Varm kakao er obligatorisk å ha med på tur om høsten og vinteren. Selv de barskeste Sydpolfarere har hatt med seg kakao i sekken. Og det skjønner jeg selvfølgelig godt. Varm kakao skaper en god, hyggelig stemning på turen, og ikke bare når det er barn med. I motsetning til kaffe er varm kakao det snusfornuftige valget, da den også gir et fint tilskudd av energi. Her er 7 varianter av varm kakao som passer utmerket å ha med i termosen, og med mange gode ekstratips underveis.
Og forresten. Ikke la deg lure til å tro at kakao bare skal drikkes varm. Den kan nemlig fint drikkes kald. Kjøl av kakaoen før du setter den i kjøleskapet over natten. Supergodt!
1. Tradisjonell tur-kakao
Dette er selveste basisoppskriften. Kakaopulver, sukker og melk. Jevnt over anbefaler alle å ha like mange spiseskjeer av kakaopulver og sukker. De fleste er også enige om at det går 5 spiseskjeer kakaopulver på 1L melk. Bruker du altså 5 spiseskjeer med kakaopulver, skal du ha 5 spiseskjeer med sukker. Her kan du selvfølgelig eksperimentere med færre spiseskjeer sukker, for eksempel å redusere sukkeret til 4 spiseskjeer.
Oppskriften på en kopp varm kakao er dermed:
5 passe spiseskjeer med kakaopulver
5 passe spiseskjeer med sukker
1L melk
Ta kakaopulver og sukker i en gryte og rør ut med 2-3dl melk. Jeg pleier å bruke nok til at det dekker vispen. Sett på moderat varme og rør om til det koker. Hell deretter resten av melken opp i kjelen (gjerne litt om gangen). Fortsett å røre til det koker. Serveres varm!
Ekstratips: Erstatt en spiseskje sukker med en spiseskje vaniljesukker. Da blir kakaosmaken litt rundere og ikke så kraftig.
2. Varm kakao med kremfløte
Dette er en vinner-oppskrift når du litt småkald er kommet frem til hytta. Eller kanskje når du er tilbake på hytta etter en lang dag ute. Kremfløten som du rister til en passe, tyktflytende konsistens gjør kakaoen herlig fyldig og fløyelsmyk. Denne oppskriften er selve definisjonen på hygge. Det er ingen grunn til å spare på kaloriene, så ha gjerne noen minimarshmallows i beredskap.
Oppskriften er slik:
5 passe spiseskjeer med kakaopulver
5 passe spiseskjeer med sukker
1L melk
3dl kremfløte
Ta kakaopulver og sukker i en gryte og rør ut med 2-3dl melk. Jeg pleier å bruke nok til at det dekker vispen. Sett på moderat varme og rør om til det koker. Hell deretter resten av melken opp i kjelen (gjerne litt om gangen), og fortsett å røre til det koker. Rist kremfløten til den får en tykk men flytende konsistens. Du kan riste den i kartongen eller med en shaker. Hell varm kakao i et krus og topp det hele kremfløte.
Ekstratips: Er du ekstra hardfør kan du prøve deg på halvt-om-halvt kakao; halvparten helmelk og halvparten fløte. Allerede etter et par slurker kjenner du arteriene snøre seg sammen, raskt etterfulgt av en halvkvalm følelse som sitter i kroppen resten av dagen. De aller tøffeste sparer litt som de setter i kjøleskapet over natten og drikker kald dagen etter.
3. Varm kakao med kanel
Det er lov å fylle på med litt krydder i den varme kakaoen. Personlig er jeg veldig glad i kanel, som tilfeldigvis også passer veldig godt til sjokolade. Bruker du 2 teskjeer med kanel får du en markant kanelsmak, som nok passer best hvis alle er glade i kanel. Gå ned til 1 teskje hvis du bare vil ha et hint av krydder og mystikk.
Oppskriften er slik:
5 passe skjeer med kakaopulver
5 passe spiseskjeer med sukker
2 teskjeer med kanel
1L melk
Ta kakaopulver, sukker og kanel i en gryte og rør ut med 2-3dl melk. Jeg pleier å bruke nok til at det dekker vispen. Sett på moderat varme og rør om til det koker. Hell deretter resten av melken opp i kjelen (gjerne litt om gangen). Fortsett å røre til det koker. Serveres varm!
Ekstratips: Bare fantasien setter grenser. Kardemomme, muskat, nellik og andre krydder kan for eksempel brukes alene eller sammen i en kryddermiks. Men totalt bør det ikke være mer enn 2 teskjeer er i alle fall min egen erfaring!
