Illustrasjonsbilde - Gnagsår og vannblemmer - Oslomarka - Fantastiske marka

7 risikofaktorer som gir deg gnagsår på tur

Gnagsår og vonde føtter er en utfordring for oss som er glade i å gå på tur. Spesielt på sommeren, med lange sommerturer på fjellet eller i skogen, merker vi at det verker både her og der. Det er sikkert flere av oss som har ofret tånegler og brukt metervis med sportstape bare for å komme oss gjennom drømmeturen.

Hvordan unngå gnagsår på tur er med andre ord alltid aktuelt å vite noe om. Basert på mine egne erfaringer, har jeg forsøkt å oppsummere 7 såkalte risikofaktorer som kan bidra til at du pådrar deg gnagsår.

1. Varmt vær

Å være ute på tur om sommeren når det er sol og skyfri himmel er herlig. Det gode, varme været kan samtidig fort skape problemer som ender i gnagsår. Varmt vær og en lang dagstur betyr at du svetter mer, og resultatet er fort våte sokker og klamme sko. Fuktige/våte sokker og sko er kanskje den vanligste årsaken til at det utvikler seg gnagsår.

Ved å ta av deg skoene og sokkene i pauser underveis kan du redusere sjansene for at det utvikler seg gnagsår. Da får du luftet og tørket både føtter, sokker og sko. På varme dager er det også smart å ta med seg ekstra sokkeskift, slik at du i alle fall får byttet sokker en gang i løpet av turen.

2. Lange turer

Lange turer, gjerne med tyngre oppakning enn vi er vant til, er slitsomt for både kropp og føtter. Det kan verke i skuldre og rygg, og føttene føles mørbanket. Igjen kan du oppleve at både sokker og sko blir gjennomvåte av svette, noe som skaper gode forhold for gnagsår.

På lengre turer med flere dagsetapper er det også viktig å passe på å ta pauser hvor du får luftet føttene og skoene. Hvis været tillater det selvfølgelig. Alternativt kan du planlegge sokkeskift i de lengre pausene underveis. Det kan også være smart å plastre utsatte steder på føttene ved starten på turen eller før hver dagsetappe. Det bidrar også sterkt til å redusere sjansen for å pådra seg gnagsår.

3. Våte forhold

Regn og dårlig vær er umulig å unngå på tur en gang i blant. Eller ganske ofte, avhengig av hvor du bor i landet. Selv med gode klær og riktig fottøy kan du fort bli våt og kald til skinnet, for ikke å snakke om når været plutselig snur og du er helt uforberedt. Hvis du er ute og går i skogen, vil i tillegg våte trær, busker, sølete stier og vanndammer bidra til å gjøre skoene dine enda våtere enn regnet hadde klart alene. Resultatet er gjennomvåte sko og sokker, som igjen øker sjansene for gnagsår.

Det er et par tiltak du kan gjøre allerede før turen starter for å unngå å havne i en slik situasjon. Husk å sjekke værmeldingen før du drar på tur! Skal du ut i skogen, bør du også sjekke hvordan været var i dagene før du drar. Har det regnet dagen før, vil det som hovedregel være vått i skogen også dagen etter. Sko bør i tillegg impregneres godt, også sko med gore-tex. Det lønner seg alltid å ha et ekstra sokkeskift liggende i sekken, slik at du kan få skiftet sokker dersom du blir gjennombløt.

4. Ulendt terreng

Å gå lengre turer i ulendt terreng kan fort skape problemer. Det kan være at stien er steinete, at det er mye fjell eller at den rett og slett går i steinur. Det kan også være at det er mange korte og lengre partier hvor stien går bratt oppover eller nedover. Resultatet er at du bruker føttene og skoene litt annerledes, dersom du ikke er vant til slikt underlag eller terreng fra før. Det kan skape «slitasje» på steder du vanligvis ikke opplever å få gnagsår, fordi «tråkket» eller stegavviklingen din blir litt annen enn normalt.

Å velge riktig fottøy etter forholdene er selvfølgelig viktig. Det betyr ikke nødvendigvis at du unngår problemene av den grunn. Før en tur ut i uvant og ulendt terreng kan det alltid lønne seg å plastre/tape utsatte steder på føttene, for å redusere sjansene for å utvikle gnagsår.

5. Feil fottøy

Føtter er ulike, vi går ulikt også. Kanskje særlig i litt ulendt terreng som du ofte finner i skogen eller på fjellet. Det betyr at favorittskoene til kompisen eller venninnen ikke nødvendigvis er de riktige skoene for deg. Sko som sitter for stramt eller for løst kan begge bli et problem. De fleste kjenner til at trange sko fort kan gi gnagsår, men sko som sitter for løst er heller ikke bra. Spesielt i ulendt terreng, fordi føttene sklir frem og tilbake inne i skoen. Skoene du bruker på tur skal passe foten din, være komfortable å ha på og være gode å gå med over tid.

Feil sko er en vanlig årsak til gnagsår og vonde føtter. Det er skrevet mye fornuftig om valg av riktig fottøy, og her er et par pekere til videre lesning:

Slik velger du rikige tursko – på ut.no

Velg riktig fjellstøvel – på dinside.no

6. Slitte sokker

Sokkene vi bruker på tur får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med fottøyet. Kanskje ikke så rart, men gode, behagelige tursokker er likevel en forutsetning for en trivelig tur. Gamle, slitte sokker derimot, kan være en årsak til gnagsår. Med gjentatt bruk og vask mister alle sokker formen; de blir mindre elastiske, sitter løsere på foten, blir stive og posete i hælen. Mange opplever at de sitter for løst på foten, eller at de stadig sklir ned og skaper problemer både i hælen og forfoten.

Gamle tursokker som har mistet formen må byttes ut med nye. Holdbarheten på tursokkene vil naturligvis være avhengig av kvaliteten på sokkene og hvor ofte du bruker dem. Kanskje kan du finne ny bruk til dem, så du slipper å kaste dem?

7. Du overser risikoen eller faresignalene

Den siste risikofaktoren er kanskje den viktigste. Enten ved at du ikke planlegger og forbereder turen godt nok, eller at du overser eller ikke tar hensyn til faresignalene når du er ute og går. Gode forberedelser og planlegging er avgjørende for alle turer, uavhengig av lengde eller vanskelighetsgrad. Å ta hensyn til risikofaktorene som er nevnt her i planleggingen, vil være en god start. Så kan det sikkert være andre faktorer i tillegg som spiller inn på den turen du har tenkt å gå.

Planlegging og forberedelser hjelper likevel lite hvis du ikke passer på og tar hensyn til føttene dine underveis på turen. Mye prøving og feiling har lært meg at det alltid lønner seg å lytte til føttene hvis du vil ha en hyggelig tur! Det beste rådet vil alltid være å ta faresignalene på alvor, og ta de rette grepene slik at du unngår at det utvikler seg gnagsår.

2 thoughts on “7 risikofaktorer som gir deg gnagsår på tur

Leave a Reply