Illustrasjonsbilde til bloggpost om tursokker - Oslomarka - Fantastiske marka

7 tips til valg av riktige tursokker

Det mest undervurderte plagget du tar på deg når du skal ut og gå tur, er uten tvil sokkene. Vi kan kjøpe skalljakker til flere tusen kroner, men handler tursokker fra tilbudsbingene hos XXL eller Intersport. Jeg skal ikke spekulere i hvorfor det er slik, men er du opptatt av turkomfort anbefaler jeg å prioritere tursokker neste gang du skal kjøpe turutstyr.

Gode tursokker har nemlig en rekke fordeler. De holder deg varme på føttene om høsten og vinteren, de transporterer bort svette om sommeren og ikke minst reduserer de risikoen for gnagsår og andre fotproblemer gjennom hele året. Utvalget av modeller er stort, så her er noen tips til hva du bør se etter for å finne de rette tursokkene.

1. Ull fremfor bomull

Jeg har samme regel som mange andre når det kommer til tursokker. Ikke bruk bomull. Grunnen er ganske enkelt at bomullsokker ikke holder deg varm når du trenger det, samtidig som de trekker til seg og holder på svette som en svamp. Det siste gjør både føttene og sokkene gjennombløte og gjør turen ukomfortabel og ubehagelig. Velger du ull derimot, får du tursokker som isolerer bedre og holder deg varm. Ullsokker er også bedre til å trekke til seg fuktighet og transportere dette bort fra huden og føttene dine. Noe som blant annet gjør at de føles mer behagelige på føttene selv når de er våte. Og så er ull kjent som luktdempende, så tursokkene lukter ikke fullt så ille etter en dag i skogen eller på fjellet.

Les mer: 7 risikofaktorer som gir deg gnagsår på tur

2. Se etter ullblandingen

Husk å se etter hvor mye ull som er brukt i sokkene. Mengden ull avhenger delvis av hva de skal brukes til, og delvis av ønsket slitestyrke og passform. Sokker med mye ull har nemlig lettere for å bli slitt, i motsetning til sokker med mye syntetiske fiber. Det er ikke noe mystisk med det. Ullfibre er bare ikke så slitesterke, særlig ikke når de blir våte. Derfor blander produsentene inn syntetiske fibre som polyamid (Nylon) og elastan (Lycra). Ser du på typiske treningssokker og løpesokker inneholder de nesten utelukkende syntetiske fibre. Det gjør dem normalt slitesterke, men også utrolig dårlige til å holde deg varm på føttene. I den andre enden av skalaen finner du de tykke deilig ullsokkene som inneholder 80% eller mer ull. De slites raskere, men vil holde deg varm på føttene. Normalt gode allround tursokker inneholder 45-60% ull, og passer fint til lange og korte turer i skog og mark. Velg gjerne litt mer ull på vinteren og litt mer syntetisk på sommeren. De tykke, deilige ullsokkene med 80-95% ull velger du til kalde vinterturer, eller til koselige kvelder på hytta eller i teltet.

Les deg opp på syntetiske fibre og tekstilfibre!

3. Passform er viktig

Passform er viktig for komfort og trivsel, og må tas med i vurderingen når du skal velge tursokker. Vi har alle ulike føtter og sokkene skal brukes sammen med mange ulike typer fottøy. Så favorittsokkene til kompisen eller venninnen passer ikke nødvendigvis også for deg. Her er det flere ting som spiller inn, og folks preferanser er ulike. Produsentenes størrelser, strammer de eller er de for løse, er de lange eller korte i skaftet, er de ribbestrikket, har de ekstra polstring i hæl og forfot, og hva med mansjettene? Er du heldig kan du velge noen som også er formsydde, som betyr at sokkene er tilpasset henholdsvis venstre og høyre fot. Hva du liker eller ikke liker ved tursokker finner du ut gjennom prøving og feiling. Det beste tipset er derfor å prøve ut ulike typer merker og modeller, for å finne de tursokkene som passer deg og ditt behov best.

4. Velg riktig tykkelse

Det finnes etter hvert tursokker i mange ulike tykkelser. Alt fra såkalte innersokker, eller «liner-sokker», til tykke, frotterte ekspedisjonssokker. Hva du skal velge kan avhenge av flere forhold, ikke minst temperatur og aktivitetsnivå. Fottøyet du normalt bruker på turene er også viktig å ta med i vurderingen. På turer i skog og mark om sommeren vil mange foretrekke tynne, mer tekniske sokker med en lavere andel ull enn mer tradisjonelle tursokker. Det er slitesterke sokker som transporterer fuktighet godt, og de føles ofte behagelige ut på føttene på varme sommerdager. Slike sokker er mest behagelige sammen med lette, lave eller mellomhøye, tursko.