4. Varm kakao med soyamelk
Bytt ut kumelk med soya- eller mandelmelk for en vegetarisk kakao. Mange foretrekker – eller er avhengige av – å bytte ut kumelk med andre alternativer. Soya- og mandelmelk er kanskje de mest vanlige, men rismelk og havremelk er også populære alternativer. Soyamelk, som jeg har tatt utgangspunkt i her, finnes i både en søtet og usøtet variant. Den søtede soyamelk-varianten er ikke søtet nok til å runde av den litt bitre kakaosmaken. Det anbefales derfor noen ekstra spiseskjeer sukker selv når du bruker den søtede soyamelken. Fremgangsmåten er imidlertid akkurat den samme som når du lager kakao med kumelk.
Oppskriften er slik:
5 passe skjeer med kakaopulver
5 passe spiseskjeer med sukker
1L søtet soyamelk
Ta kakaopulver og sukker i en gryte og rør ut med 2-3dl soyamelk. Jeg pleier å bruke nok til at det dekker vispen. Sett på moderat varme og rør om til det koker. Hell deretter resten av soyamelken opp i kjelen (gjerne litt om gangen). Fortsett å røre til det koker, men pass på. Soyamelk skummer mye mer enn kumelk. Serveres varm!
Ler mer: Norsk Vegetarforening har en kjempefin bloggpost om vegansk/vegetarisk varm kakao som kan anbefales!
5. Sukkerfri varm kakao
Det finnes etter hvert flere alternativer til sukker for de som må eller ønsker å redusere sukkerinntaket. Sukrin er en fin erstatning for sukker, og kan brukes med omtrent samme mengde som vanlig sukker når du lager varm kakao. Den er ikke like søt som sukker på smak, så jeg vil anbefale å starte med 6 passe spiseskjeer hvis du ikke har brukt sukrin tidligere.
Oppskriften er slik:
5 passe skjeer med kakaopulver
5-6 passe spiseskjeer med sukrin
1L melk
Ta kakaopulver og sukrin i en gryte og rør ut med 2-3dl melk. Jeg pleier å bruke nok til at det dekker vispen. Sett på moderat varme og rør om til det koker. Hell deretter resten av melken opp i kjelen (gjerne litt om gangen). Fortsett å røre til det koker. Serveres varm!
Ekstratips: For å redusere kalorinivået ytterligere kan du bruke usøtet soyamelk sammen med sukrin. Vær likevel oppmerksom på at denne blandingen har en litt uvant smak, som det kan ta litt tid å venne seg til.
Merk: Jeg har bare brukt sukrin til å lage varm kakao, og har dessverre ingen erfaring med de andre sukkererstatningene som finnes i butikkene.
6. Varm kakao med chili
Chili er et populært krydder. Det er faktisk slik at før noen fant på å bruke sukker sammen med kakao, ja, da brukte man chili. Sjokolade og chili har fått en aldri så liten renessanse de siste årene, men chili og varm kakao er fortsatt en veldig utradisjonell tanke. Til tross, altså, for solide historiske røtter. Det er likevel ikke tvil om at et hint av chili i kakaoen gir en god, varmende følelse. Jeg bruker bare 1 teskje pr. liter, men bruk 2 teskjeer om du vil ha en markant ettersmak.
Oppskriften er slik:
5 passe skjeer med kakaopulver
5 passe spiseskjeer med sukker
1 teskje med chili
1L melk
Ta kakaopulver, sukker og chili i en gryte og rør ut med 2-3dl melk. Jeg pleier å bruke nok til at det dekker vispen. Sett på moderat varme og rør om til det koker. Hell deretter resten av melken opp i kjelen (gjerne litt om gangen). Fortsett å røre til det koker. Serveres varm!
Ekstratips: Chili kan kombineres med andre krydder som for eksempel kanel eller kardemomme. Har du ikke chili, går det også an å bruke cayennepepper.
7. Varm kakao med kaffe
Varm kakao og kaffe er en super kombinasjon, men kanskje mest for de voksne. Det gir kakaoen en god «mokkasmak» og den blir heller ikke like søtlig. Min erfaring er at det er litt prøving og feiling før du finner rett mengde kaffe, men med 4 dl traktekaffe synes jeg du får en markant kaffesmak på kakaoen som heller ikke forsvinner i all marshmallowen. Men her er det selvfølgelig bare å gå opp eller ned avhengig av egen preferanse.
Oppskriften er slik:
5 passe skjeer med kakaopulver
5 passe spiseskjeer med sukker
4 dl traktekaffe
6 dl melk
Ta kakaopulver og sukker i en gryte og rør ut med all kaffen og 2-3dl melk. Jeg pleier å bruke nok til at det dekker vispen. Sett på moderat varme og rør om til det koker. Hell deretter resten av melken opp i kjelen (gjerne litt om gangen). Fortsett å røre til det koker. Serveres varm!
Ekstratips: Kaffe kan byttes ut med mye annet som smaker godt sammen med kakao. Hvorfor ikke bruke ferskpresset appelsinjuice eller kanskje melk som er trukket med peppermyntete!
2 thoughts on “7 oppskrifter på varm kakao til turen”