavebok. Det må være et stort arbeid som ligger bak, og Saugstad lykkes også med å formidle dette stoffet på en god måte. Teksten ledsages av mange historiske bilder og naturbilder knyttet til stedene og historiene som fortelles, så dette er en bok som både kan leses og nytes med god samvittighet.

Her kan du lese mer om boka: Mysikk og overtro i Oslomarka av Even Saugstad

Stiens historie

Stien har en spesiell plass i hjertet til de av oss som ferdes på dem så ofte vi kan. Torbjørn Ekelund er åpenbart en av oss. «Stiens historie» er både en refleksjon og fortelling om stien som fenomen og som konkret, fysisk spor i naturen. Ekelund henter fra historien, kulturhistorien, litteraturen, filosofen for å forsøke å belyse og begripe stiens betydning for oss mennesker. Både i nåtid og fortid. Her deles det også romslig av egne, personlige erfaringer og opplevelser ute i naturen, som et naturlig springbrett for refleksjon. Ofte sier vi at en forfatter har skrevet en klok bok når vi gjenkjenner mange av våre egne erfaringer eller refleksjoner i den. Så da får jeg vel nesten si at «Stiens historie» er en slik klok bok. Den er som en fin tur på stiene i Oslomarka. Tanker, innskytelser, assosiasjoner og refleksjoner trekker deg i mange – ofte overraskende – retninger, samtidig som forfatterens egne gåturer i boken binder det hele sammen på en mesterlig måte.

Her kan du lese mer om boka: Stiens historie av Torbjørn Ekelund

Den fantastiske skogen

Det er fort gjort å tro at boka «Den fantastiske skogen» handler om Oslomarka. Det gjør den naturligvis ikke – i alle fall ikke bare. John Yngvar Larsson og Lars Sandved Dalen klarer å formidle en enorm mengde kunnskap om hverdagen i skogen på en imponerende lettfattelig måte. Før vi klarer å legge boka fra oss har vi lært mer om gran og furu og kråkefot og blåbærlyng og boreal lauvskog enn vi trodde var mulig. Larssen og Dalen forteller om skogens begynnelse etter siste istid, om myra og plantene som lever der, om blomstene, om soppene, om skogen som økosystem, om årstidene og om hva skogen har betydd og fortsatt betyr for oss mennesker. Alt dette illustrert med massevis av flotte bilder fra variert skog fra nesten helle landet. Etter å ha lest denne boka ser jeg på skogen i nytt lys, som gir en helt annen forståelse og opplevelse når jeg er ute på tur.

Her kan du lese mer om boka: Den fantastiske skogen av John Yngvar Larsson og Lars Sandved Dalen

Insektenes planet

Denne boka har jeg allerede lest to ganger. Oslomarka er jo full av insekter, enten det er skogtordivler, løpebiller, sommerfugler, blomsterfluer eller rød skogsmaur. Særlig maur er det vel flere enn jeg som har et kjærlighet-hat-forhold til. Anne Sverdrup-Thygeson har en smittende entusiasme for insektenes utrolige og mangfoldige liv. Enten det er typisk norske insekter eller afrikanske Polypedilum Vanderplanki, som vel må være verdens råeste insekt. Jeg skal ikke røpe noe her selvfølgelig. Hun forteller morsomme og alvorlige og spennende historier om insektene som preger planeten vår, og fyller rikelig på med både artige og nyttige fakta. Etter å ha lest denne boka skjønner du at det foregår ting rundt deg i skogen som du ikke får meg deg. Når du går forbi et dødt tre kan du for eksempel tenke på at rundt 6000 insektarter i Norge lever av døde trær. Oslomarka er full av insekter, og etter å ha lest «Insektenes planet» blir du litt klokere på dem – uten at det gjør maur mindre irriterende.

Her kan du lese mer om boka: Insektenes planet av Anne Sverdrup-Thygeson

Lys

Bjørn H. Samsets «Lys» er en populærvitenskapelig bok av internasjonalt format. Hver eneste av de 152 sidene er tettpakket med en rikelig dose nysgjerrighet og kunnskap om natur, fysikk, astronomi, historie, kulturhistorie og mer. Samset imponerer ved å formidle dette i en klar, levende og engasjert tekst, som nesten oppleves som om du leser en roman. Boka får et løft ved at forfatteren også tør å bli personlig midt oppe i alt det faglige, som et springbrett for den mangeslunkne fortellingen om lyset. Det er selvfølgelig lov å spørre hva en bok som «Lys» kan gi til de av oss som liker å gå mye på skogstur. Svaret kan for eksempel være «grønt». Det er lyset som gjør skogen grønn om våren og sommeren. Ikke bare fordi plantene bruker lyset til fotosyntesen, men det er også lyset som gjør at bladene på trærne ser ut som om de er grønne. Bjørn H. Samset ble tidligere i år tildelt Forskningsrådets formidlingspris 2018, og denne boka viser at det var vel fortjent.

Her kan du lese mer om boka: Lys av Bjørn H. Samset

Skogens historie

Jeg løp entusiastisk til nærmeste bokhandel så fort «Skogens historie» kom for salg. Bare tittelen var nok til å overbevise meg om at dette ville bli en solid leseopplevelse, men Reidar Muller beviste også med braksuksessen «Det som ble Norge» at han har et naturtalent for å fortelle en god historie. Det er i alle fall det han gjør i «Skogens historie». Boka er en engasjert, nysgjerrig og ydmyk oppdagelsesreise inn i skogen; om skogens lange historie i Norge, om skogen som livsmiljø for dyr og planter, om skogen som ressurs og om skogen som arnested for menneskenes myter og forestillingsverden. Og så er den en bok om å bli bitt av ulvebasillen. Jakten på ulv, altså ikke for å jakte på ulv, er en vellykket rød tråd gjennom hele boka. Turene inn i Østmarka, i Østfold-skogene og i grensetraktene på jakt etter gråbein er utgangspunkt for refleksjoner, undring og historiefortelling om vårt forhold til skogen og til skogen i seg selv. Hvis du vil vise at du bryr deg om noen som bryr seg om skogen, skal du gi dem «Skogens historie» i gave.

Her kan du lese mer om boka: Skogens historie av Reidar Muller

5 thoughts on “7 anbefalte bøker til dem som liker å gå på tur i Oslomarka

Leave a Reply