Tidlig på våren, om høsten, eller på skitur om vinteren, foretrekker mange det som ofte kalles «hiking», «trekking» eller «midweight»-sokker. Dette er tursokker med 45-60% ull som er litt tykkere enn sommersokkene, ofte ekstra forsterket på tå og hæl, noe som gjør dem varmere og mer behagelige når det blir kaldere i luften. Og selv om aktivitetsnivået skulle bli høyt, transporteres fuktighet effektivt bort. Siden de også er litt tykkere vil de oppleves som mer behagelige i robuste tursko, fjellstøvler og skistøvler, enn typiske lette, tynne tursokker.

De aller tykkeste ullsokkene passer normalt best om senhøsten eller vinteren når det er kaldt, selv om det finnes de som bruker tykke ullsokker nærmest året rundt. Tykke tursokker fyller godt i uforede lærstøvler, jaktstøvler, robuste fjellstøvler og skistøvler. Slike sokker pleier også å være litt høye, noe som passer bra sammen med denne typen fottøy.

Selv foretrekker jeg å bruke litt tykke, men tradisjonelle «hiking»-sokker året rundt, både i lettere tursko, fjellstøvler og gummistøvler.

Les mer: 10 tips til turplanlegging for ferskinger

5. Velg riktig høyde

Det er en god regel å alltid velge tursokker som går over skaftet på turskoene, og minimum i såkalt «crew»-lengde. Det er i alle fall et par gode grunner til dette, men den viktigste er at du reduserer risikoen for gnagsår. Både på hælen og leggen. Det er populært å velge såkalte «no-show»-sokker til trening og fritid. Mitt tips er å unngå «no-show» og «low-cut» sokker på tur. Særlig hvis du skal gå tur på skogsstier, siden kupert terreng betyr at du beveger og belaster både ben, sko og sokker annerledes enn når du går på asfalt eller til og med grus. Det er fort gjort at sokkene sklir ned, eller hælen på skoene gnager mot føttene. Dessuten unngår du å få gjenstander ned i sokkene, som jo rett og slett bare er ubehagelig.

De fleste produsenter lager tursokker i høydene «crew», som normalt har mansjetten rett over ankelen, «quarter», som normalt har mansjetten rett under leggmusklene, og «OTC» (Over-the-calf) eller «knesokker» som vi sier i Norge, som normalt har mansjetten rett over leggmusklene. Rent praktisk er det en fordel å bruke «quarter»-sokker eller knesokker når du bruker mellomhøye eller høye tur-, fjell- og jaktstøvler. Da går sokkene over skaftet på skoene og du unngår at denne gnager på baksiden av leggen og gir deg gnagsår. Selv har jeg erfart at dette også lønner seg når du bruker lave gummistøvler og ikke har buksebenene nede i støvlene. Det tok under en halvtime før jeg var stolt eier av gnagsår på fremsiden av begge leggene. Med et par timers gåtid igjen av turen.

6. Det er lov å bruke to par

Det er ikke uvanlig å bruke to par sokker i skoene på tur. Hensikten er å unngå gnagsår. Da velger du såkalte innersokker, «gnagsårsokker» eller «liner-sokker» innerst, og et mer vanlig par tursokker ytterst. Innersokker kan brukes både om sommeren sammen med litt tynnere tursokker eller om høsten og vinteren med tykkere ullsokker. De tynne innersokkene sitter stramt og godt mot foten, uten å være for stramme, slik at eventuell friksjon oppstår mellom de to sokkeparene og ikke mellom sokken og huden. Dette reduserer risikoen for å få gnagsår betydelig, men ikke helt. Trangt eller feil fottøy kan likevel gi deg gnagsår og vonde føtter, selv om du bruker slike innersokker.

7. Gamle sokker brukes til noe annet

Gamle tursokker som har mistet formen, særlig i hælen eller mansjetten, kan du legge bort og bruke til noe annet. Sokker som ikke lenger sitter stramt nok, vil mest sannsynlig skli ned på foten under gåturen og lage folder. Da får du en situasjon hvor turskoene og sokkene samarbeider om å gnage på huden, og gi deg gnagsår på hælene eller fremme på føttene. Akkurat det samme risikerer du når hælene på tursokkene blir slappe og formløse. Har du slitt ut tursokker med høy andel ull er det flere muligheter for alternativ bruk, og noen populære tips kan være støvklut, vaskeklut eller alternativ gulvmopp. La i alle fall ikke gamle tursokker ødelegge en flott tur!

Leave a Reply